Havnekrig

Bortvist, politianmeldt og hængt ud

27.10.2021

af

Foto: Cathrine Ertmann

Foto: Cathrine Ertmann

Da Steen Hintze sagde op efter knap fire uger i sit nye job i Hanstholm Havn for at skifte til konkurrenten, reagerede havnen voldsomt og fortalte offentligt, at der var mistanke om, at Hintze havde gjort noget kriminelt. Nu er han renset.

Steen Hintze blev rystet, da han 5. februar så en artikel i dagbladet Nordjyske. Her fortalte hans arbejdsgiver, Hanstholm Havns direktør, Nils Skeby, at havnen mistænkte ham for kriminelle handlinger og antydede, at Hintze havde begået industrispionage til fordel for sin nye arbejdsgiver, Hirtshals Havn, hvor han skulle begynde d. 1. marts.

Bom, så vidste hele Hirtshals og resten af Hjørring Kommune, at deres nye havneudviklingschef nok var kriminel. Lokalmedierne udråbte 'havnekrig' mellem de to kommunalt ejede havne på Nordjyllands vestkyst, for Hirtshals Havn afviste på det kraftigste, at de havde fået noget som helst fortroligt fra Steen Hintze.

Men for at begynde med begyndelsen: Steen Hintze har et karriereforløb bag sig inden for grøn omstilling i Energifonden Skive og GreenLab Skive. Grøn omstilling er noget, de danske havne efterspørger kraftigt i disse år.

I oktober 2020 faldt der en aftale på plads mellem Steen Hintze og Hanstholm Havn om et job som salgschef med start d. 4. januar 2021.

Jobskiftet blev selvfølgelig omtalt i de lokale medier, og hurtigt kom der en føler fra Hirtshals Havn. I løbet af januar, hvor Steen Hintze var startet i sit nye job, blev tilbuddet mere konkret, og Hirtshals Havn tilbød ham jobbet som udviklingsdirektør i en helt ny stilling. Det var et tilbud, han ikke kunne sige nej til, og den 29. januar faldt der en kontrakt på plads.

Søndag 31. januar ringede Steen Hintze til Hanstholm Havns direktør og sagde op – hvorpå han omgående fik afkoblet sin pc og fik at vide, at han ikke skulle vise sig mere på havnen.

Det kom som et chok, for Steen Hintze havde ikke nogen konkurrenceklausul i sin kontrakt.

Måtte tage til genmæle i medierne

Men endnu værre var det, da Steen Hintze opdagede, at Hanstholm Havn nu også havde politianmeldt ham for at have lækket fortrolige, strategiske oplysninger til Hirtshals Havn fra sin private e-mail – hvad direktøren også meldte ud i de nordjyske medier.

Steen Hintze gik til Djøf, og efter at han og hans advokat i Djøf, juridisk chef Kia Philip Dollerschell, havde sundet sig et par uger, tog han til genmæle i dagbladet Nordjyske. Han sagde, at beskyldningerne intet havde på sig, men at det handlede om skuffelse.

"Det handler om, at Hanstholm Havn er skuffede over, at jeg sagde op så hurtigt. Det kan jeg sådan set sagtens forstå, men at kalde mig kriminel og hænge mit gode navn ud i pressen, det er absurd," sagde han i Nordjyske.

Steen Hintze er blevet afhørt tre gange af politiet, som også har haft teknikere til at gennemgå hans private computer.

Den 2. august – seks måneder efter politianmeldelsen – afgjorde anklagemyndigheden i Midt- og Vestjyllands Politi, at der ikke var noget grundlag for at rejse en sag mod Steen Hintze. Han havde ikke ulovligt videregivet fortrolige oplysninger.

 
Klage til Datatilsynet
Djøf indgav i april en klage til Datatilsynet over Hanstholm Havns behandling af Steen Hintzes personoplysninger.

"Man har efter min opfattelse begået adskillige brud på databeskyttelsesloven, bl.a. ved ikke at give Steen indsigt i sine personoplysninger og ved at videregive personfølsomme oplysninger om ham til pressen og havnens samarbejdspartnere. Det kan betyde, at havnen pålægges en bøde, men det skal Datatilsynet nu tage stilling til," siger Kia Philip Dollerschell.

Datatilsynet forventes at træffe en afgørelse i sagen inden for de næste seks måneder.
Djøf: Stavnsbåndet er ophævet

Midt i september indgik Djøf et forlig med Hanstholm Havn om sagen. Havnen betaler godtgørelse for uberettiget bortvisning og en tort-erstatning på 50.000 kr. efter databeskyttelsesforordningen for de krænkelser, Steen Hintze blev udsat for. Derudover betaler havnen en bod til Djøf på 5.000 kr. for brud på de fagretlige regler.

Kia Philip Dollerschell forklarer, at når en medarbejder ikke har en konkurrenceklausul i sin kontrakt, er en bortvisning ikke berettiget på grund af et jobskifte til en konkurrent – uanset hvor kort tid man har været ansat.

"Steen fik et bedre tilbud. Det var han i sin fulde ret til at sige ja til. Stavnsbåndet er for længst ophævet, også i Nordjylland," siger hun.

"Jeg forstår sådan set godt, at Hanstholm Havn ærgrede sig over opsigelsen, for Steen Hintze er en dygtig og eftertragtet profil. Men man er forpligtet til at behandle sine medarbejdere ordentligt. Det er grotesk at se, hvordan en offentlig arbejdsgiver har sat sig ud over alle love og regler for at angribe Steen."

Foto: Cathrine Ertmann
Ingen tavshedsklausul

Erstatningen på de 50.000 kr. er efter Djøfs vurdering i den høje ende.

"Det viser for mig at se, at Hanstholm Havn godt kan se, at der er tale om alvorlige forhold," siger Kia Philip Dollerschell.

Men for Steen Hintze og Djøf handlede sagen egentlig ikke om penge.

"Den handlede om retfærdighed. At man ikke skal give op, når man oplever, at et menneske krænkes," fastslår Kia Philip Dollerschell.

Helt usædvanligt indeholder forliget ingen tavshedsklausul, og derfor kunne Steen Hintze i september gå i de nordjyske medier og fortælle, at han var blevet renset for alle anklagerne fra sin tidligere arbejdsgiver.

"Jeg var fra starten fast besluttet på, at jeg ikke ville indgå et forlig med en tavshedsklausul. Jeg kan ikke købes for penge. Jeg var på den mest bestialske måde blevet hængt ud i det offentlige rum – i mit eget lokalsamfund – og jeg ville renses offentligt. Jeg kommer fra et sted, hvor jeg er ret kendt, og jeg har oplevet, at folk pludselig kiggede væk fra mig på gågaden i Skive. Det gjorde ondt," siger han.

Havde det ikke været klogere, om du havde ladet være med at starte i jobbet i Hanstholm Havn, når nu der var følere ude fra Hirtshals Havn?

"Man slipper ikke et job, før man har et andet. Og det havde jeg ikke før til sidst. Sådan noget er en proces. Hirtshals tilbød et attraktivt job, som jeg så bedre muligheder i. Det er jo, fordi de kompetencer, jeg har, lige pludselig er blevet attraktive for havnene, fordi de alle skal i gang med den grønne omstilling."

Djøf har været klar til at indbringe sagen for alle retsinstanser, hvis det var nødvendigt, siger Kia Philip Dollerschell.

"Men vi er tilfredse med forliget. Først og fremmest fordi Steen er glad og kan koncentrere sig om sit job, familie og alt det gode og positive i livet. Han skal ikke bruge mere af sin tid og energi på denne sag."

Bestyrelsesformand og direktør: Ingen kommentarer

Hanstholms Havns direktør, Nils Skeby, vil ikke svare på Djøfbladets spørgsmål om, hvorvidt han med forliget anerkender, at Steen Hintze er renset for de anklager, som Nils Skeby i februar rettede mod ham i medierne og til politiet.

"Det har jeg ingen kommentarer til. Vi har ment, at det var rigtigt få politiet ind i sagen til at afgøre, om der var foregået noget ulovligt i lovens forstand. Det har anklagemyndigheden vurderet, at det kan der ikke løftes en bevisbyrde for. Det tager vi til efterretning, og på den baggrund har vi lukket sagen med et forlig med Steen Hintze."

Bestyrelsesformanden for Hanstholm Havn, Kirsten Hede, der er program director i CBS Executive Fonden, afviser at kommentere, om sagen får konsekvenser for havnens ledelse.

"Sagen er en personalesag. Personalesager håndteres af den daglige ledelse med orientering til bestyrelsen i særlige tilfælde, og i det her tilfælde er vi blevet orienteret af ledelsen om sagsforløbet og forliget. Den orientering har bestyrelsen taget til efterretning," siger Kirsten Hede.

Men er en sag, hvor der må betales godtgørelse for uberettiget bortvisning og tort-erstatning for krænkelser, good governance i en offentligt ejet virksomhed?

 "Jeg kan kun svare det samme. Der er tale om en personalesag, som jeg ikke kan kommentere."

Artiklen fortsætter efter annoncen

Ledige stillinger

ANNONCE

Kommentarer

Vær den første til at skrive en kommentar
Din mail-adresse vil ikke blive vist offentligt
Dette spørgsmål forhindrer spam i kommentarsporet