Bonus

Cecilie fik uventet lønbonus

04-10-2021
2 min.

Det er usædvanligt, at studerende får lønbonus på studiejobbet. Cecilie Hartvig Petersen er en af de heldige.

Det kom som en overraskelse, da der i januar stod et ekstra beløb på 24-årige Cecilie Hartvig Petersens konto. At virksomheder inkluderer studentermedhjælpere i deres bonusordninger, hører nemlig til sjældenhederne.

”Det er dejligt, at éns arbejdsindsats, selv som studerende, bliver værdsat, og at arbejdsgiveren anerkender os ved at inkludere os i bonusordningen,” siger Cecilie Hartvig Petersen, der læser jura på SDU i Odense.

Ved siden af jurastudiet arbejder hun i medicinalvirksomheden Orifarms juridiske afdeling, hvor hun sidder med forskellige opgaver primært inden for selskabsret.

Vær forsigtig med bonusløn

Blandt djøf-studerende er det dog ikke særlig udbredt med bonusordninger ifølge Mette Knudsen, der er rådgivningschef hos Djøfs Rådgivningscenter.

Det er som udgangspunkt et godt supplement at inkludere de studerende, men det kræver også en normal aflønning, mener hun.

”Hvis det er ren bonuslønning, har man som studerende sjældent den fornødne kontrol over, om de bonusmål opnås, og så kan man risikere at stå med ingenting,” siger Mette Knudsen.

Djøfs Rådgivningscenter anbefaler derfor ikke, at man er 100% bonuslønnet, da det kræver, at man når virksomhedens mål. Det er som regel ikke optimalt for studerende, hvor budgettet ofte ikke rækker så langt.

Mette Knudsen opfordrer derfor til at få sparring hos Djøf, inden man skriver kontrakten under.

Ligeværd

Selvom Cecilie Hartvig Petersen stadig er under uddannelse og kun arbejder omkring 8-10 timer om ugen, modtager hun den samme procentvise bonus som de fuldtidsansatte.

”Jeg føler, at jeg bliver set som en reel ressource og dermed også værdsat,” siger hun.

Virksomheden sætter sig nogle mål, og når det lykkes at nå dem, giver det en bonus til alle medarbejdere.

Beløbet ønsker Orifarm ikke at udtale sig om, men der er tale om omkring en fjerdedel af Cecilie Hartvig Petersens normale løn. Hun har ikke hørt om nogen medstuderende, som får bonus.Ligeværd blandt medarbejderne er i høj grad noget, som der vægtes højt i virksomheden ifølge HR-direktør i Orifarm Birgitte Ladefoged.

”Det er vigtigt for os, at studentermedhjælperne føler sig værdifulde fra dag ét og ikke bare delvist tilknyttet. Derfor har de samme vilkår som vores øvrige medarbejdere,” siger HR-direktør Birgitte Ladefoged.

Motivationsfaktor

At inddrage studentermedhjælpere og praktikanter i bonusordningen er naturligt, pointerer hun, da de arbejder lige så hårdt som de øvrige medarbejdere. De kommer desuden med en ’ungdomsenergi’ og den nyeste viden.

Faktisk peger hun på, at lønbonussen kan være en motivationsfaktor for de unge medarbejdere.

”Jeg har en fast tro på, at når man ved, at man er en del af bonusordningen, går man også ind på lige fod med alle andre og giver den måske en ekstra skalle,” siger Birgitte Ladefoged. 

Kommentarer


Din mail-adresse vil ikke blive vist offentligt
Dette spørgsmål forhindrer spam i kommentarfeltet. Spam-robotter kan nemlig ikke regne, så de kan stoppes med let matematik.