Anbefalinger

“Det er saliggørende at se sit fortids-jeg og tænke: ‘Hvor var du dum’”

25.10.2021

af

PR-foto: Anne Kring

PR-foto: Anne Kring

Fremtidsforsker Anne Skare Nielsen anbefaler en roman, hun først ikke brød sig om, et heroisk marsvin og et blankt lærred.

Anne Skare Nielsen er forfatter, foredragsholder og partner i Universal Futurist. Men hun er nok mest kendt for at være fremtidsforsker.

Og netop fremtiden – i en dystopisk aftapning – er den første destination, hun anbefaler til Djøfbladets læsere.

 

Hvad læser du for tiden?

”Jeg er lige blevet færdig med Margaret Atwoods ’The Testaments’ (’Gileads døtre’ på dansk, red.), efterfølgeren til ’Tjenerindens fortælling’, som jeg fik anbefalet af en veninde. Jeg var absolut ikke imponeret og klagede min elendighed til hende, og da hun fastholdt, hvor god den er, blev jeg kun endnu mere irriteret. Så jeg hørte den en gang til, for i fremtidsforsker-skolen bliver man primært irriteret, når andre har ret. Og det havde hun. Den er bragende god. Men endnu mere nyder jeg faktisk, at jeg tog fejl. Der er noget virkelig saliggørende over at se tilbage på sit fortids-jeg og tænke: ‘Shit, hvor dum du var engang.’”

Er du blevet opslugt af et (nørdet) emne på det seneste?

”Konspirationsteorier. Igen fordi de irriterer mig. Der er en del af mig, der har lyst til at gøre grin med folk, der tror, der er chips i vaccinerne, og at ’de er et statsligt indgreb, der har til formål at ødelægge det spirituelle potentiale i vores DNA.’ At latterliggøre andre er bare ikke det menneske, jeg har lyst til at være. Så jeg forsøger at rumme det. Udvide mit eget ståsted, så der også er plads til konspirationsteorier, for let’s face it: Klimaforandringer var også engang placeret i gakkelak-kassen.

Jeg har lavet virkelig meget research på det, og har erfaret, at konspirationsteorier er stresshåndteringsmekanismer, som mennesker, der føler sig svigtet af samfundet, griber til for at overleve – og at mange af dem faktisk har en meget stor kærlighed til mennesker, natur og et stort håb for en mere empatisk fremtid. Ligesom mig.  

Og så har jeg fundet en god tommerfingerregel for, hvornår jeg selv har gang i noget knald: Hvis det er sjovt, og ’vi er de kloge, og de andre er de dumme’, så er det en konspirationsteori. Hvis det generelt er kedeligt, og fakta kan punktere det, der lige var så sjovt og spændende, så er det videnskab.”

 

Hvilken bog har ændret dit syn på verden?

”’Olga da Polga’ af Michael Bond (der også har skrevet Paddington-bøgerne), da jeg var nok seks år og en rigtig lille læsehest. Om et heroisk og lidt skørt marsvin, der kæmper for alt, hun tror på trods ufattelig modgang. Den første handler om, hvordan hun knokler med at få skrevet sit navn i savsmuldet i buret, fordi hun bare ikke vil kaldes for det lortenavn, de nye ejere har fundet på. OMG, jeg kan næsten ikke trække vejret, bare jeg tænker på Olga og hendes fighterånd!”

 

Hvilke kulturelle perler burde alle kaste sig over?

”Alle burde kaste sig over at lave sin egen lille tidslomme til at nyde det, man selv synes er kulturelle perler. Veninden fra før er en stor vin-connaisseur, men har alligevel den holdning, at god vin er det, du synes smager godt. Jeg er vild med det! 

Kultur er en empatisk tidsmaskine, der tillader os at se verden fra andres synspunkt. For en stund at leve os ind i en anden verden, en anden tid, et andet mindset. Og derfor er det enormt vigtigt. Så skab dit eget frirum til kultur. Gå i biffen alene klokken 11 om formiddagen. Hold dit næste møde på det lokale museum. Giv dig selv 30 minutter hver uge til at prøve noget nyt – om det er at ligge i en flydetank eller se en opera i virtual reality. Bare du nyder det!

Men ellers synes jeg, at ’Take the money and run’ på Kunsten i Aalborg er helt vildt sjovt!”

Flow-radio eller podcast – og hvilke programmer?

”Podcast. Tim Ferriss' interviews med hhv. Arnold Schwarzenegger og Jamie Foxx er magiske. ’Onlinekursus-klubben’ med Trine Ravnkilde og Christina Klitsgaard, fordi man altid græder lidt af grin sammen med dem. ’Vi er alle pårørende!’ med Rikke Struve, fordi det er sandt.” 

Artiklen fortsætter efter annoncen

Ledige stillinger

Job
Grønlands Selvstyre, Skattestyrelsen
Job
Grønlands Selvstyre, Departementet for Fiskeri og Fangst
Job
Indenrigs- og Sundhedsministeriet
Job
Århus Statsgymnasium
Job
Grønlands Selvstyre, Departementet for Fiskeri og Fangst
ANNONCE

Kommentarer

Vær den første til at skrive en kommentar
Din mail-adresse vil ikke blive vist offentligt
Dette spørgsmål forhindrer spam i kommentarsporet