Sådan kobler jeg af

Topdiplomat: ”Man bliver et helt menneske ved at koble af”

06-01-2021
3 min.
Michael Starbæk Christensen har været ambassadør i Paris siden marts 2019 og har en fortid som bl.a. departementsråd i Statsministeriet og politisk direktør i Udenrigsministeriet. PR-foto: Emannuel Aguirre/Udenrigsministeriet

”Man kan ikke planlægge sig til en stor karriere ved at have to studiejobs og køre hårdt på studierne,” lyder ambassadør Michael Starbæk Christensens råd til studerende. For ham selv har det taget tid at lære at lægge arbejdet fra sig.

Michael Starbæk Christensen er dansk ambassadør i Paris – et job, hvor kalenderen kan være ret pakket. Før corona-pandemien lå arbejdsugen typisk på omkring 50 timer, mens den er nede på de 40 timer i øjeblikket, eftersom han ikke skal deltage i lige så mange arrangementer som førhen.

Som han selv siger det, kan han vælge at arbejde hele tiden, da der konstant er skærme til rådighed, og man kan altid lige tjekke sin mail, besvare sms-beskeder eller holde sig opdateret på Twitter. Han føler dog, at han er blevet bedre til at lægge ”arbejdsnarkomanen Michael” til side.

”Jo ældre jeg er blevet, desto bedre er jeg også blevet til at koble af og sætte pris på andet end at arbejde hele tiden. Det er nemlig også sundt at lave andet,” forklarer han over en skrattende telefonforbindelse fra Frankrig.

Og lige præcis at lave noget andet, dét gør han, når han er sammen med andre.

”Man kommer væk fra arbejdet ved at se andre mennesker, så for mig er et godt socialt netværk en god afkoblingsform. Jeg nyder middage med venner og bekendte samt besøg fra Danmark. Når du til daglig bor i Paris, tager du museer, teatre og lignende kulturelle tilbud som en selvfølge, men når der kommer besøg hjemmefra, og de gerne vil se byen, kommer jeg også ud og får oplevet alle disse ting, hvilket er rart,” fortæller han.

Lussingen fra corona

Frankrig har været hårdt ramt af coronapandemien – bl.a. med restriktioner om ikke at gå længere væk end én kilometer fra sit hjem. Det har lagt en dæmper for det sociale liv, så meget af afkoblingen fra arbejdet har skullet finde sted på anden vis.

”Jeg får set en del film og serier, hvor man kan drømme sig væk fra arbejdet og komme ind i et helt andet univers,” forklarer han og peger fx på kultserien ’Breaking Bad’.

Al hans tid foregår dog ikke kun bag en skærm. Michael Starbæk Christensen sætter nemlig også pris på at komme ud og få noget frisk luft. Gåturene har dog været lidt svære pga. afstandsrestriktionerne.

”Når man kun må bevæge sig 1 kilometer væk fra sit hjem, er det svært at nå ud til parkerne. Jeg har derfor gået en del rundt i nabolaget, og det har faktisk gjort, at jeg har opdaget det på en helt anden måde end førhen. Jeg har i højere grad lagt mærke til de små detaljer i bybilledet og ellers bare været til stede i nuet,” lyder det fra ham.

Studerende er milevidt foran

At en topdiplomat som Michael Starbæk Christensen har travlt og nok at se til, hersker der ingen tvivl om. Men for ham er det noget af en overraskelse, at nutidens studerende har nået så meget på så kort tid.”Når vi får praktikantansøgninger til ambassaden, kan jeg se, at der er studerende på 20-25 år, som presser sig selv rigtig hårdt med flotte cv’er og en masse kvalifikationer – noget, jeg slet ikke var i nærheden af, da jeg var på deres alder. Men det er også sundt at stoppe op, koble af og få ro i sindet,” siger han.

Michael Starbæk Christensen understreger, at de studerende nok skal nå det hele, og at livet som studerende også handler om at være et menneske. Derfor er det vigtigt at passe på sig selv og finde den rette balance mellem studie, job og liv.

”De studerende skal passe på sig selv og undgå at tro, at man kan planlægge sig til en stor karriere ved at have to studiejobs og køre hårdt på studierne. Man bliver også et helt menneske ved at koble af, og som studerende er det måske endnu mere vigtigt at kunne koble af, da de hele tiden tænker i fremtiden og har mange bolde i luften,” siger han. 

Kommentarer


Din mail-adresse vil ikke blive vist offentligt
Dette spørgsmål forhindrer spam i kommentarfeltet. Spam-robotter kan nemlig ikke regne, så de kan stoppes med let matematik.