Nyt job

Stig bruger sine embedsmandsdyder i fodboldens tjeneste

05-01-2021
4 min.

Efter 20 år i statens tjeneste har Stig Fleischer skiftet spor. Nu bruger han sine erfaringer som embedsmand og anklager til gavn for dansk fodbold.

Efter to årtier med samme ansættelseskontrakt har Stig Fleischer sat karrieren som anklager på standby for at prøve kræfter med det private arbejdsmarked. Efter et par år hos Danske Spil er han nu landet som seniorjurist i Dansk Boldspil-Union (DBU).

Her bruger han i høj grad sin faglige ballast fra Justitsministeriet og Anklagemyndigheden. Han arbejder med en bred vifte af fodboldjuridiske og -politiske opgaver, fx implementering af FIFA- og UEFA-regler i dansk fodbold, spillerlicenser og transferregler. DBUs politiske arbejde består i at varetage DBUs medlemmers interesser.

”Et eksempel er begrænsningen til 500 personer på stadion på grund af corona. Her prøver DBU at overbevise politikerne om, at det er en stor økonomisk udfordring for mange klubber,” siger Stig Fleischer.

Sikkerhedsnet

I 1999 blev Stig Fleischer som næsten nyuddannet jurist ansat i Justitsministeriet, og siden da har han haft en række job under ministeriets ressortområde. Senest har han været specialanklager ved Statsadvokaten for Særlig Økonomisk og International Kriminalitet (SØIK) – i daglig tale Bagmandspolitiet.

Men efter 20 år i det offentlige havde han lyst til at prøve kræfter med noget nyt. Derfor valgte han at gøre brug af et personalegode, offentlige anklagere har: Muligheden for at søge ulønnet orlov, hvis de vil prøve noget andet.

”Fordi jeg havde den orlovsmulighed, tænke jeg, at det var rimeligt risikofrit. Hvis det viste sig ikke at være et godt match, så kunne jeg altid ringe til Rigsadvokaten og spørge, om jeg måtte komme tilbage,” siger Stig Fleischer, ”så jeg følte, at jeg havde et sikkerhedsnet, da jeg sprang ud i det.”

Brugbare embedsmandsdyder

Den skoling, som Stig Fleischer har med sig fra årene i og omkring Justitsministeriet, er kommet ham til gode i det private. Fx evnen til at løse opgaver hurtigt og korrekt, hvor man får vendt hver en sten.

”Mange af de embedsmandsdyder, jeg har, kan jeg helt sikkert også bruge i DBU. Fx når jeg skriver notater eller indstillinger til direktøren. Direktøren er tidligere departementschef, så vi taler samme sprog,” siger Stig Fleischer.

Ligeledes kommer hans erfaring fra Anklagemyndigheden ham til gode, når han skal yde bistand til Fodboldens Appelinstans, som er en uafhængig appelinstans. Her handler det om at få vendt alle bilag, inddrage en udvalgsafgørelse og oplyse sagen kort, præcist og objektivt for at kunne forelægge den på en overskuelig måde.

”Det er en hofdyd for enhver embedsmand. De kompetencer bruger jeg tit i min opgaveløsning. Justitsministeriet har givet mig et uvurderligt godt fundament for mit senere arbejdsliv,” siger Stig Fleischer.

Helt anderledes arbejdstid

En markant forskel mellem at være anklager og seniorjurist ved DBU er arbejdstiden.

”Arbejdsbyrden som anklager var langt højere, end jeg har oplevet hos Danske Spil og indtil videre også hos DBU. Begge steder er der langt større respekt for, at man er ansat til at arbejde 37 eller 40 timer om ugen,” siger Stig Fleischer.

Som anklager skal man langt oftere stå til rådighed for sin arbejdsgiver. Og Stig Fleischer har ikke tal på, hvor mange weekender, aftener og nætter han har siddet og forberedt straffesager. Jobbet som anklager er stressende, men uforudsigeligheden er også en fantastisk del af det, forklarer han.

”Det har nok været den største forandring. Livskvalitetsmæssigt har det været godt,” siger Stig Fleischer.

Tryg organisationsform

Umiddelbart kan det virke som et langt spring fra at være offentligt ansat og anklager i SØIK til Danske Spil og DBU. Men ifølge Stig Fleischer har både Danske Spil og DBU en organisatorisk form, der minder om en offentlig forvaltning.

”Både Danske Spil og DBU er til en vis grad styret som et departement. I Danske Spils side refererer man i sidste ende til finansministeren. Og DBU er en form for politisk organisation i den måde, den er strikket sammen på. Man er organisation for en masse fodboldspillere,” forklarer han. 

Fodbolddrenge

Samtidig ramte stillingen ved DBU en personlig interesse.”Jeg er en meget stor fodboldentusiast. Og jeg har tre drenge, der alle er bidt af en gal fodbold.”

Stig Fleischer er far til tre drenge på hhv. 10, 15 og 18 år, der alle spiller fodbold i klub og hjemme i haven.

”Jeg var dommer til mine børns kampe, før der kom officielle dommere på. Jeg har stået på sidelinjen mange gange og frosset,” siger Stig Fleischer og tilføjer:

”Stolthedsfølelsen af at se en af sine drenge score er ubeskrivelig.”

Har det påvirket din lyst til at arbejde ved DBU?

”Ja! Det var en meget stor motivationsfaktor for at søge jobbet hos DBU. Måske nok den største,” siger Stig Fleischer.

”Jeg synes, at det er et perfekt match. Det synes DBU heldigvis også. Det er ren optur.”

Kommentarer


Din mail-adresse vil ikke blive vist offentligt
Dette spørgsmål forhindrer spam i kommentarfeltet. Spam-robotter kan nemlig ikke regne, så de kan stoppes med let matematik.