Brevkasse

Hvordan leder jeg mine gamle kolleger?

19-01-2021
2 min.

"Nu skal jeg lede nogle af dem, jeg tidligere har været kollega med. Det er min oplevelse, at de ser ret forskelligt på dette. Hvordan håndterer jeg det?"

Jeg har søgt og landet mit første lederjob – internt.  Det er jeg vildt tilfreds med. Men nu skal jeg lede nogle af dem, jeg tidligere har været kollega med. Og det er min oplevelse, at mine kolleger og nu medarbejdere ser ret forskelligt på dette. Hvordan håndterer jeg det? Herunder især dem, som ikke synes, det er fedt, at de skal referere til mig.

Kære kollegaleder

Tillykke med lederjobbet. Godt gået.

Du skal gå hjælpsomt til værks. Så hjælp dine kolleger til at forstå og acceptere dit rolleskift.

Det gør du bl.a. ved at prioritere dine opgaver, så det står klart for enhver, at ledelse er din nye dagsorden. De konkrete, daglige opgaver, du fx sad med før, skal du overdrage til dine medarbejdere. Og/eller til den nye, der overtager din 'gamle' stol. Vis dermed dine tidligere kolleger, at du tager lederskabet på dig. Sørg med andre ord for, at du har tid til at være deres leder.

Dine medarbejderes reaktioner på, at det er dig, der skal lede dem, kan rigtignok stikke i mange retninger: Den glade, den skuffede, den forsmåede, den lettede, den utilfredse, den ligeglade etc. Tilbyd dine lyttende, nysgerrige ører. Selv om det kan være fristende eller påtrængende, så lad være med at 'gå ind i' dine folks holdninger til dig og dine lederevner. Vær tålmodig og giv dem tid.

Oplever du en medarbejder, der mistrives med dig som leder på en måde, hvor det går ud over jeres opgaveløsning, bør du naturligvis som leder tage fat med det samme. Drøft eventuelt, hvordan du tackler den situation, med din egen chef, en anden chefkollega, jeres HR-partner eller andre eksterne.Orientér dig mod dine nye, nære kolleger i huset – andre chefer på dit niveau. Søg din sparring, information og rådgivning der. De kolleger, du tidligere har været fortrolig med, kan nok ikke være dine fortrolige mere. Vær særligt opmærksom på dem og tal evt. om dét med dem. De vil kunne forstå det, hvis du giver dig tid til at sætte ord på det. Så finder I formentlig de nye grænser for jeres relation. Dit fokus og din orientering mod husets chefgruppe er i øvrigt også med til at tydeliggøre dit skifte fra medarbejder/kollega til leder. Så rådet er også: Investér din arbejdstid og dine ressourcer i din chefgruppe.

Da du går fra medarbejder til leder i samme butik, skal du også være opmærksom på, hvor de nye grænser for din kommunikation er. Hidtil har du været på samme kanal som de andre. Hvilken kanal sender du på nu? Der bliver lagt mærke til, hvad du siger, og der bliver (mis)fortolket i større grad, end da du ikke havde personaleansvar. Du hjælper dine tidligere kolleger med at finde på plads i dit lederskab, hvis du kommunikerer dine beslutninger som en leder. Start med at overveje, hvordan du selv gerne vil kommunikeres til som medarbejder.

/Frederik Iuel, chefkonsulent, Djøf 

Kommentarer


Din mail-adresse vil ikke blive vist offentligt
Dette spørgsmål forhindrer spam i kommentarfeltet. Spam-robotter kan nemlig ikke regne, så de kan stoppes med let matematik.