Gode råd

12 ritualer til bedre hjemmearbejdsdage

14-01-2021
6 min.
Ifølge Pia Hauge Bentsen er det et godt mål for hjemmearbejdsdagene at skabe tid til tre ting: Fordybelse, hjernepauser og inspiration udefra. Foto: Liselotte Sabroe/Ritzau Scanpix

Når vi arbejder derhjemme, er det vigtigt at have rutiner, der indrammer arbejdsdagen. Ellers kommer hjernen let på konstant overarbejde, siger ledelsesrådgiver Pia Hauge Bentsen. Få hendes 12 bud på gode ritualer.

Normalt har vi en masse ritualer omkring vores arbejdsliv. Vi spiser morgenmad, går i bad, tager tøj på, sætter os i bilen eller på cyklen, bruger vores nøglekort, siger godmorgen til kollegerne, går ud til kaffemaskinen og går ind for at tænde for computeren.

Sådan ser hverdagen bare ikke ud for ret mange af os i øjeblikket. Men selv om vi ikke er på kontoret, skal vi holde fast i at have ritualer. Det reducerer nemlig vores stressniveau og bevarer kvaliteten i arbejdet, siger ledelsesrådgiver og foredragsholder Pia Hauge Bentsen. Hun er tidligere chefrådgiver i DR og forfatter til bogen ’Kontorkoma – fra støj til fordybelse i dit arbejde’, der udkom sidste år.

Det kan måske umiddelbart lyde kedeligt med ritualer og faste vaner, men det giver dig et kognitivt overskud og dermed plads til kreative tanker, siger hun.

”Vi sparer mental energi i vores liv, når vi har nogle ritualer. Og det har vi jo stort set alle sammen, når vi går på arbejde: 'Det er hér, jeg hænger min jakke, dér står kaffemaskinen, hér skal jeg sidde, og dér sidder min chef.' Så skal vi nemlig ikke bruge ’spildt’ energi på noget af det allermest krævende, nemlig at træffe valg, prioritere og planlægge. Og det betyder, at vi netop også skaber plads til de kreative tanker.”

For jo mere vi aflaster vores hjerne ved at have faste ritualer for vores arbejdsdag, desto mere kognitiv kapacitet er der tilbage, når vi skal løse vores arbejdsopgaver, siger Pia Hauge Bentsen.

”De arbejdsopgaver, djøfere løser, er ofte meget kognitivt krævende. Deres opgaver handler netop typisk om planlægning, analyse, prioritering, formulering og ledelse, og derfor har djøferne brug for fuldt batteri på hjernen for at kunne lykkes med løse dem.”

Det kan være ekstra hårdt lige nu, fordi vi selv skal strukturere og planlægge vores hverdag. Derfor har vi brug for et nyt ’skelet’ af rutiner for at aflaste vores hjerne.

Et sigte kan være, at hjemmearbejdsdagen skal indeholde tre ting: Tid til fordybelse, tid til hjernepause og tid til inspiration udefra. Det er nemlig afgørende både for kvaliteten af arbejdet og for arbejdsglæden, siger Pia Hauge Bentsen.

Det er lige før, folk tager computeren med på toilettet, fordi de føler, de skal være tilgængelige hele tiden

Sådan indrammer du din arbejdsdag

Pia Hauge Bentsen fortæller, at hun i forbindelse med researchen til sin bog ’Kontorkoma’ interviewede folk, der har arbejdet hjemmefra i mange år, og som har fået det til at fungere – og her er ritualer og rutiner gennemgående.

”Én af dem dyrker i høj grad ritualerne. Hun bevæger sig fysisk fra at være husmor til medarbejder ved at gå ned i kælderen, hvor hun har indrettet sin arbejdsplads. Og inden hun går ned i kælderen, tager hun sit arbejdstøj på. Hun laver også et lækkert frugtfad, som hun stiller på skrivebordet sammen med en frisk blomst, inden hun starter arbejdsdagen.”

Pia Hauge Bentsen har 12 bud på vaner og rutiner, der kan indramme en arbejdsdag derhjemme.

Vi pisker os selv

Det er nemt at falde i den fælde, at man begynder arbejdsdagen tidligt og slutter den senere end normalt, siger Pia Hauge Bentsen.

”Erfaringerne fra corona-tiden viser, at folk generelt arbejder længere, sender flere mails og holder flere møder. Jeg tror, vi sætter et ekstra stort pres på os selv, når vi arbejder hjemme. Det er lige før, folk tager computeren med på toilettet, fordi de føler, de skal være tilgængelige hele tiden.”

Vi er simpelthen bange for, at chefen tror, vi fiser den af, hvis ikke vi er tilgængelige hele tiden, siger Pia Hauge Bentsen.

”Mange glemmer eller under ikke sig selv de små pauser, som vi tager og også har brug for, når vi fysisk er på vores arbejdsplads. Hvis du går en tur med en kollega eller taler fodbold i 10 minutter med en anden kollega, er vi jo alle enige om, at det er okay. Men hvis du tager 10 minutters snak med naboen over hækken, når du arbejder hjemme, og du ikke lige er til at få fat i, så tænker du: ’Åh nej, nu tror de, jeg pjækker.’ Når vi ikke er fysisk synlige, tror vi, at vi skal levere hele tiden.”

Men vi har i den grad brug for pauserne og for tid til fordybelse. Før corona brugte vi typisk hjemmearbejdsdage til fordybelse, siger Pia Hauge Bentsen.

”Nu bliver vi tæppebombet med onlinemøder. Der er en tendens til, at de bliver kortere og kortere i bedste mening, fordi teknologien gør det let. Vi tager lige et møde på 10 minutter for at tjekke ind hos hinanden. Men det kræver omstilling hver gang, og det bringer os ud af flow. Alle de der korte møder fra morgen til aften betyder, at vi spilder en masse tid og er helt udmattede sidst på dagen. Og når arbejdsdagen bliver hakket op i små bidder, mister vi muligheden for at udrette noget storslået eller genialt, der ofte kræver længere sammenhængende tid til at samle tankerne eller diskutere noget i bund.”

Måske er det bedste, vi kan gøre, at se den her periode som en særlig tid, hvor vi ikke kan arbejde, som vi plejer – og acceptere det

Vi skal ud af vores boble

Selv om det måske er nemmere sagt end gjort lige nu, er Pia Hauge Bentsen helt enig med den berømte ledelsesteoretiker Peter Drucker, der mente, at de mennesker, som giver det største bidrag til deres arbejdsplads, er dem, der har et liv uden for arbejdet.”Vi er nødt til både at hente inspiration og mental genopladning og i særlig høj grad, når man har et krævende job, som er videnstungt, og hvor der skal træffes mange beslutninger. Det er derfor, jeg understreger, hvor vigtigt det er at holde pauser, hvor du fx ringer til din mor eller til en ven, eller hvor du tager en sludder med naboen over hækken.”

Det samme gælder for børnene, siger hun. Mange har deres børn i hjemmeskole igen, og det er vigtigt, at dagen heller ikke flyder sammen for børnene. De har i lige så høj grad brug for ritualer.

”De skal gå i skole. De skal væk fra skærmen, de skal bevæge sig. Og de skal holde fri. Men det er klart, at med børn om benene er det en udfordring selv at få en sammenhængende arbejdsdag med plads til fordybelse,” siger Pia Hauge Bentsen.

Undtagelsestilstand med potentiale

”For os, der har børn hjemme, er det lidt som at være i en undtagelsestilstand, og selv om det ikke er optimalt, kan det måske give mening, at vi tager et par timers arbejde om aftenen, fordi vi laver hjemmeskole om formiddagen.”

”Måske er det bedste, vi kan gøre, at se den her periode som en særlig tid, hvor vi ikke kan arbejde, som vi plejer – og acceptere det. Og i øvrigt indrømme over for os selv om, at vi jo heller ikke er 100 % effektive, når vi sidder på kontoret. Til gengæld kan vi forsøge at gøre denne tid magisk og mindeværdig for børnene. Og hvis de trives og lærer, så kan vi også selv bedre finde ro til at fokusere på arbejde. Et ritual kunne være fælles morgengymnastik for hele familien eller måske den store italienske familiefrokost med varm mad midt på dagen. Hvornår bliver det nogensinde muligt igen en mørk hverdag i januar?”

Andre nye rutiner er også mulige.

”I går fik jeg et autosvar fra én, der skrev: ’Min svartid kan p.t. være længere end normalt og min arbejdskapacitet mindre, da jeg grundet covid-19 har mindre børn i hjemmeskole.’ Jeg talte også med en anden, der sagde, at han og hans kone havde taget konsekvensen og har delt dagen mellem sig, så den ene er fuldt til stede med børnene, mens den anden så kan være fuldt til stede på arbejdet. Ellers bliver det jo den der pærevælling, hvor du er det hele på én gang, men ikke helt mentalt til stede nogle af stederne,” siger Pia Hauge Bentsen. 

Kommentarer

Jakob

17.01.2021 kl. 16.37

Kære Anna,

Du må ikke tro, at du ikke laver lige så meget, for der er nok ikke nogen, der laver så meget som enlige forældre gør! Men indsatsen bliver nogle gange fordelt lidt anderledes, og sådan er det bare.
Jeg arbejder i en styrelse, og synes faktisk at ledelsen - både direktion og kontorchef - har meldt meget godt ud, at de har forståelse for, at når skoler m.m. ikke fungerer som de plejer, og arbejdspladsen i øvrigt heller ikke, så kan man ikke forvente, at folk kan præstere på samme niveau. Det var et meget befriende budskab at høre.
Og jeg tror faktisk, at det, at vi oveni også dagligt får hinandens stuer/soveværelser/køkkener at se på skærmen, har givet os et bedre sammenhold som team end før, og der gives en ekstra kollegial hånd af dem, som er mindre presset. Så fordi menneskeligheden er rykket lidt mere frem af ledelsen, i en umenneskelig tid, formår organisationen som helhed at præstere fuldt ud, bare på en anden måde. Hvis de var begyndt at klippe hist og pist, fordi nogle havde det svært, ville sammenholden nok også ryge, og præstationen som helhed falde.
Så kære Anne, jeg håber, at ledelsen på din arbejdsplads kan lade sig inspirere af andre.

0 kommentarer
5
Din mail-adresse vil ikke blive vist offentligt
Dette spørgsmål forhindrer spam i kommentarfeltet. Spam-robotter kan nemlig ikke regne, så de kan stoppes med let matematik.

Pia

15.01.2021 kl. 18.05

Kære Anna
Man fornemmer næsten desperationen i din kommentar. Alle kan forstå, at det er hårdt - og fysisk umuligt - at afvikle hjemmeskole og arbejde samtidigt. Vi mennesker kan nemlig ikke multitaske eller have vores opmærksomhed to steder, så du står i et reelt dilemma. Det er stressende, udmattende og langsommeligt konstant at blive afbrudt. Rutiner for dagen, frisk luft og dagslys, grin med børnene, inspiration udefra, kontakt med andre voksne og en smule fokus-tid bliver derfor endnu vigtigere for at bevare overblikket og holde humøret højt, når man er ene seje kvinde på skansen. En pointe i artiklen er netop, at det her er en undtagelsestilstand, som gør det svært at præstere på samme niveau som vanligt. Og det ved din chef og dine kolleger garanteret også - og oplever måske det samme selv? Første skridt er måske at sætte ord på det? Måske kan du blive inspireret af autosvaret nederst i artiklen og aftale med din chef, hvornår du i løbet af dagen ikke er tilgængelig? Og sætte en film på til ungerne et par timer, så du lige kan samle tankerne og få det vigtigste fra hånden? Eller skiftes med en anden forælder til at holde øje med børnene på en legeplads, så den anden kan få arbejdsro? Du er sej! God vind!

0 kommentarer
5
Din mail-adresse vil ikke blive vist offentligt
Dette spørgsmål forhindrer spam i kommentarfeltet. Spam-robotter kan nemlig ikke regne, så de kan stoppes med let matematik.

Leo

15.01.2021 kl. 12.01

Jeg er blevet ledig og i den forbindelse stor behov for at få holde adskildelse mellem jobsøgning og fritiden - til at starte med var det let og god struktur - jeg synes bare hverdagen begynder at falde fra hindanden. Denne artikel var et godt input for mig - tak

0 kommentarer
6
Din mail-adresse vil ikke blive vist offentligt
Dette spørgsmål forhindrer spam i kommentarfeltet. Spam-robotter kan nemlig ikke regne, så de kan stoppes med let matematik.

Anna

15.01.2021 kl. 10.21

Den er ikke så meget bevendt for eneforældre til børn i de mindre klasser, hvor man både skal arbejde fuldtid og hjemmeskole og bare passe sit barn. Hvornår er det mon lige jeg “skal gå en tur med podcast i ørerne”, eller “prioritere en eller to timer uden forstyrrelser” eller finde tid til at “lave den store italienske frokost”? Og så i øvrigt “indrømme over for mig selv at jeg ikke får lavet lige så meget” - når jeg bliver fyret hvis jeg ikke får lavet lige så meget? Det er den her type råd som skaber endnu mere stress.

2 kommentarer
6

Mikkel Arre

15.01.2021 kl. 13.38

Hej Anna

Det er et vigtigt perspektiv, du nævner om at være eneforælder. Det vil vi snakke videre om på redaktionen.

I mellemtiden: Hvis der er andre, der har erfaringer eller råd, som kunne være brugbare for Anna, så er I mere end velkomne til at skrive dem her i kommentarsporet.

Venligst
Mikkel Arre
digital redaktør, Djøfbladet

1 kommentar
5

Heidi

16.01.2021 kl. 14.58

Jeg er heldigvis ikke alenemor - men min mand er væk i dagtimerne, så jeg er alene hjemme med et barn i 2. klasse og et i 0. klasse. Jeg synes det hjælper på vores dag at vi har et fast skema - hvor dagen starter med gåtur med vores hunde kl. 8-9 og så tager jeg ½ time ved pc'en til at håndtere nogle mails. Så laver jeg hjemmeskole for børnene i 1½ time, hvor jeg er der til alle deres spørgsmål. Jeg sidder med min arbejdsmail og svarer på småting, hvis jeg kan. Men først efter frokost - hvor jeg giver børnene lov til at se tv og lege stille indenfor eller være udenfor og lege - har jeg rigtig tid til at arbejde. Her sætter jeg mig ind på mit hjemmelavede kontor i soveværelset og sætter stille musik i ørerne (så jeg ikke hører hver eneste diskussion børnene har) - og de ved efterhånden at de ikke skal forstyrre med mindre en græder... Man må finde sine egne veje i denne tid. Dette er min løsning. Håber du også finder din :) PS: og så forsøger jeg at nyde tid til at gå tur sammen og spise frokost sammen hver dag :)

5
Din mail-adresse vil ikke blive vist offentligt
Dette spørgsmål forhindrer spam i kommentarfeltet. Spam-robotter kan nemlig ikke regne, så de kan stoppes med let matematik.
Din mail-adresse vil ikke blive vist offentligt
Dette spørgsmål forhindrer spam i kommentarfeltet. Spam-robotter kan nemlig ikke regne, så de kan stoppes med let matematik.

Marianne

15.01.2021 kl. 11.54

Jo men der må vel være nogle af rådene du kan bruge? og/eller tilpasse til din situation, fx gå en tur med børnene (hvis muligt) i stedet for med podcast'en...? Og så hoppe op og falde ned på dem du ikke kan praktisere - uden at lade dig stresse.
God vind!

0 kommentarer
5
Din mail-adresse vil ikke blive vist offentligt
Dette spørgsmål forhindrer spam i kommentarfeltet. Spam-robotter kan nemlig ikke regne, så de kan stoppes med let matematik.
Din mail-adresse vil ikke blive vist offentligt
Dette spørgsmål forhindrer spam i kommentarfeltet. Spam-robotter kan nemlig ikke regne, så de kan stoppes med let matematik.

Din mail-adresse vil ikke blive vist offentligt
Dette spørgsmål forhindrer spam i kommentarfeltet. Spam-robotter kan nemlig ikke regne, så de kan stoppes med let matematik.