Arbejdsliv

Sådan får du lov til at gå ned i tid

29.9.2021

af

Foto: Fizkes/Shutterstock

Foto: Fizkes/Shutterstock

Drømmer du om kortere arbejdsdage eller en ugentlig fridag, er muligheden for at få ja fra chefen i øjeblikket bedre end længe. Især ét nøgleord kan bane vejen for dig.

Hvis du gerne vil skrue ned for din arbejdstid, er det måske nu, du skal gøre alvor af planerne. Der er nemlig et uvant momentum for at forhandle om en kortere arbejdsuge – enten med din nuværende eller med en kommende arbejdsgiver, lyder det fra Mette Knudsen, rådgivningschef i Djøf.

Det er ikke nødvendigvis nemt at få chefen med på idéen. Men timingen er god, fordi der virkelig er gang i djøf-arbejdsmarkedet – det er arbejdstagers marked. Og det gør det alt andet lige lettere at forhandle sig ned under de 37 timer, siger Mette Knudsen.

Hun fortæller, at medlemmer jævnligt kontakter Djøf, fordi de har et ønske om at gå på nedsat tid. Typisk børnefamilier. Ikke alle lykkes med det, men corona har muligvis skabt ønsket hos endnu flere.

”Hjemmearbejde har betydet, at man måske har sparet halvanden time på transport, og den tid man pludselig har fået ’foræret’, har man måske brugt til noget, som man nødigt vil give slip på igen,” siger Mette Knudsen.

Vil du gerne arbejde mindre end fuldtid, nytter det næppe at vente på, at der bliver slået en deltidsstilling op i næste udgave af Djøfbladet. I skrivende stund er der ikke en eneste deltidsstilling blandt 243 stillingsopslag på Djøfs Jobunivers – bortset fra nogle få studenterstillinger.

Og det er da også et fåtal af djøfere, der har en arbejdsuge på under 37 timer. Blandt privatansatte er det 4,3%, mens det gælder 8% blandt de offentlige ansatte – flest i kommuner og regioner og få i staten.

Lige nu er en del arbejdspladser nødt til at gøre sig ekstra attraktive for at tiltrække og holde på de dygtige medarbejdere

Mette Knudsen, rådgivningschef, Djøf

Gunstigt tidspunkt

Normalt vil rådet fra Djøf være, at deltid ikke er noget, du skal tage op til ansættelsessamtalen, hvis ikke det rent faktisk er en opslået deltidsstilling, du har søgt. For det kan nemt diskvalificere dig med det samme, hvis der er en række andre kompetente kandidater i spil til jobbet, siger Mette Knudsen.

”Men nu, hvor der er så meget gang i arbejdsmarkedet, tror jeg godt, man kan slippe af sted med det. Navnlig hvis din kommende arbejdsgiver har svært ved at rekruttere, og de måske endda må genopslå stillinger. Lige nu er en del arbejdspladser nødt til at gøre sig ekstra attraktive for at tiltrække og holde på de dygtige medarbejdere.”

Mette Knudsen vurdering er dog, at det fortsat er nemmest at forhandle dig til nedsat tid, når du er i et eksisterende job. Men derfor kan du godt have det i baghovedet, når du søger nyt job. Og måske kan du finde ud af, om andre på arbejdspladsen er på deltid, inden du siger ja til jobbet – det er alt andet lige nemmere, hvis det ikke er dig, der som den første skal slå den dør ind.

Det skal du sige til chefen

Ifølge Mette Knudsen er der dog særligt ét nøgleord, du skal huske på, når du præsenterer din chef for dit ønske om deltid.

”Du skal signalere fleksibilitet. Uanset om din deltid skal skrues sammen, så du går tidligere hver dag, eller du holder en dag fri om ugen, er det vigtigt, at du tilkendegiver, at du selvfølgelig flytter din fridag, hvis der er et vigtigt møde lige netop den dag, eller at I selvfølgelig finder ud af det, hvis der er behov for, at du bliver længere en dag. Det gør det meget lettere for en arbejdsgiver at sige ja til dit ønske om nedsat tid.”

Med nedsat tid følger også nedsat løn. Men bagsiden kan være, at det ender med, at du ikke får færre arbejdsopgaver

Mette Knudsen, rådgivningschef, Djøf

Snyd ikke dig selv

Hvis ikke du er opmærksom og ikke sørger for at være stålsat nogle gange, er der en risiko for, at du kommer til at snyde dig selv, når du går på deltid, siger Mette Knudsen.

”En ting er stensikker – med nedsat tid følger også nedsat løn. Men bagsiden kan være, at det ender med, at du ikke får færre arbejdsopgaver. Derfor skal du tænke igennem, hvordan der sker en tilsvarende reduktion i dine arbejdsopgaver som i din løn. Det bedste er, hvis du selv kan komme med et forslag om, hvilke opgaver du kan afgive, og sørge for, at chefen nikker til det.”

Du må heller ikke glemme at tage dig selv i ed.

”Mange djøfere er selvledende, og skal øve sig i at sige ’nej, den her opgave kan jeg ikke tage ind lige nu’, eller ’nu er det godt nok’. For ellers kan det hurtigt begynde at skride, hvis du hele tiden liiiige skal gøre noget færdigt.”

Er deltid det bedste for dig?

Derfor skal du også overveje, om det nu er deltid, der er det rette for dig, siger Mette Knudsen.

”Måske er det bare fleksibilitet, du har brug for. Det kan være muligheden for hjemmearbejde eller en aftale om, at du kan gå tidligere de dage, du skal hente børn, og blive lidt længere de andre dage eller arbejde lidt om aftenen. For nogle gange bliver det din virkelighed på deltid; at du alligevel bliver hængende nogle gange eller tager pc’en frem om aftenen.”

Det kan også være, at du kan forhandle dig frem til tre ugers ekstra ferie om året. Der findes også eksempler på, at nogle har aftalt at arbejde lidt ekstra om vinteren for til gengæld at have nogle kortere dage om sommeren, fortæller Mette Knudsen.

Hun har også et andet råd – særligt rettet mod kvinder.

”Klassikeren er, at man ønsker at gå på nedsat tid, fordi man har mindre børn. Og klassikeren er også, at det typisk er kvinden, der gør det. Men inden du går til din arbejdsgiver og beder om deltid, bør du tage en snak med din partner om, at der bliver sat ekstra ind på pensionsopsparingen, svarende til fuld tid. For det er dét, du sætter ind i de unge år, som bliver til flest penge.”

Når du frem til, at nedsat tid er dit mål, er det bare med at få tænkt det hele igennem og bede om et møde med din chef, for som Mette Knudsen siger:

”Der er momentum lige nu – men det kan hurtigt forsvinde igen.” 

Artiklen fortsætter efter annoncen

Ledige stillinger

Job
Djøf
Frist 2. okt. 2023
Job
Odense Kommune
Job
Kommune Kujalleq
Job
TACK International A/S
Job
Grønlands Selvstyre, Skattestyrelsen
ANNONCE

Kommentarer

Eva
sidste år
Jeg gik ned på 70% før 3 år siden då jeg var 57. Fri hver onsdag. Bedste beslut på mange år. Arbejder i Rigspolitiet. Dog kigger jeg på mailen på onsdag eftermiddag då ikke alle i biksen har styr på mine fridage, og måske inviterer til et møde torsdag morgen. Men jeg kan modstå at svare på andre mails på onsdage, kun ja eller nej på mødeinvitationer.
Jacob Petersen
sidste år
Husk at omtale deltid mere positivt. Fokus er meget på at det hæmmer karrieren, forringer pensionen, giver lønnedgang og ikke er særlig populært blandt lederne. Jeg er åbenbart en del af mindretallet blandt de privatansatte, som er på deltid. Det er fantastisk værdifuld at have luft i ugeprogrammet, giver vigtig tid til familien, og jeg kan kun anbefale andre deltid. Livet drejer sig ikke kun om løn og pension. Jeg håber Djøf vil italesætte goderne ved deltid noget mere - også i forbindelse med den aktuelle barselsorlovsdebat.