Min studietid

Trine Maria Ilsøe: "Dengang jeg dumpede, troede jeg jo, at verden gik i stå"

31.8.2021

af

Foto: Dennis Morton

Foto: Dennis Morton

Trine Maria Ilsøe havde ikke et klart mål med at læse jura. I dag er området helt centralt i hendes arbejde som retskorrespondent i DR.

I dag finder du Trine Maria Ilsøe hos DR Nyheder som retskorrespondent og vært på programmet Kriminelt, hvor hun dykker ned i de helt store straffesager. Vejen dertil har været kringlet, som hun selv formulerer det.

Strafferet har betaget hende, siden hun begyndte at læse jura tilbage i 1990’erne. Uddannelsen færdiggjorde hun dog først i 2015. Den lange pause skyldes hendes forkærlighed for journalistikken, som hun besluttede sig for at forfølge i 1998 med en tillægsuddannelse i journalistik.

Senere valgte hun at færdiggøre jura og skrive sit speciale. I 2015 kunne hun endelig kalde sig cand.jur. fra Københavns Universitet.

Men lige siden Trine Maria Ilsøe først fik øjnene op for journalistik, har hun ikke set sig tilbage. Selv om hun er blevet tilbudt flere juridiske jobs, efter at hun blev kandidat, har hun takket pænt nej.

Juraen bruger hun stadig i sit job som journalist, når hun går tæt på forskellige sider af kriminalitet.

Mere målrettet

Når du husker tilbage på din studietid, hvad står så tydeligst af positive og negative ting?

 ”Det er på jurauddannelsen, at jeg har fået den største læring i, hvordan vores samfund er bygget op. Helt fundamentale ting som fx hvordan vores Folketing er opbygget og statsretten med Grundloven. Dengang kunne jeg ikke helt konkret se, hvad jeg skulle bruge det til. Men meget af det, jeg lærte dengang, gør jeg faktisk meget brug af i min hverdag og mit arbejde,” fortæller Trine Maria Ilsøe.

Mit bedste råd vil nok være at gøre uddannelsen færdig og altså ikke gøre ligesom mig

Er der noget, som du fortryder fra dengang og ville gøre anderledes i dag?

”Nu har jeg jo haft en kringlet vej, men jeg tror, at det ville have været godt, hvis jeg havde ventet et par år med at læse. Jeg tror ikke, at jeg havde et klart billede af, hvad jeg ville bruge det til i starten. Derfor var jeg måske ikke verdens mest seriøse studerende. Jeg ville ønske, at jeg havde læst lidt mere med hjertet frem for at tænke, at det var noget, jeg skulle,” siger hun og fortsætter:

”Jeg tror i virkeligheden, at man også skal have et mål med, hvorfor man læser sin uddannelse. Det fandt jeg så lidt ud af undervejs, eftersom alle mine overbygningsfag er guidet hen imod strafferet. Det er blevet mit interesseområde. Men hvis jeg skulle gøre det hele om, ville jeg være meget mere målrettet, hvis jeg satte mig til at læse i dag.”

Hvad er den største brøler fra din studietid?

”Jeg kan huske, at jeg oplevede, at klappen gik fuldstændig ned til en eksamen. Jeg var så ’heldig’, at jeg dumpede, så jeg kunne få lov at gå til reeksamen. Men dengang troede jeg jo, at verden gik i stå på grund af det. I virkeligheden skal det nok gå, og man kan stadig blive succesfuld, selv om vejen nogle gange er bøvlet. Man lærer af sine fejl undervejs og kan bruge det senere i den anden ende,” siger Trine Maria Ilsøe.

Kaosfaser

Hvis du skulle studere i dag, hvad ville du så være opmærksom på nu, som du ikke var dengang?

”Jeg følte dengang ligesom flere andre unge, at jeg var ved at bestige Mount Everest, og tvivlede på, om jeg ville nå toppen. Jeg ville gerne have vidst, at det er naturligt, at man skal igennem forskellige faser, når man skriver store projekter såsom et speciale. Der er en kaosfase med skriveblokering. Måske kommer du også ud for at have for meget materiale eller kan have svært ved at samle alle enderne til en rød tråd,” fortæller hun og uddyber:

”Jeg kendte til kaosfaserne, da jeg skrev mit speciale, og vidste, at nogle dage ville gå nemmere end andre. Hvis man godt ved, at der er de forskellige faser, man skal igennem, og at det nok skal løse sig, så tror jeg ikke, at det bjerg føles nær så højt”.

Hvis du skal give et godt råd til de studerende i dag, hvad vil du så sige?

”Mit bedste råd vil nok være at gøre uddannelsen færdig og altså ikke gøre ligesom mig. Grunden til, at jeg begyndte at læse igen, var, at jeg tænkte: ’Det er godt nok dumt at være så tæt på målstregen og så ikke gøre det færdigt.’ Man ved aldrig, om man en dag får brug for det. Så hold ud, og gør det færdigt, og husk at have hjertet med. Hvis man har et mål, skal man nok komme derhen, og så kan det godt være, at det ikke er med topkarakterer hele vejen, og at man skal tage nogle sideveje.” 

Artiklen fortsætter efter annoncen

Ledige stillinger

Job
Erhvervsministeriets Departement
Job
Dommerudnævnelsesrådet
Job
Roskilde Handelsskole
Job
Økonomistyrelsen
Job
Social- og Boligstyrelsen
ANNONCE

Kommentarer

Vær den første til at skrive en kommentar
Din mail-adresse vil ikke blive vist offentligt
Dette spørgsmål forhindrer spam i kommentarsporet