Min studietid

Topchef for milliardfirma: Karakterer er ikke alt

10.8.2021

af

PR-foto: Thomas Priskorn

PR-foto: Thomas Priskorn

Helle Østergaard Kristiansen har ansvaret for en af Danmarks største omsætninger. Studietiden lærte hende, at personlig udvikling er vigtigere end at få de helt rigtige valgfag.

Da Helle Østergaard Kristiansen nåede afslutningen på sin bachelor i HA International og skulle til at vælge sin overbygning, var hun meget i tvivl. Valget stod mellem cand.merc. i finansiering og cand.merc.aud.

Tror du, at du ville have endt det samme sted, hvis du havde taget en anden overbygning?

”Det er i hvert fald ikke mit valg af overbygning, der har gjort forskellen på, hvor jeg er i dag. Begge uddannelser indeholder gode redskaber,” siger hun.

I dag står hun i spidsen for Danske Commodities inden for den globale energihandel – en sektor i rivende udvikling.

Den norskejede virksomhed, der handler strøm og gas i hele 39 lande, er Danmarks 9. største målt på omsætning. Helle Østergaard Kristiansen blev da også i 2020 kåret som den 27. mest indflydelsesrige erhvervskvinde i verden af Fortune Magazine.

Djøfbladet har spurgt hende, hvad studietiden på universitetet har betydet for hendes karriere.

”Når jeg ser tilbage, gik jeg enormt meget op i, hvilke valgfag og hvilken overbygning jeg skulle vælge. Nu vil jeg sige, at det ikke er alfa og omega, om man vælger det ene valgfag frem for det andet. Jeg tror ikke, at det gør den store forskel i det samlede billede. Hvis man formår at vælge et studie, hvor man både har interessen og kompetencerne, er det nogle redskaber, du kan tage med dig og bygge videre på i arbejdslivet,” fortæller Helle Østergaard Kristiansen.

Det gør ikke den store forskel, om man har deltaget i to eller 10 case competitions, når man sidder og vurderer ansøgerens CV

Selvindsigt er vigtigere end 12-taller

Hvad er din største sejr på studiet?

”For mig var det en stor sejr at komme igennem studiet på normeret tid med et rigtig godt resultat, selvom jeg fik et barn – for der var ikke mange, der rendte rundt med store gravide maver på Handelshøjskolen. Jeg besluttede mig for, at jeg kunne gennemføre – og det var drivkraften bag det,” siger Helle Østergaard Kristiansen og tilføjer:

”Siden hen har jeg tænkt: Det er ikke andre, der skal definere, hvad der er muligt. Det er op til mig selv.”

Hvis du skulle studere i dag, hvad ville du så være opmærksom på nu, som du ikke var dengang?

”Noget af det, både jeg og andre skulle have været mere opmærksomme på, er, at selvfølgelig er karakterer vigtige, men det er ikke alt. De er vigtige, fordi de viser, at man tager studiet seriøst. Men jeg plejer også at sige: Man skal passe på ikke at tage sig selv for seriøst. Det gør ikke den store forskel, om man har deltaget i to eller 10 case competitions, når man sidder og vurderer ansøgerens CV,” siger hun og uddyber:

”Én ting er den faglige udvikling og de karakterer, man får – men man skal i hvert fald ikke glemme den personlige udvikling undervejs. Når man sidder over for kandidater, så er det jo det hele menneske, man vurderer. Hvis man ikke formår eksempelvis at have selvindsigt og samarbejdskompetencer, så bliver det andet mindre vigtigt.”

Stress ikke over valgfag

Hvis du skal komme med et godt råd til de studerende i dag, hvad ville du sige?

”Jeg tror, det er vigtigt at finde ro i, hvor man er, frem for at bekymre sig, hvad alting betyder. Det er fint at finde et studie, der interesserer én, og hvor man også mener, man kan kombinere det med sine kompetencer. Så skal det nok gå rigtig godt,” lyder det fra Helle Østergaard Kristiansen.

”Lad vær med at stresse over, hvilke valgfag du vælger, og om man får 10 eller 12, fordi det er helheden, man vurderer. Det er netop derfor, at det er vigtigt at få de personlige kompetencer med i spil også. Og nyd den fleksibilitet, man har under studiet – den er værd at sætte pris på,” siger Helle Østergaard Kristiansen. 

Helle Østergaard Kristiansen
  • CEO i Danske Commodities siden 2019
  • Tidligere ledelsesroller som Chief Financial Officer (CFO) og Chief Risk Officer (CRO)
  • Baggrund i banksektoren
  • Bestyrelsesmedlem i Systematic A/S og DS Norden A/S
  • Nr. 27 på Fortune Magazines liste over verdens mest indflydelsesrige forretningskvinder
  • Blandt Berlingskes Årets 10 Topchefer 2020 
  • Uddannet cand.merc.aud fra Aarhus Universitet
  • Født i 1978
  • Bor i Aarhus med sin mand Frederik og deres tre børn 
Artiklen fortsætter efter annoncen

Ledige stillinger

ANNONCE

Kommentarer

Vær den første til at skrive en kommentar
Din mail-adresse vil ikke blive vist offentligt
Dette spørgsmål forhindrer spam i kommentarsporet