Djøf mener

Fjern sigtekornet fra de studerende

19.8.2021

af

Foto: Djøf

Foto: Djøf

En omlægning af SU’en til et lån risikerer at føre til, at færre studerende fortsætter på en kandidatuddannelse, mener Rasmus Pilegaard Petersen, formand for Djøf Studerende.

Ved midnat den 28. juli tikkede en besked ind i e-Boks hos 67.245 studerende, der fik at vide, at de var blevet optaget på en videregående uddannelse. Herfra skal lyde et stort tillykke til jer alle sammen, og i Djøf glæder vi os til at møde jer på studiestederne rundt om i hele landet.

I Danmark lever vi af viden, og derfor er det virkelig positivt, at så mange har valgt at søge ind for at dygtiggøre sig. Det er viden, der skal gøre os rigere som samfund i fremtiden. Og derfor er det vigtigt, at vi investerer målrettet i rammerne for det gode studieliv.

De nye studerende begynder eller vender tilbage til et studiemiljø, der skal kickstartes efter en global pandemi. Trivslen har lidt et voldsomt knæk under den lange nedlukning – hele 77% af Djøfs studerende savnede det sociale fællesskab, imens 66% følte sig ensomme. Det skal vi lave om på!

Det er alarmerende og en påmindelse til politikerne om, at de studerende nu – mere end nogensinde – har brug for et pusterum til at finde tilbage til en normal hverdag.

Forkert prioritering

Desværre har vi i de senere år set, at sigtekornet alt for tit bliver rettet mod de studerende, når der skal findes penge til den fælles kasse eller udvises politisk handlekraft. Det går ud over netop de uddannelsessteder og studerende, der skal løfte fremtidens samfund, sikre bæredygtighed, digitalisering, vækst og et højt serviceniveau i både den offentlige og private sektor.

Det er en helt forkert prioritering, og jeg vil på det kraftigste opfordre til, at uddannelsesforringelserne og klapjagten på de studerende ophører. Vi har i stedet behov for at investere endnu mere i uddannelse, end vi gør i dag, hvis vi skal have alle med og være i stand til at løse fremtidens udfordringer.

Brug for mere uddannelse, ikke mindre

Når vi i dag pryder os af at være et videnssamfund, skyldes det bl.a. at vi har et stærkt SU-system. Et system, der gør, at alle uanset social baggrund får muligheden for at uddanne sig og giver en økonomisk sikkerhed, som gør, at man kan koncentrere sig om sit studie. At gå på universitetet svarer til et fuldtidsarbejde.

Derfor er det problematisk, at der i den seneste tid igen er blevet pustet til debatten om at forringe SU’en eller omlægge dele af den til lån. Det vil særligt ramme studerende, der ikke kommer fra hjem med en stærk uddannelsestradition, og vi risikerer, at en omlægning af SU’en til et lån vil medvirke til, at færre studerende fortsætter på en kandidatuddannelse.

Vi skal værne om de studerendes vilkår. For Danmark har brug for mere uddannelse – ikke mindre – hvis vi fortsat skal være en stærk vidensnation.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Ledige stillinger

Job
Erhvervsministeriets Departement
Job
Dommerudnævnelsesrådet
Job
Roskilde Handelsskole
Job
Økonomistyrelsen
Job
Social- og Boligstyrelsen
ANNONCE

Kommentarer

Vær den første til at skrive en kommentar
Din mail-adresse vil ikke blive vist offentligt
Dette spørgsmål forhindrer spam i kommentarsporet