Brevkasse

Jeg har to jobtilbud på hånden. Hvad skal jeg gøre?

28.6.2021

af

Illustration: Djøf

Illustration: Djøf

"I sidste uge takkede jeg ja til et job, mens jeg fortsat var i proces til et andet job, jeg hellere vil have. Det job var jeg til samtale på i går. Jeg fornemmer, at de vil tilbyde mig jobbet. Hvad gør jeg?"

Jeg er jobsøgende og har potentielt to jobtilbud på hånden. Det ene takkede jeg ja til i sidste uge, mens jeg fortsat var i proces til et job, jeg egentlig hellere vil have. Det job var jeg til anden samtale på i går. Jeg fornemmer, at de vil tilbyde mig jobbet. Hvad gør jeg?

 

Kære medlem

Jeg vil altid anbefale dig, at du stiller dig selv bedst muligt. Du har derfor gjort det helt rigtige. Du har sagt ja til det første job, du fik tilbudt, vel vidende at der kunne komme et bedre tilbud kort efter. At det kan blive relevant at forholde sig til, må du så håndtere efterfølgende.

  1. Har du kun takket mundtligt ja til det første jobtilbud, er det ofte en lettere situation. En mundtlig accept er lige så bindende som en skriftlig, men der vil ofte være så mange vilkår, du ikke har kunnet forholde dig til mundtligt, når du endnu ikke har set kontrakten eller forhandlet løn, at det er nemmere at komme ud af.
  2. Har du skrevet under på kontrakten, kan konsekvensen blive en anden. Så har du bundet dig til at møde første arbejdsdag. Du er derfor forpligtet til at levere din arbejdskraft, frem til du ville kunne fratræde iht. dit opsigelsesvarsel, og det tæller først fra første arbejdsdag. Ønsker du at komme ud af jobbet før tid, skal du være opmærksom på, at funktionærloven gør det muligt for arbejdsgiveren at kræve, hvad der svarer til en halv månedsløn fra dig. En slags standardkompensation for den situation, du bringer dem i. Det er sjældent, at muligheden bruges, men risikoen er der.

Mit råd er, at du giver arbejdsgiver besked, så snart alle formalia er faldet på plads omkring det mere attraktive tilbud. Dvs. når kontrakten er underskrevet, så du med sikkerhed ved, at jobbet er dit. Så kan de hurtigst muligt finde en ny kandidat.

Hvordan man bedst giver arbejdsgiver den trælse besked, kan der være mange bud på. Jeg anbefaler, at du står ved din beslutning og kontakter arbejdsgiver mundtligt og ikke kun pr. mail. Det viser, at du står ved dit ansvar, også selv om det er en mindre behagelig samtale.

Læg vægt på, hvad tilvalget af det nye job skyldes, og tal ikke negativt om arbejdsgiver. Uddyb fx, at den anden jobmulighed tilbyder din profil noget, der gør, at du simpelthen ikke kan sige nej til det job.

Hvad end begrundelsen er, kommer vi ikke uden om, at du stiller arbejdsgiver i en ubelejlig situation. Anerkend det gerne i samtalen, og vær indforstået med, at du måske brænder en bro, hvad angår fremtidige jobmuligheder hos den arbejdsgiver. Med god adfærd kommer man langt, og leverer du budskabet ordentligt, kan du glæde dig over, at du gjorde det bedst muligt under omstændighederne.

/ Helle Thorup, chefkonsulent i Djøf  

Artiklen fortsætter efter annoncen

Ledige stillinger

Job
Djøf
Frist 2. okt. 2023
Job
Odense Kommune
Job
Kommune Kujalleq
Job
TACK International A/S
Job
Grønlands Selvstyre, Skattestyrelsen
ANNONCE

Kommentarer

Anne Petersen
2 år siden
"Personlige årsager". Det synes at være standardforklaringen, når en nyansat dumper et job. Det ser ud til, at den vragede arbejdsgiver/chef også accepterer forklaringen - måske fordi man så fremstår mindre vraget overfor sine medarbejdere.
Naja Egede Kristensen
2 år siden
Jeg har prøvet at stå i nøjagtig samme situation to gange i min karriere. Den ene gang var jeg til samtale og fik jobbet meget hurtigt og var derfor startet på arbejdet, men havde næsten samtidigt været til samtale på en anden stilling, som jeg så blev tilbudt og hellere ville have. Den anden gang skrev jeg under på kontrakten på det ene job, men skulle først starte meget senere, og i mellemtiden var jeg til samtale på en stilling, jeg havde søgt lang tid i forvejen, men hvor virksomheden var lidt langsom til at kalde til samtaler, og den fik jeg tilbudt og sagde ja til, fordi det var lige mig og de arbejdsopgaver, jeg gerne ville arbejde med. Det har jeg aldrig fortrudt, at jeg gjorde, og jeg har været glad for at følge min mavefornemmelse, selvom lønnen i nuværende job er noget lavere, end det var ved den første stilling, jeg ikke endnu var startet på. Jeg kunne mærke, at det var bestemt ikke lønnen, der skulle diktere, om jeg havde det godt på min arbejdsplads, og det var en stor befrielse at erkende.