Grønt job

”At lade, som om vi kan klare klimakrisen uden store forandringer, er unfair og uærligt"

4.6.2021

af

Foto: Mads Teglers

Foto: Mads Teglers

Alexander Ege arbejder i en fond, der hvert år uddeler millioner af kroner til internationale klimaprojekter. Han tænder på at arbejde for hele menneskehedens fremtid.

”Håndteringen af klimaforandringer vil komme til at ændre det danske samfund. Vi vil alle mærke forandringer i vores privatliv.”

Sådan spår Alexander Ege, at det vil gå, hvis vi skal tage klimakrisen alvorligt. Han arbejder for den danske filantropiske klimafond KR Foundation, som hvert år uddeler omkring 100 millioner kroner til internationale projekter – primært om bæredygtig finansiering og adfærd. Fonden er stiftet af VILLUM FONDEN og efterkommere af Villum Kann Rasmussen, som grundlagde vinduesgiganten VELUX. Den tidligere EU-kommissær for klima, Connie Hedegaard, er bestyrelsesformand i fonden.

”Hvis man er seriøs omkring klimaforandringerne, er det en bunden opgave at gøre noget ved dem. Så bliver vi også nødt til at tage fat de steder, hvor det er svært. Vi kan ikke klare alt med elbiler og vindmøller.”

Et af de projekter, som KR Foundation støtter, handler om at få klimaomkostninger ind i Finansministeriets regnemodeller. Et andet er en engelsk tænketank, der regner ud, hvor mange penge pensionskasser og andre pengetanke har på spil i risikofyldte og klimaskadende fossile investeringer. Fonden støtter også undersøgelser om, hvordan husholdningers forbrug påvirker klimaforandringerne, og hvad man kan gøre ved det.

Hurtige 100 millioner

”100 millioner kroner er mange penge, men når man kan dele dem ud over hele verden, så får de meget hurtigt ben at gå på.”

KR Foundation er for tiden involveret i omkring 115 klimaprojekter rundt om på kloden.

Det har overrasket Alexander Ege, hvor ofte det er fonden, der skal skubbe på ambitionsniveauet blandt ansøgningerne til deres millioner. Det kan fx være, at projekterne skal opskaleres, så de når flere byer eller mennesker, eller at de bare skal ’tænkes lidt vildere’.

”Vi har et stærkt mandat til at adressere klimaforandringerne. Der er helt konkret data på, hvor hurtigt det skal gå, hvis vi skal være succesfulde. Det er vores rettesnor.”

Alexander Eges arbejde består bl.a. i at undersøge, hvilke internationale projekter fondens bestyrelse skal tage stilling til, om de vil støtte. Han er også med til at sikre, at projekterne understøtter fondens samlede strategi og samarbejdet med andre internationale filantropiske fonde.

Lad os tage den klimasnak og så satse på, at folk er voksne nok til, at de godt kan håndtere det, selv om det kan blive svært og ubehageligt

Alexander Ege, Programme Director hos KR Foundation

”Unfair og uærligt”

Som privatperson mener han, det er på tide, at politikerne tør tale om, hvilke ændringer klimakampen vil få på folks privatliv. I forhold til fx madvaner, forbrug, transport og at jobs i visse sektorer ikke bidrager positivt til den grønne omstilling.

”At lade, som om vi kan komme igennem klimakrisen uden store forandringer, er både unfair og uærligt. Lad os tage den klimasnak og så satse på, at folk er voksne nok til, at de godt kan håndtere det, selv om det kan blive svært og ubehageligt.”

Han er selv ’ret grøn’ i privatlivet, og han bliver ’grønnere og grønnere’. Hans familie spiser primært vegetarisk. Dog ryger der kød på tallerkenen en gang imellem, når de får lyst til det, uden at de får dårlig samvittighed af den grund. Desuden er hans ældste datters livret medisterpølse, hvilket hun ikke skal snydes for. Familien har ikke bil og går efter at leje eller låne elbil, når de alligevel skal bruge én. De undgår også at flyve for meget, når de skal på ferie.

Inden Alexander Ege blev headhuntet til KR Foundation, var han politisk koordinator i udviklings- og nødhjælpsorganisationen CARE Danmark. Han har en baggrund i NGO-miljøet og kalder sig selv for en ’politisk rådgiver-type’, som er drevet af de kæmpestore globale spørgsmål.

”Hvorfor har vi fattigdom, når vi har al den viden og teknologi, vi har? Hvad sker der med klimaforandringerne, og hvad kan vi gøre ved dem? Det, der tænder mig, er at komme helt op på den store klinge og tænke strategisk på og arbejde for hele menneskehedens fremtid.”

Artiklen fortsætter efter annoncen

Ledige stillinger

Job
Djøf
Job
Villum Fonden
Job
KL - Kommunernes Landsforening
Job
Wonderful Copenhagen
Job
Hvidovre Kommune
ANNONCE

Kommentarer

Vær den første til at skrive en kommentar
Din mail-adresse vil ikke blive vist offentligt
Dette spørgsmål forhindrer spam i kommentarsporet