Anbefalinger

Kierkegaard og Piketty gav et helt nyt syn på verden

18.5.2021

af

PR-foto: Dansk IT

PR-foto: Dansk IT

Når Lisa Herold Ferbing ikke staver sig gennem de 200 år gamle familiebreve, hun for nylig arvede, er hun næsten altid i gang med tre bøger samtidig. Her anbefaler hun en række vidt forskellige værker.

Lisa Herold Ferbing er formand for brancheorganisationen Dansk IT og selvstændig ledelsesrådgiver. Tidligere har hun arbejdet 25 år i finanssektoren – bl.a. som vicedirektør i Nordea – og i dag sidder hun i flere bestyrelser og repræsentantskaber hos banker og investeringsselskaber. Fra 2011 til 2018 var hun forbundsformand for Djøf.

 

Hvad læser du for tiden?

”Jeg elsker bøger og kan ikke stoppe med at købe dem til reolen. Jeg læser bøgerne hen ad vejen, når der er tid især på ferierne. Jeg er ikke konverteret til e-bøger (endnu). Jeg har næsten altid tre bøger i gang på samme tid.

Lige nu er det for det første Charlotte Kirkegaards ’Vi har jo døtre, der følger efter os’. En bog udgivet i 2019 om at få flere kvinder i ledelse. Et emne, jeg som leder, topleder og tidligere formand for Djøf har arbejdet intenst med siden midten af 1990’erne. I mit nuværende virke som bestyrelsesformand og bestyrelsesmedlem i forskellige selskaber kan jeg også selv direkte være med til at påvirke og beslutte, hvad vi i den konkrete virksomhed kan gøre for mangfoldigheden og være opmærksomme på. Bogen er en god håndbog og inspiration for topledelser, organisationer mv., hvor man reelt ønsker at få fart på feltet.

Bog nummer to er Selma Lagerlöfs ’Niels Holgersens mærkelige rejse gennem Sverige’. Mit ældste barnebarn er snart klar til at få læst klassikerne op. Jeg er derfor tyvstartet på at finde frem til de helt rigtige bøger, vi skal i gang med. Det er vel kun H.C. Andersen, der kan overgå denne bog i det eventyrlige. Jeg er vild med at genlæse den. Jeg fik den i julegave i 1964 af min far og har læst den mange gange siden for mine egne børn.

Tredje bog er Robert Galbraiths ’Den hvide død’. Jeg er vild med disse krimier om Cormoran Strike skrevet af Harry Potters ”mor”. Jeg køber dem alle og er p.t. bagud i læsningen, men glæder mig til den senest indkøbte, når jeg er færdig med denne.”  

 

Er du blevet opslugt af et emne på det seneste?

”Ved min mors død sidste år – hun blev 93 – arvede jeg en omfattende, velbevaret korrespondance og fotosamling fra min oldeforældre, tip og tip-tip på begge sider. Breve mv. fra 1790 og frem til nu. Nedarvet fra dødsbo til dødsbo. Slægter af søens folk, fabrikanter, læger og forskellige kunstnere kendte og ukendte. Jeg har derfor forsøgt at stave mig igennem dagligt liv og kulturliv i Danmark og Europa, rejsebeskrivelser og meget mere. Bl.a. var breve, der vedrørte den spanske syge, ret surrealistiske at læse her under en ny pandemi.

Viden om éns slægt giver faktisk et perspektiv på, hvem man er, og hvor man egentlig kommer fra. Jeg skriver selv stadig ”rigtige breve”, der postes, og jeg kan se, at i generationer er min familie blevet holdt sammen på kryds og tværs i verden af korrespondance om stort og småt. Med spændende betragtninger om livet og dets formå, om savn og kærlighed – og med fortællinger med stor humor.”

 

Hvilken bog har ændret dit syn på verden?

”Et svært spørgsmål. Mange bøger har ændret mit syn på mange ting. Søren Kierkegaards ’Enten-eller’ for eksempel. I gymnasiet som 16-årig begyndte jeg at læse Kierkegaard i forbindelse med danskundervisningen. Jeg var klassisk sproglig og interesserede mig for det filosofiske. Det passede godt med at kaste sig over Kierkegaard. Jeg blev grebet af idéen om, at livet er en opgave, som man må løse ud fra sine egne forudsætninger. Kun når man påtager sig ansvaret for sit eget liv, giver det mening.

Så må også jeg også nævne Thomas Pikettys ’Kapitalen i det 21. århundrede’. En bog, der åbnede for en helt ny, vigtig og nødvendig dialog om, hvad den globale samfundsøkonomi betyder for vores demokrati og dets mulighed for at bestå og udvikle sig. Jeg var efterfølgende så heldig at overvære en samtale mellem Piketty og Rune Lykkeberg baseret på bogen. Bogen har givet mig en viden og en inspiration til at se nye sammenhænge i vores fælles historie og vores måde at tilgå fremtiden på.”

 

Hvilke kulturelle perler (musik, film, bøger, reportager, kunst osv.) burde alle kaste sig over?

”De, der kender mig, ved, at jeg og familien er at finde på Det Kongelige Teater mindst en gang om måneden hele sæsonen. Især ballet og skuespil, men også et par operaer hver sæson. Al levende scenekunst er vigtig, synes jeg. Det giver en særligt fokuseret og nærværende oplevelse, som er en kontrast til den digitale virkelighed, vi ellers lever i. Vi har i Danmark et rigt kulturliv på et højt niveau. Der findes noget for enhver smag – så når det er muligt igen, bør alle ud at opleve live scenekunst.” 

Artiklen fortsætter efter annoncen

Ledige stillinger

Job
Grønlands Selvstyre, Skattestyrelsen
Job
Grønlands Selvstyre, Departementet for Fiskeri og Fangst
Job
Indenrigs- og Sundhedsministeriet
Job
Århus Statsgymnasium
Job
Grønlands Selvstyre, Departementet for Fiskeri og Fangst
ANNONCE

Kommentarer

Vær den første til at skrive en kommentar
Din mail-adresse vil ikke blive vist offentligt
Dette spørgsmål forhindrer spam i kommentarsporet