Grønt job

"I min hverdag er det ikke sort og grønt"

27.5.2021

af

Foto: Tobias Nicolai

Foto: Tobias Nicolai

Den grønne omstilling er ganske håndgribelig på havnen i Esbjerg, fortæller kommerciel direktør Jesper Bank, som både er bekymret for Danmarks førerposition og imponeret over den folkelige opbakning.

På havnen i Esbjerg er Danmarks grønne omstilling sat på spidsen. Det er her, olie og gas fra felterne i Nordsøen kommer i land, og helikopterne flyver ud til boreplatformene – og det er også her, de sidste kapitler i det danske olieeventyr skal skrives over de næste årtier.

Samtidig er Esbjerg Havn et knudepunkt for søsætningen af de store havvindmølleparker, og det er her, elkablerne fra vindmølleparkerne på Horns Rev kommer i land. Og formentlig skal den kommende energiø i Nordsøen også serviceres herfra.

Midt i den omstilling står Jesper Bank, en 52-årig økonom, som er kommerciel direktør for Esbjerg Havn. For ham er den grønne omstilling meget konkret.

"Omstillingen kommer til udtryk fysisk. Tingene er blevet enormt meget større. Hvor det i 2000 var et projekt for nogle få, da vi lavede vindmølleparken Horns Rev, er vindindustrien nu overalt på havnen," siger Jesper Bank.

Og alt vokser i størrelse: Vindmøllerne er blevet større, og derfor er kran-, kabel- og serviceskibe fulgt med. På land har man måttet udvide veje og lave særlige rundkørsler for at kunne håndtere vindmøller i giga-størrelse.

Fra modstand til folkelig opbakning

Jesper Bank har arbejdet for havnen i syv år med at udvikle nye forretningsområder og have kontakt til de mange forskellige energi- og logistikselskaber, der bruger havnen. Men han går endnu længere tilbage i tiden, når han skal pege på, hvornår han selv har oplevet, at den grønne omstilling bed sig fast – både i hans arbejdsliv og i det omgivende samfund.

"Vi skal helt tilbage til mit første job som kommerciel analytiker i en genindvindingsvirksomhed. Udefra vil mange nok kalde det en skrothandel. Jeg brugte forbløffende meget tid på at forklare og forsvare, at vi arbejdede med en ressource. Det var ikke bare affald," siger han.

Dengang i 1990'erne fandtes modstanden på alle niveauer, tilføjer Jesper Bank. Blandt politikere og også i dagligdagen. Men mentaliteten skiftede. Pludselig kom studerende for at skrive opgaver om genindvinding, skoleklasser interesserede sig for genbrug og tanken om, at affald kan være en ressource, var ikke længere så mærkelig.

"Dengang kunne jeg mærke, at her sker der noget med vores bevidsthed," siger han.

I hans nuværende job har han besøg af mange internationale kontakter fra USA, Europa og Fjernøsten, som især bemærker den brede nationale bevidsthed og opbakning til den grønne omstilling i Danmark.

"Vi er uendeligt langt fremme med den folkelige opbakning. Der skal vi være meget taknemlige for," siger Jesper Bank. 

Foto: Tobias Nicolai
Stor transformation

Han har ikke tilrettelagt sin karriere efter en grøn plan.

"Nej, men jeg har orienteret mig efter, at der er en spændende udvikling og nogle nye teknologier, som er spændende. Så på den måde har det spillet ind."

Og kan man overhovedet være grøn, når man parallelt med de grønne ambitioner servicerer olie- og gasbranchen?

"Vores egen selvforståelse er, at vi arbejder med energi. Vi er en energihavn. Det kan så rumme det hele – helt fra det traditionelle til vindmøllerne og power to X. I min hverdag er det ikke opdelt i sort og grønt. Fx er det nogle af de samme fartøjer, der bliver anvendt i både den ene og den anden del af sektoren," siger han og vender tilbage til den fysiske manifestation af de politiske strategier.

"Vi er i en transformationsperiode, hvor noget bliver udfaset og noget nyt opbygges. Men det tager tid at opbygge en kapacitet, og der er en rejse fra at skitsere nogle visioner, til at det bliver virkelighed. Vejen er fysisk. Det kræver produktion, større skibe, og der skal fx laves en ø. Der er mange nuancer og trin, før vi er ved det sidste kapitel i bogen." 

Dansk frontløberstatus under pres

Jesper Bank har som nævnt en bred kontaktflade i energiindustrien både i Danmark og internationalt. Og han mener, at konkurrencen fra udenlandske firmaer og eksperter er blevet markant større. For selv om mange lande kommer fra et lavere niveau, når det gælder vindenergi, er hastigheden høj og volumen meget stor, når lande i Fjernøsten og USA kaster sig over udbygningen af vindkraft.

"De folk, jeg møder, er dygtige og analytisk meget stærke. Og det er en reel bekymring i forhold til Danmarks position, at de er meget dygtige derude," siger Jesper Bank.

Han har et to-delt råd til kandidater, som gerne vil ind i vind- og energibranchen.

"Jeg ville sige, at det er vigtigt at have et fagspecifikt håndværk. Man skal kunne noget og være dygtig. Samtidig er hele energiproduktionen blevet så holistisk, at man skal kunne se på tværs og have en bred forståelse for sit felt. Ellers kan du ryge ned i faglommer, hvor du bliver låst til en teknologi eller energiform," siger Jesper Bank. 

Artiklen fortsætter efter annoncen

Ledige stillinger

ANNONCE

Kommentarer

Vær den første til at skrive en kommentar
Din mail-adresse vil ikke blive vist offentligt
Dette spørgsmål forhindrer spam i kommentarsporet