Ro

For Martin er meditation et ledelsesværktøj

26.4.2021

af

Foto: Mads Teglers

Foto: Mads Teglers

Som serieiværksætter var Martin Bjergegaard altid på jagt. Ro fandt han til gengæld ikke. Men stille stunder på en pude på gulvet har hjulpet ham gennem stress og udfordringer på jobbet – og til at få et bedre forhold til sin ekskone.

Martin Bjergegaard var midt i 30’erne, da han første gang blev opmærksom på meditation som et redskab i sit arbejdsliv – men også i privatlivet.

Han var stoppet i McKinsey, havde været i lære hos Claus Meyer og siden startet en karriere som iværksætter.

Så der var fuld fart på, da han inspireret af Eckhart Tolles bog ’Nuets kraft’ første gang satte sig på en pude på gulvet med lukkede øjne og hænderne liggende på lårene med håndfladerne vendt opad.

”Pludselig kunne jeg mærke min krop indefra. Jeg kunne mærke en snurren i armene. Wauw! Den indsigt blev jeg helt kulret over. Så jeg rendte rundt til mine venner og spurgte: ’Prøv lige – kan du også mærke dine arme indefra?’ Men reaktionen var typisk noget i retning af: ’Hvad fanden snakker du om? Skål, lad os drikke en øl.’”

Tømt for mening

Der blev sået et frø, men det var først, da han som 39-årig stod i det, han kalder en eksistentiel krise, at han for alvor tog meditation til sig som et redskab.

”Jeg havde det sådan, at jeg skulle stimuleres hele tiden, men jeg var løbet tør for nye idéer. Jeg havde løbet alle de der maratoner. Jeg havde startet alle de der firmaer. Jeg havde lavet velgørenhedsarbejde. Jeg havde skrevet en bog. Jeg havde været gift og skilt et par gange. Jeg havde fået et barn. Og jeg havde rejst verden rundt og boet en masse forskellige steder.”

Martin Bjergegaard kunne simpelthen ikke finde på mere.

”Jeg følte, det hele var gråt og meningsløst. Så enten var jeg færdig med livet, eller også skulle jeg prøve at opleve livet på en ny måde.”

Han var både gennem en periode med en mindre depression og en periode med stres.

”Jeg formåede at slæbe mig gennem en arbejdsdag, men ikke med den mængde livsglæde, kraft og nærvær, som man jo gerne vil have, når man er leder og iværksætter. Så jeg gav mig til at eksperimentere med forskellige ting for at få ro i sindet og lære at være mere til stede i livet i stedet for at være fanget ind i et tankermylder, hvor jeg ikke kunne mærke mig selv til sidst.”

Hardcore meditation

Han tog fat i meditation igen.

”I en periode på tre år mediterede jeg en time hver eneste morgen fra 5 til 6. Dengang havde jeg mit chefjob, hvor det ikke var usædvanligt med 10 møder på en dag plus telefoner og mails – samtidig med at jeg gik rigtig meget op i at være synlig og tilgængelig.”

På det tidspunkt var han direktør i frokost.dk, landets største frokostleverandør, som han var med til at stifte sammen med Claus Meyer og Claus Tingstrøm.

Her begyndte timerne i stilhed på puden tidligt om morgen at give en god effekt.

”Jeg fik at vide, at jeg virkede mere nærværende. Der var mange, der sagde: ’Du virker mere glad.’ Jeg tror også, folk oplevede, at jeg i højere grad så og hørte dem og oprigtigt interesserede mig for dem. Det gjorde jeg ikke før – ikke af ond vilje, men jeg var bare fanget i et fængsel af min egen bekymring og lidelse, der betød, at jeg ikke rigtig var til stede.”

Det kan være godt at tænke løs og få alle data samlet ind. Men på et tidspunkt er det nyttigt at lade hjernen slappe af, at slippe alle tankerne og i stedet prøve at mærke ind i et emne

Mindre fanatisk i dag

Men en af de erkendelser, han også fik, da roen indfandt sig, var, at han måske ikke behøvede at meditere hver eneste dag, før en vis mand fik sko på. Nu mediterer han typisk en halv time hver anden dag.

”I dag kan jeg se, at jeg nok næsten blev for begejstret. Jeg er typen, der går all in på noget, når jeg bliver begejstret. Om det er maraton, en ny forretningsidé eller meditation. Men det normaliserede sig for et år siden. Derfor taler jeg fra et andet sted nu – et lidt mindre fanatisk sted.”

Nu ser han meditation som en del af sin værktøjskasse, og han er blevet bedre til at vurdere, hvornår han skal sætte sig ned og meditere, eller hvornår han fx i stedet skal gå en tur i skoven. Men han bruger stadig meditationen, når han står over for forskellige udfordringer.

”Hvis der er noget, jeg er meget i tvivl om, fører jeg det ind i meditationen. Det er ikke det samme som at tænke over det, selvom det også kan være godt at tænke løs og få alle data samlet ind. Men på et tidspunkt er det nyttigt at lade hjernen slappe af, at slippe alle tankerne og i stedet prøve at mærke ind i et emne. Mærke, hvad éns intuition gerne vil fortælle én, som måske ellers ikke ville komme igennem. For vi kender jo alle sammen godt, når noget ikke føles rigtigt – og den følelse tror jeg, at vi skal blive bedre til at lytte til.”

Meditation til svære relationer

Martin Bjergegaard bruger også meditation til svære relationer.

”De fleste af os oplever at få modvilje mod et andet menneske hist og pist – det kan være sådan, at man bliver irriteret, bare personen åbner munden og siger noget. Men det skal jeg da lige love for, at man kan arbejde konstruktivt med i meditationen.”

Han har brugt det både i forhold til kunder, medarbejdere og forretningspartnere. Og også privat. Han havde fx et meget problematisk forhold til sin ekskone, som han har en datter med, indtil en meditationslærer lærte ham en ny tilgang.

”Min ekskone og jeg var kommet derhen, hvor vi slet ikke kunne se noget positivt ved hinanden. Men så fik jeg en hjemmeopgave, hvor jeg i 14 dage skulle sidde og meditere, mens jeg skulle se hende smilende for mig. I starten havde jeg det virkelig stramt med det, men så sagde min lærer, at jeg bare skulle se det som enhver anden opgave og gå frisk til det.”

Og det hjalp.

”Virkelig. Jeg mødte hende på en helt anden måde – ikke så fjendtligt og mere påskønnende. Hun ønskede jo også en god relation, så hun reagerede positivt, og vi har haft et godt samarbejde om vores datter lige siden.”

Presset til at meditere?

Martin Bjergegaard var i flere omgange direktør i frokost.dk, som i 2019 stiftede navn til able.dk. Og efter hans egne positive erfaringer med meditation blev der inviteret til 20 minutters meditation i arbejdstiden mandag og fredag. Siden har han fået kritik for det fra tidligere medarbejdere.

I dag siger han:

”I min iver har jeg måske fået nogle til at føle sig presset til at meditere. Men det var overhovedet ikke noget, jeg sagde, de skulle, og det var medarbejdere, der efter eget ønske faciliterede det på skift. Men alle kunne selvfølgelig se, at jeg syntes, det var fedt, og når chefen er begejstret for noget, så kan nogle godt føle sig presset til det. Eller føle sig udenfor, hvis de ikke deltager. Så som chef skal man være ekstra opmærksom på, at ingen skal føle sig presset til noget – om det er meditation, fredagsbar eller firmafodbold.”

Men Martin Bjergegaard holder fast i, at han ser meditation som et relevant ledelsesværktøj.

”I vores samfund hylder vi i meget høj grad tankevirksomhed. Vi stimulerer tankevirksomhed, og vi forventer tankevirksomhed i ét uendeligt væk. Men heldigvis er der kommet nogle modstrømme. Der bliver mere meditation, mere vinterbadning og mere fokus på ikke bare bæredygtighed, men også væredygtighed – for uden væredygtighed risikerer vi som mennesker at bukke under.”

Martin Bjergegaard

44 år

Uddannet i strategi og management fra Aarhus Business School

2020- Startup investor, forfatter og foredragsholder

2018-19 Adm. direktør hos frokost.dk/able.dk

2007-19 Medstifter og partner hos virksomhedsfabrikken Rainmaking

2005-07 Medstifter og adm. direktør for frokost.dk

2004-05 Leder hos Meyer Gruppen

2002-04 Strategikonsulent hos McKinsey & Co
Artiklen fortsætter efter annoncen

Ledige stillinger

ANNONCE

Kommentarer

Marianne
3 år siden
Jeg forstår godt, hvis han mødte modstand fra medarbejderne. At starte med 20 min meditation, når man ikke har prøvet det før kan være uoverskueligt. Nogen siger 7 min dagligt er nok. Jeg bad min to assistenter om at lave en fokuseringsøvelse 10 min hver dag (i arbejdstiden). Gav dem desuden en grundig forklaring på hvorfor og hvordan det (sandsynligvis) ville påvirke dem. De skulle gøre det i 3 måneder (i en periode hvor vi havde et stort arbejdspres). Jeg gav dem friheden til at fortsætte eller stoppe efter de 3 måneder. De valgte at fortsætte! Det er nemlig som en rensning af hjernen og man bliver bare mere frisk efter kun 10 min. Læs Rasmus Hougaards Et Sekund Mere. Den tager det mystiske ud af meditation ??