Studieliv

3 studerende: Sådan dyrker vi det sociale under corona

17.3.2021

af

Foto: Thomas Vilhelm/Ritzau Scanpix

Foto: Thomas Vilhelm/Ritzau Scanpix

Virtuelle madaftener, watch parties og højtlæsning. I et år har vi været nødt til mest at være sammen online. Vi har talt med tre studerende, der har fundet nye måder at være sociale på.

Campus er lukket. Festerne er aflyst. Du må i det hele taget ikke være sammen med særlig mange mennesker. Det seneste år har været hårdt for mange – og er det stadig.

For hvad gør man, når de fællesskaber, man før var en del af, pludselig ikke er der længere?

Det har vi talt med tre studerende om. De har alle fundet nye måder at dyrke de sociale relationer på digitalt.

For Nanna Fries betød nedlukningen først og fremmest et tiltrængt afbræk.

”Nogle uger inden corona havde jeg lige sagt til mig selv, at jeg godt kunne bruge en pause. For normalt har jeg gang i mange projekter på samme tid. Jeg synger i kor, er medlem af Juridisk Teaterforenings bestyrelse, har studie, arbejde og ofte mange aftaler ved siden af,” siger Nanna Fries, der læser jura på sin kandidat i København.

En pause fik hun. Men der var behov for at gøre noget anderledes for at kunne holde kontakten med familie og venner.

Online højtlæsning og virtuel madaften

I mellemtiden fandt Nannas far på noget. Når familien ikke var samlet, mødtes de online, hvor faren hver uge læste et kapitel højt af en norsk bog kaldet ’Hyttebog fra helvede: En nordmands modvillige forsøg på at lære at elske naturen’ af Are Kalvø.

”Min far begyndte at læse højt for min søster, mor og jeg cirka en gang om ugen, hvor han læste et kapitel af en bog. Så gik jeg nogle gange en tur imens. Det er lidt ligesom at høre podcast, bare hyggeligere,” fortæller Nanna Fries.

Mens Nanna går en tur, læser hendes far højt.

Bogen handler om en norsk fyr, der tager på fjeldet og gør lidt grin med dem, der tager op for at vandre. Det ender med, at han selv bliver en del af vandrernes fællesskab.

Og det er ikke helt tilfældigt, at valget faldt på den bog. Nannas familie er glade for at vandre og har flere gange været i Norge.

Sammen med veninderne har hun også været en flittig bruger af andre digitale løsninger.

Fx begyndte de at holde virtuelle madaftener. De sendte en opskrift rundt til hinanden, og så lavede de den ret på samme tid og spiste, mens de snakkede sammen over FaceTime.

Watch party med vennerne

Måske kender du til konceptet watch party, hvor du kan oprette en gruppe med dine venner og starte en film samtidig. På den måde kan du være sammen med dem, som du holder af, på afstand næsten som, hvis I sad i samme sofa.

Det koncept er Sarah Emilie Silberbrandt storforbruger af.

”Vi kan sidde syv mennesker og se en film 'sammen', men hver for sig. Når en person pauser filmen, pauser den hos alle. Og så sidder vi og skriver sammen i en chat,” fortæller hun.

I øjeblikket er hun og venindegruppen på vej igennem hele serien af Marvel-film.

Når hun ikke ser film på Disney + eller leger tegn og gæt på Skype, har hun gang i kreative projekter med sine fire roomies. Det kan være alt fra at forme ler, male keramik fra Creative Space, strikke eller gå Amarminoen, en 24 km lang vandrerute igennem Naturpark Amager.

”Det tror jeg aldrig, at jeg ville have gjort, hvis ikke det var for corona,” siger hun.

Fællesskabet er vigtigt, har hun særligt kunnet mærke i den her tid. Det var også grunden til, at hun sammen med sin vennegruppe købte et par varmelamper, så de kunne sidde sammen med afstand i vinter.

Som studerende har det somme tider været svært at finde motivationen frem. For Sarah Emilie Silberbrandt har det hjulpet med luftforandring. Mens hun skrev sit speciale i statskundskab, besøgte hun forskellige sommerhuse i Danmark.

Hun var både på Lolland, Bornholm, Fyn og i Nordsjælland.

”Jeg synes virkelig, at man er blevet mindet om, hvor fantastisk der er i Danmark. Jeg værdsætter virkelig den danske natur – og det er bare en sætning, jeg aldrig troede, at jeg skulle sige,” fortæller hun.

Fredagsbar og festligheder online

Fredagsøllen og fællesskabet behøver ikke nødvendigvis at blive kasseret, fordi man ikke kan være sammen fysisk. Christina Guldhammer Nybæk har holdt kontakten ved lige med dem fra studiet digitalt.

”På universitetet har vi også holdt nogle online fredagsbarer, hvor vi drak en øl eller to sammen. Det har der helt klart været noget social interaktion over,” siger hun og pointerer, at det selvfølgelig ikke kan måle sig med at være sammen i det virkelige liv.

At bevare det sociale har især været vigtigt for Christina Guldhammer Nybæk, der kun havde kendt sine medstuderende på statskundskab i Aarhus i et halvt år, da landet lukkede ned for første gang.

En normal hverdag inden corona for hende så cirka sådan ud: Hun cyklede frem og tilbage fra universitetet, gik til håndboldtræning et par gange om ugen, spillede kamp i weekenden og så de venner, hun havde lyst til.

Derfor var det en stor omvæltning, da hun blev nødt til at dyrke fællesskaber på nye måder.

Hun begyndte derefter på at mødes med sine venner fra læsegruppen til virtuel madaften. Her lavede de mad hver for sig, men spiste og snakkede sammen over skærmen.

I en isoleret corona-tid har det haft stor betydning for hendes ve og vel.

”Man kan jo hurtigt blive ensom, så det er rart at have nogle at snakke med om alt eller intet,” fortæller hun.

Derudover har hun sammen med sin familie holdt fødselsdage og festligheder på en alternativ måde det sidste års tid.

”Vi har holdt en del påske- og julefrokoster, som har været halvt online. Der har været nogle, som har kunnet mødes og andre ikke, fordi de enten har været i isolation, eller fordi vi ikke måtte være sammen mere end fem personer,” siger hun.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Ledige stillinger

ANNONCE

Kommentarer

Vær den første til at skrive en kommentar
Din mail-adresse vil ikke blive vist offentligt
Dette spørgsmål forhindrer spam i kommentarsporet