Anmeldelse

Et kig ind i fremtidens maskineri

9.2.2021

af

Bogen 'Invent & Wander' samler tekster af Amazon-stifteren Jeff Bezos, og de viser, at den stenrige internetfyrste tænker og formulerer sig klart og interessant.

På et tidspunkt i år 2000 – hvor it-boblen bristede, og Amazons aktiekurs faldt fra $113 til under $6 – spurgte en tv-vært Jeff Bezos, om han som direktør for Amazon overhovedet kunne stave til profit?

“Selvfølgelig,” svarede han: “P-R-O-F-E-T.”

I dag er profeten verdens suverænt rigeste menneske.

Skal man tro Walter Isaacson, som har skrevet forordet til 'Invent & Wander', så hører Bezos til i geniernes panteon sammen med Da Vinci, Steve Jobs og Einstein (Isaacson har skrevet bestseller-biografier om alle tre).

Ikke fordi han er rig eller intelligent, men fordi han – som de andre – er uhørt opfindsom. Så opfindsom, at verden ville have set meget anderledes ud, hvis han ikke var gået i gang med at ombygge den for to årtier siden. På godt og ondt, fristes man til at tilføje.

'Invent & Wander' samler Bezos’ egne tekster og tanker, så læseren selv kan vurdere internetfyrstens geni.

Altid dag ét

Første halvdel af bogen består af de årlige beretninger, som Bezos har sendt til Amazons aktionærer, siden firmaet gik på børsen i 1997. Man skal helt klart være mere end almindeligt interesseret for at finde hvert eneste ord af beretningerne interessante. Men en mere overfladisk læsning kaster også noget af sig.

Man opdager nemlig, at Bezos er rigtig god til at tænke og fortælle. Beretningerne handler nok om Amazons årlige resultater som firma, men de præsenterer også en form for grundfilosofi. En filosofi, hvor tålmodig, langsigtet udvikling sættes over kortsigtet profit – og hvor du dør langsomt og smertefuldt, hvis du ikke opfører dig, som om hver eneste dag var den første.

Som både Wall Street og den frække tv-vært har måttet sande, havde Bezos et særligt klarsyn, da han forudsagde, hvordan internettet ville forandre verden. Hans grundfilosofi er faktisk en slags manual til at overleve i internettets virkelighed.

Og fra dét perspektiv er 'Invent & Wander' et interessant dokument for de fleste læsere.

Det er nemlig som at se det digitale samfund vokse frem for øjnene af sig. Da Amazon startede, var en bog noget, som skulle bestilles hjem, hvis de ikke havde den i butikken. I dag er alting altid til rådighed, og spillereglerne er nogle helt andre.

Uden Amazons præcedens kunne man næppe forestille sig Uber, Airbnb, Spotify og lignende tech-giganter, som har rejst uhyre mængder kapital til at udradere konkurrenterne og levere billige taxature, sovepladser og spillelister direkte til os ligesom vand i hanen.

Af samme grund er 'Invent & Wander' også fortællingen om, hvordan enorm rigdom og magt er blevet koncentreret på få hænder i et tempo, som vi ikke har set mage til før.

Invasion forude?

Amazon åbnede i Sverige sidste efterår, og herhjemme hviskes der i krogene om en invasion. Boghandlerne er nervøse.

I USA har Amazons hurtige hjemmeleverancer og Covid-19-karantænen været et guddommeligt match. Men samtidig er staten begyndt at kigge firmaet efter i sømmene, og kritikere taler om monopollignende tilstande.

'Invent & Wander' er på sin vis Bezos’ partsindlæg. Men hvis man ruster sig med kritisk sans – og tålmodighed til de lidt for mange gentagelser af tørre regnskabstal – er bogen et fascinerende indblik i fremtidens maskineri. 

Artiklen fortsætter efter annoncen

Ledige stillinger

Job
Djøf
Frist 4. mar. 2024
Job
Københavns Professionshøjskole, Campus Carlsberg
Job
Styrelsen for Patientsikkerhed
Job
GrønlandsBANKEN
Frist 1. mar. 2024
Job
Verisure
Frist 23. mar. 2024
ANNONCE

Kommentarer

Vær den første til at skrive en kommentar
Din mail-adresse vil ikke blive vist offentligt
Dette spørgsmål forhindrer spam i kommentarsporet