Mistrivsel

"Jeg føler, jeg går glip af min ungdom"

19.2.2021

af

Foto: Tobias Nicolai

Foto: Tobias Nicolai

Studielivet er ændret under corona. Anne Sofie Bjørn-Thygesen er en af de studerende, der oplever en følelse af ensomhed og en manglende motivation i sit studie.

Anne Sofie Bjørn-Thygesen begyndte tilbage i sommers sin kandidat med et håb om at danne stærke sociale fællesskaber med sine nye medstuderende på erhvervsøkonomi på Aarhus Universitet. Det håb blev dog hurtigt slukket, da onlineundervisningen tog over. Hun står nu i en situation, hvor hun både føler sig ensom og ikke kender dem, hun går på hold med.

”Det har været og er rigtig svært at lære de andre på studiet at kende. Mit universitet har ikke rigtig lagt op til noget, så hvis jeg har skulle lære nogle nye at kende, så har jeg selv skulle kigge på klasselisten og tage kontakt. Det er der ikke rigtig nogle, der gør,” siger Anne Sofie Bjørn-Thygesen.

Det at mødes med sine medstuderende og både være social og faglig sammen betyder meget for hende. Det sociale aspekt er med til, at hun føler sig motiveret, og det er afgørende for, at hun har overskud til at komme igennem det faglige på studiet.

”Jeg kan godt blive motiveret af det faglige, men hvis jeg ikke har det sociale, bliver det for mig 10 gange hårdere at studere. Jeg trives ved at kende dem i min klasse, og jeg trives ved at komme ind i klassen og sige godmorgen til mine medstuderende,” forklarer hun.

Foto: Tobias Nicolai
Dagene bliver mere grå

I stedet for at have den daglige gang på studiet, sidder Anne Sofie Bjørn-Thygesen ligesom mange andre studerende fasttømret foran skærmen på de samme få kvadratmeter. Det gør, at hun mærker en ensomhed, som hun ikke før har følt.

”Jeg mærker ensomheden i, at jeg ikke kender mine klassekammerater, og jeg heller ikke rigtig ser nogle udover det. Jeg føler, at jeg glider fra mine venner. Hvis jeg ikke i forvejen kendte bare nogle få fra bacheloren, så havde jeg følt mig endnu mere ensom. Bare tanken om ikke at nå at kende dem, som man skal skrive sit speciale med, er hård,” fortæller Anne Sofie Bjørn-Thygesen.

En ny studietrivselsundersøgelse fra Djøf, som undersøger de studerendes trivsel under corona, viser, at to ud af tre i høj eller nogen grad føler sig ensomme. Samtidig viser undersøgelsen, at 88 % i høj eller nogen grad oplever, at studieliv og privatliv flyder sammen.

Det mærker Anne Sofie Bjørn-Thygesen også på egen krop, og det har indvirkning på hendes motivation i studiet. For hende er der ikke længere en balance mellem studeliv og privatliv, da det hele smelter sammen derhjemme. Det gør, at hun er mindre engageret i forelæsningerne.

”Jeg har brug for at lave noget andet end skole hele tiden. Fordi jeg er det samme sted hele tiden, så føler jeg ikke, jeg har fri. Det hele flyder sammen for mig. Enten bliver jeg så træt af det, at jeg ikke får læst mine lektier før i sidste øjeblik, eller også sidder jeg hele tiden og læser uden at føle, jeg har fri,” forklarer hun.

Foto: Tobias Nicolai
Klokken tikker

Undervejs på Anne Sofie Bjørn-Thygesens kandidat skal flere af de studerende i praktik. Det betyder, at der er tid væk fra studiet. Det er noget, Anne Sofie Bjørn-Thygesen tænker meget over, da hun så heller ikke her har mulighed for at lære sine medstuderende at kende.

”Det betyder meget for mig, at jeg har meget at lave og kender mennesker på campus. Det betyder også meget, at jeg kan komme ud og møde nye mennesker. Det føler jeg, at jeg går glip af, og jeg ved ikke, om jeg når at lære dem fra min kandidat at kende, før jeg skal ud på arbejdsmarkedet,” siger hun.

At være en aktiv del af foreningerne på studiet er noget, som Anne Sofie Bjørn-Thygesen altid har gjort en dyd ud af. Derfor føler hun et enormt afsavn af det sociale, som ellers skulle have været blomstrende under studietiden.

”Jeg føler, jeg går glip af min ungdom. Jeg tror og føler, at jeg kommer til at gå glip af alle de fede sociale arrangementer, som hører til det at gå på universitetet og være ung,” fortæller hun.

Anne Sofie Bjørn-Thygesen er ikke alene om at mangle sine medstuderende omkring sig. Studietrivselsundersøgelsen fra Djøf viser, at mere end 3 ud af 4 savner det sociale fællesskab med deres medstuderende.

Hun håber, at universitetet i højere grad vil gøre noget aktivt for, at de studerende trods omstændighederne kan danne nogle sociale fællesskaber. Hun elsker studielivet og alt, hvad der hører til, så hun håber, at der fremadrettet vil være mere fokus på det. 

”Vi sidder alligevel alle sammen bare derhjemme og kukkelurer, så det vil da være fedt, hvis de forsøger at arrangere nogle sociale online-arrangementer, så der sker bare lidt en gang imellem,” understreger hun.

 

Læs også om Emma, der nu udskyder sit studie, fordi "corona har slukket gnisten". 

Artiklen fortsætter efter annoncen

Ledige stillinger

Job
Grønlands Selvstyre, Departementet for Landbrug, Selvforsyning, Energi og Miljø
Job
HK Danmark
Frist 18. jun. 2023
Job
DR - DR-Byen
Job
Grønlands Selvstyre, Departementet for Sociale Anliggender, Arbejdsmarked og Indenrigsanliggender
ANNONCE

Kommentarer

Vær den første til at skrive en kommentar
Din mail-adresse vil ikke blive vist offentligt
Dette spørgsmål forhindrer spam i kommentarsporet