Guide: Sådan finder du de skjulte job
Gør dig synlig
Du skal gøre opmærksom på dig selv på LinkedIn og andre faglige sociale netværk – og tydeligt vise, at du er jobsøgende. ”Jeg hører fra virksomheder, at de bruger LinkedIn i stigende omfang, og særligt for djøfere er LinkedIn et virkelig godt redskab, eksempelvis hvis man er analytiker, leder, finansiel ekspert, controller eller andet med økonomi,” fortæller lektor Anna B. Holm fra Aarhus Universitet. Ifølge hende viger nogle nyuddannede tilbage fra at oprette en LinkedIn-profil, fordi de ikke har så meget at skrive. Men hun anbefaler klart, at de gør det alligevel, for profilerne bruges både af rekrutteringsfirmaer, headhuntere – og af personer i éns sociale netværk, som måske anbefaler én til arbejdsgivere, de kender.
Hold dine profiler opdateret med relevante søgeord
Når rekrutteringsfirmaet Shortlist tiltrækker og motiverer kandidater til stillinger i fx den finansielle sektor, sker det på baggrund af systematisk søgning på bl.a. LinkedIn og Facebook. Her leder de efter relevante titler, kompetencer og nøgleord, som matcher kundernes ønsker og behov, forklarer CEO Nicklas Mohr Andersen: ”Hvis man ønsker at blive fundet, gælder det om at have en fyldestgørende og opdateret profil, der giver os en indikation af, hvad vedkommende arbejder med. Det er vigtigt, at profilen indeholder de relevante søgeord, som vi kigger efter.”
Netværk, netværk, netværk
Foruden LinkedIn anbefales det også at netværke til konferencer, på kurser og andre events, hvor det er muligt at støde ind i nogen, som ansætter folk – eller kender nogen, der gør. ”Man skal på alle mulige måder gøre netværket opmærksom på, at man er jobsøgende. Og bruge alle midler som fx Facebook og private samtaler med studiekammerater og gamle kolleger. De vil måske fortælle om det, hvis de ser en mulighed,” siger Anna B. Holm.
Vær grundig i din research
Hos outplacement-virksomheden AS3 råder direktør Finn Lund Andersen til, at man meget omhyggeligt udsøger sig de virksomheder, der er relevante at gå efter. ”Gå ind på nettet og find ud af, hvad virksomheden laver, og hvad de prioriterer strategisk. Find ud af, hvordan du kan skabe værdi i virksomheden,” anbefaler AS3-direktøren. Han opfordrer den jobsøgende til at bruge flere dage på at sætte sig ind i virksomhedens forhold via mange forskellige kilder. Og gennem LinkedIn eller Facebook finde personer i netværket, som kan skaffe mere information og eventuelt lægge et ord ind for den jobsøgende. Med andre ord gælder det om at være grundig frem for at fyre masser af ansøgninger af samtidig. Anbefalingen fra AS3-direktøren er, at den jobsøgende begrænser sig til at være i gang med tre-fem ansøgninger ad gangen.
Søg uopfordret
Djøf anbefaler også, at ledige søger uopfordret, fordi de så ikke er i direkte konkurrence med en masse andre ansøgere. Og den jobsøgende udstråler, at han/hun er en person, der kan tage initiativ og er handlekraftig. Desuden er det muligt at nå ud til mange virksomheder på kort tid. Relevante virksomheder kan fx findes via erhvervsportalen BIQ, som Djøf-medlemmer har gratis adgang til. Her er der eksempelvis masser af information om de mange små og mellemstore virksomheder, som ofte lader være med at annoncere de ledige job. Få gode råd på djoef.dk/jobsøgning.