Universiteter

Se hvor skævt mænd og kvinder fordeler sig på djøf-studier

15.9.2020

af

PR-foto: Julia Spicina/Aalborg Universitet

PR-foto: Julia Spicina/Aalborg Universitet

Samlet set er der flere kvinder end mænd på landets djøf-uddannelser. Ser man nærmere på tallene, viser det sig dog, at der er markant variation i, hvilke studier de to køn søger imod. <em>(Rettet 18. 9.)</em>

Når årets nye studerende på djøf-studierne kigger sig rundt i auditoriet, vil hovedparten opleve, at kvinderne er i overtal på tilhørerpladserne. I det samlede billede er der nemlig en lille kønsskævhed i antallet af optagne.

Men zoomer man bare en anelse ind på tallene, er der tydelige forskelle.

Kvinderne dominerer optaget på uddannelser som folkesundhedsvidenskab (i København er andelen af kvinder 92 %), sociologi, jura og erhvervsret samt sprog- og kulturfag.

Mændene er derimod i overtal blandt de nye studerende på fx økonomi, matematik-økonomi, erhvervsøkonomi og business samt matematik-, datalogi- og IT-fag.

På uddannelser inden for politik og forvaltning fordeler kønnene sig nogenlunde ligeligt på tværs af fagområdet. Det drejer sig om statskundskab, samfundsfag samt politik og administration.

Kigger man på fordelingen blandt universiteterne, er der lidt flere kvinder end mænd på djøf-uddannelser på Københavns Universitet, Roskilde Universitet og Aalborg Universitet.

Det modsatte gør sig glædende på Aarhus Universitet og Copenhagen Business School. På Syddansk Universitet er der en jævn kønsbalance.

Konsekvenser på arbejdsmarkedet

Den store variation i, hvilke djøf-studier kvinder og mænd søger mod, har tidligere fået Djøf-formand Henning Thiesen til at udtrykke bekymring.

”Det betyder, at samfundet går glip af talent, når en række uddannelser kun rekrutterer fra halvdelen af talentmassen,” har han sagt til Djøfbladet.

Også blandt arbejdsgiverne har kønsfordelingen på uddannelserne tændt advarselslamperne. Erhvervsorganisationen Dansk Erhverv (DE) oplever fx, at dens medlemsvirksomheder især har svært ved at finde kvalificeret arbejdskraft inden for fagfelter, der tiltrækker et køn mere end et andet, såsom økonomi. Det koster dyrt, forklarer Mads Eriksen, uddannelses- og forskningspolitisk chef i DE, til Universitetsavisen

OBS: Vi har rettet tabellen om KU d. 15. september kl. 15.20, efter at en læser påpegede en fejl i tallene om økonomistudiet.
OBS: Vi har rettet tabellen om AU d. 18. september kl. 8.55, efter at en læser påpegede en fejl i tallene om økonomistudiet.
Fakta

KOT-tallene, der ligger til grund for listen, er tilgængelige via Uddannelses- og Forskningsministeriets hjemmeside, og kan findes her.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Ledige stillinger

ANNONCE

Kommentarer

Jan Jørgensen
3 år siden
Hvorfor er jura på KU ikke med?
Jørn Unnerup
3 år siden
Hvis vi tager tallene som udtryk for, at den enkelte har søgt den uddannelse, de helst vil (så nogenlunde) - og det er jo en god ting for, hvad man får ud af det, så handler det jo om at give drenge og piger lyst til at søge noget andet end de helt traditionelle mønstre. Det er ikke en helt lille udfordring!