Læserbrev

Hvorfor bringer Djøfbladet annoncer for arbejde uden løn?

28-09-2020
4 min.

Djøfbladet lader virksomheder annoncere efter praktikanter, der ikke får løn for deres arbejde. Det er slet ikke i orden, mener advokat Dennis Schnell-Lauritzen. Djøf svarer på kritikken.

Forleden zappede jeg forbi Djøfbladets jobannoncer. Et enkelt firma faldt i øjnene: Kamstrup, der laver måleinstrumenter og energiløsninger. Seks-syv annoncer for praktikantjob hos Kamstrup var der i august i Djøfbladet. Kamstrup er en stor global virksomhed, og den danske afdeling havde såmænd et overskud på 205 mio. kr. sidste år.

Alligevel er man ikke for fin til at tilbyde ulønnet praktikarbejde til unge studerende. Og tag ikke fejl, det er ikke en vennetjeneste eller et par dages kig ind i værkstedet, som Kamstrup tilbyder de unge. Der skal arbejdes og hænges i. Som det fx lyder i en praktikant-annonce i firmaets HR-team. Praktikanten kan blive en del af ungt og dynamisk HR-team, hvor sparring, fællesskab samt en ambitiøs og professionel indstilling til arbejdsopgaver er afgørende i en travl hverdag. Som praktikant i HR-teamet vil du komme til at arbejde på lige fod med dine kolleager og have ansvaret for dine egne arbejdsopgaver. Vi garanterer derfor et udfordrende praktikforløb med et højt arbejdstempo og en stejl læringskurve”.

Det er altså vigtige og rigtige arbejdsopgaver, som praktikanten skal løse. Til gengæld får man …. ingenting. I hvert fald får man ikke løn for arbejdet. Det eneste, den store virksomhed med millionoverskuddet tilbyder praktikanterne er, at ”Der vil evt. blive givet en erkendtlighed, som påskønnelse for indsatsen, såfremt dit studie tillader det.”

En ”erkendtlighed”! For at løse arbejdsopgaver på lige fod med kolleger i en travl hverdag.

Fremgangsmåden er såmænd lovlig nok. Mit ærinde er mere fagpolitisk. Er det virkelig en god idé, at vi vænner unge håbefulde mennesker til, at gratis arbejde er indgangen til 2020’ernes arbejdsmarked?

Det kan være forståeligt, at unge studerende bliver fristet og lokket til at arbejde gratis for at få foden indenfor på en spændende arbejdsplads.

Men er det virkelig Djøf og Djøfbladets opgave at sætte strøm til guldrandede firmaers grådige jagt på gratis arbejdskraft? I stedet burde Djøf sige højt og klart, at gratis arbejde ikke skal være billetten til et godt job. På den måde kan vi måske hjælpe de unge til at rette ryggen og sige fra over for idéen om, at de skal lægge en masse gratis arbejdskraft for at få foden indenfor.

Et første skridt kan være at stille krav om, at jobannoncer i et fagblad handler om arbejde, som man får løn for. Uanset om man er studerende eller ej.

Med venlig hilsen

Dennis Schnell-Lauritzen, advokat i Fagbevægelsens Hovedorganisation

Kære Dennis Schnell-Lauritzen

Tak for dit indlæg.

Da jeg var studerende, var det attraktivt at få en fed praktikstilling. På en ambassade. I Folketinget. Eller i en stor privat virksomhed. For her kunne éns teoribøger møde den uskolede virkelighed. Men jeg talte også med mine medstuderende om, at det var lige lovlig flot, at man nogle steder skulle arbejde gratis. Der var meget uens vilkår på de forskellige praktisksteder.

Derfor er jeg også glad for, at Folketinget i 2017 skabte klarhed over reglerne og de økonomiske vilkår for universitetsstuderende i praktik. Når et praktikindhold – et projektorienteret forløb – indgår som en del af uddannelsen, altså giver merit, kan de studerende fortsat få SU. Og de må derfor ikke samtidig få løn for praktikken. Det strider mod SU-lovens forbud mod dobbeltforsørgelse.



Som studerende kan det være svært at leve af SU alene. Folketinget vedtog derfor også, at praktikstederne kan give de studerende en ”erkendtlighed” på op til 3.000 kr. om måneden. I Djøf havde vi gerne set, at erkendtligheden matcher det noget højere fribeløb, man i et almindeligt studiejob må tjene ved siden af studierne. Men det var der ikke politisk vilje til.

Kamstrup og andre virksomheder, der åbner dørene for praktikanter, gør derfor ikke noget forkert, når de tilbyder meritgivende praktikophold på de vilkår, Folketinget har vedtaget. Følger der ikke merit med i praktikken, er der tale om et almindeligt studenterjob, som naturligvis skal aflønnes.

I Djøf er vi meget optaget af at de studerende får det bedst mulige afsæt til arbejdslivet. Alle undersøgelser peger entydigt i retning af, at praktisk erfaring fra en arbejdsplads i form af studiejob eller praktikophold letter overgangen mellem studierne og job. Det kommer både de studerende og virksomhederne til gode.

Jeg vil gerne slå fast, at Djøf fortsat arbejder for bedre vilkår for praktikanter. Omvendt vil vi heller ikke stå i vejen for at forbinde studerende og praktiksteder, indtil vi får ændret de tossede regler. Så i teorien er vi enige om, hvad der foregår i praksis.

Med venlig hilsen

Sigge Winther Nielsen, vicedirektør i Djøf  

Kommentarer

ida

05.10.2020 kl. 11.44

Jeg er også enig med skribenten. Kunne man forestille sig at djøf så adskilte sine jobopslag - så der var en sektion for almindelig jobopslag og én for praktikopslag? Det ville gøre det hele mere gennemskuelig for jeres medlemmer, da målgrupperne vel ofte er forskellige i forvejen. En af problemerne er jo, når de to blandes sammen som var de samme størrelse.

0 kommentarer
1
Din mail-adresse vil ikke blive vist offentligt
Dette spørgsmål forhindrer spam i kommentarfeltet. Spam-robotter kan nemlig ikke regne, så de kan stoppes med let matematik.

Dennis Schnell-Lauritzen

04.10.2020 kl. 23.04

Tak for kommentarerne og tak for Sigge Winther Nielsens svar! Det er ikke hver dag en vicedirektør kommenterer læserbreve. Så mon ikke mit indlæg alligevel har ramt noget. Sigge har jo ret i, at ulønnet praktik kan være attraktive for studerende. Og hvis det fx drejer sig om et ophold i udlandet på en ambassade eller lignende, kan det måske også være en fair ordning. Men når man som fx Kamstrup løbende annoncerer efter unge mennesker - der jo i følge annoncerne skal lave det samme som fastansatte - så er det simpelthen under lavmålet, at man ikke slår stillingerne op som studenterstillinger. Eller lader arbejdet udføre af almindelige medarbejdere som AC' ere eller HK'ere. Og det er jo ikke en engangsforeteelse, at firmaet eller andre store virksomheder annoncerer efter ulønnede praktikanter. Hele 6 eller 7 stillinger af et halvt års varighed bad Kamstrup om i Djøfbladet i august. Når man løbende har sådan en omsætning af ulønnede praktikanter, hvor mange fastansatte sparer man så over et par år? Problemstillingen minder om visse supermarkeders misbrug af virksomhedspraktikantordningerne. Her har HK taget hul på en nødvendig diskussion om rimeligheden af at visse virksomheder bruger løntilskuds-praktik som en "mølle", hvor man bruger masser at gratis arbejdskraft - uden at praktikanterne kommer tætter på job. Læs mere om HK's initiativ her: https://www.hk.dk/aktuelt/nyheder/2020/04/21/virksomhedspraktikordning-skal-stoppes-af-eu
Der er brug for en lignende diskussion på AC-området. Jo mere man accepterer brug af gratis arbejdskraft, jo mere risikerer man at havne i samme problemer, som man har i mange kreative brancher. på mange film og medievirksomheder er det helt almindeligt, at unge arbejder gratis for at få en fod indenfor. Og spørg lige en gang om filmfolk, designere eller free-lanceskribenter har fået bedre arbejdsforhold af den tilgang...
Så kære Djøf: shape up og kom i arbejdstøjet for vores kontingentkroner! Der er en problematik lige foran øjnene, der skal tages hånd om, hvis det ikke skal blive almindeligt accepteret, at unge mennesker skal arbejde gratis for at få en chance på arbejdsmarkedet!

0 kommentarer
4
Din mail-adresse vil ikke blive vist offentligt
Dette spørgsmål forhindrer spam i kommentarfeltet. Spam-robotter kan nemlig ikke regne, så de kan stoppes med let matematik.

Kim NIELSEN

02.10.2020 kl. 11.24

Det er et besynderligt svar at skrive, at man se enig i teorien, men praktiserer noget andet.
DJØF - som selv opfatter sig som en fagforening, skal arbejde for bedre løn og ansættelsesvilkår for medlemmerne - og ikke annoncerer for ulønnet arbejde, idet det undergraver formålet med at være medlem af en fagforening

0 kommentarer
4
Din mail-adresse vil ikke blive vist offentligt
Dette spørgsmål forhindrer spam i kommentarfeltet. Spam-robotter kan nemlig ikke regne, så de kan stoppes med let matematik.

Rikke

02.10.2020 kl. 08.30

Tak for artikel. Jeg er meget enig med skribenten!

0 kommentarer
3
Din mail-adresse vil ikke blive vist offentligt
Dette spørgsmål forhindrer spam i kommentarfeltet. Spam-robotter kan nemlig ikke regne, så de kan stoppes med let matematik.

Din mail-adresse vil ikke blive vist offentligt
Dette spørgsmål forhindrer spam i kommentarfeltet. Spam-robotter kan nemlig ikke regne, så de kan stoppes med let matematik.