Brevkasse

Hvordan 'faker' jeg mig ud af manglende erfaring?

23-09-2020
2 min.

Når man prøver at skifte branche, hvad stiller man så op, når jobsamtalerne kommer til at kredse om det branchekendskab, man faktisk ikke rigtig har?

De job, jeg går til samtale på for tiden, er i en anden branche end den, jeg kommer fra. Måske er jeg lidt for bevidst og ærlig om dette undervejs i samtalerne, for jeg går ikke videre i ansættelsesrunderne, og det frustrerer mig helt vildt. Så mit spørgsmål er: Hvordan ’faker’ jeg mig ud af min manglende brancheerfaring?

 

Kære medlem

Jobsamtaler er knald eller fald. Du er kommet igennem de indledende runder, og i finalen skal du så overbevise ansættelsesudvalget om, at du er den allerbedst egnede til jobbet. Du skal med andre ord spille dine kort, så beslutningen bliver din og ikke arbejdsgiverens – og altså sådan, at du bliver tilbudt jobbet!

Derfor: Alt, hvad der kommer ud af munden på dig til jobsamtalen, skal handle om det, du kan bidrage med i form af motivation, resultater, arbejdsglæde og evner.

Din ydmyghed og dine bekymringer og forbehold må du holde for dig selv for en stund. De hører ikke til i din ende af jobsamtalen.

Men arbejdsgiveren spørger naturligvis ind til dit manglende branchekendskab. Det bekymrer dem selvfølgelig, ligesom det også bekymrer dig selv (indeni): Er du god nok? Kan du stå distancen? Kan du læse skriften på væggen? Passer du ind i det nye? Osv. osv.

Din opgave er – også selv om bekymringerne bor i dig – at stoppe dette bekymringsspin i forbindelse med jobsamtalen.

Intuitivt kommer vi jobansøgere let til at vise vores bekymring. Måske spørger vi ind til oplæring, kurser, opgavekompleksitet, mentoring og andre dyre opstartsprogrammer. Ja, måske er vi synligt enige i rekrutteringspersonens udsagn: 'Du har jo ikke den store erfaring med vores produkter.'

Lad være med det. Fortæl i stedet, hvorfor din manglende branche- og produkterfaring ikke er et problem. Og gå også skridtet videre og fortæl, hvorfor det er en styrke, at du kommer udefra, og hvordan det kan bidrage til resultater i din nye funktion.

Det sidste skal sikre, at du slår de to konkurrerende kandidater, der også er i bunken af egnede ansøgere, og som formentlig kommer med adskillige års brancheerfaring.Ud over at du dermed gør, hvad du kan for at neutralisere arbejdsgiverens bekymringer ved din profil, får du samtidig vist, at du – under pres – er i stand til at tænke konstruktivt og løsningsorienteret.

I min bog er det ikke at fake. Det er at være tilpas ærlig og konstruktiv. Du fortæller sandheden, du rutter bare ikke med den.

Men måske sidder du så tilbage med følelsen af, at du har slået et for stort brød op, lovet for meget, har blæst varm luft ud i samtalerummet, solgt for meget ind osv.

Gem denne refleksion, til du har kontrakten i hånden. Og tag selv ansvaret på dine skuldre. Beslut dig til den tid for, om du skal skrive under eller ej. Eller måske forventningsafstemme med arbejdsgiveren på dette og hint, inden du bestemmer dig for, om du reelt ønsker at blive ansat i jobbet.

/Frederik Iuel, chefkonsulent i Djøf Karriere og Erhverv 

Kommentarer

Mette

11.10.2020 kl. 08.41

Mit bud er, at du skal se bredere på dine kompetencer og faglige profil. Vi er som medarbejdere ikke bare vores teoretiske viden og konkrete arbejdserfaringer.

Alle der får et nyt job - også dem der har lang og branchespecifik erfaring - skal lære nyt, når de starter et nyt job.

Det, der er afgørende for at lykkes med de nye arbejdsopgaver er, at der er et match mellem vores personlige styrker / kompetencer, og de opgaver vi skal løse. Hermed mener jeg de kompetencer vi altid med os og som vi trives med at sætte i spil - fx om vi kan lide at “skrive” og er gode til at skabe klare tekster, om vi har en præference for at planlægge og altid lægger en plan og skaber struktur på en ny opgave før vi går igang, om vi er stærke relationsskabere og er gode til at inddrage andre i en samarbejdsrelation .... osv.

Den type styrker og kompetencer går på tværs af brancher og faglighed. Det betyder, at vi - i en ansøgning og en samtale - kan inddrage situationer, hvor vi har sat disse kompetencer i spil med et godt resultat, uanset hvor det er sket. Det kan både være i arbejds-, studie- og fritidslivet.

Så “tricket” er at “læser” stillingsopslag på en ny måde - at lede efter de generelle - personlige kompetencer -som er efterspurgt og fortælle om egne styrker og erfaringer i denne kontekst.

Og så er det min anbefaling altid at være ærlig - spørg til det der bekymre dig, men sæt dine spørgsmål / bekymringer i kontekst. Fx “Jeg vil super gerne lykkes med at komme ind godt ind i det nye fagområde ... - hvad tænker i jeg kan gøre for at forberede mig godt” så har arbejdsgiveren mulighed for at spille ind med, hvad arbejdspladsen gør for at tage imod dig.

Og så er jeg ikke enig med DJØF - hvis arbejdsgiveren tilkendegiver, at de ser der er et “problem” med manglende erfaring - så skal du ikke bare vende det til en fordel, men aktivt undersøge med spørgsmål, hvad det er der bekymre arbejdsgiver og så byde ind med, hvad det er for nogle personlige kompetencer/styrker du har der sætter dig i stand til at komme godt ind i alt “det nye” - måske du har været i en situation der ligner i dit arbejds- eller studieliv, hvor du hurtigt skulle favne noget nyt/svært/en stor opgave .... (fortæl konkret hvad du gjorde, så arbejdsgiver kan få indtryk af hvordan du vil gøre i det nye job).

0 kommentarer
0
Din mail-adresse vil ikke blive vist offentligt
Dette spørgsmål forhindrer spam i kommentarfeltet. Spam-robotter kan nemlig ikke regne, så de kan stoppes med let matematik.

Din mail-adresse vil ikke blive vist offentligt
Dette spørgsmål forhindrer spam i kommentarfeltet. Spam-robotter kan nemlig ikke regne, så de kan stoppes med let matematik.