Nyt job

"Man skal have politisk mandat til stort set alt"

29-09-2020
3 min.
Kiki Jano Nielsen mener, at fagbevægelsen "er ekstremt interessant både politisk og kommunikativt." Privatfoto

Kiki Jano Nielsen har forladt bureauverdenen til fordel for fagbevægelsen. Det giver hende mulighed for at dyrke ét fagområde og blive ekspert. Mange af arbejdsopgaverne minder om det, hun kender, men rammerne er markant anderledes, fordi hun nu arbejder i en politisk organisation.

I sit foregående job som rådgiver og kommunikationschef ved bureauet Policy Group har Kiki Jano Nielsen arbejdet med kunder inden for alt fra medicinalindustrien til interesseorganisationer; fra store til små virksomheder og start ups. Det har givet hende en faglig bredde og erfaring.

Men efter tre år i bureaubranchen savnede hun muligheden for at dykke ned i én branche og opbygge en ekspertviden dér. Muligheden ”for at nørde varmepumper og fjernvarme” i en fagforening var tillokkende, og derfor er hun nu begyndt som politisk konsulent i Blik- og Rørarbejderforbundet.

”Det er et sted, hvor der er et massivt potentiale for at røre ved noget politisk – at få nogle ting til at ske – uden at man nødvendigvis er i et parti. Man har mulighed for at spille ind i debatten på nogle områder, som betyder enormt meget for alle i hele Danmark,” siger Kiki Jano Nielsen og kommer med et eksempel:

”Vi arbejder meget for at få forbedret indeklimaet i offentlige institutioner, fx i folkeskolerne og daginstitutionerne.”

I medlemmernes tjeneste

Når hun beskriver det brancheskifte, som hun har foretaget, så peger hun på et overordnet tema: at skifte fra en privat virksomhed til en politisk ledet organisation.

”Det kræver, at man arbejder på en anden måde. I en politisk ledet organisation som et fagforbund, skal man sikre, at der er politisk mandat til stort set alt, hvad man gør. Det skal man være opmærksom på. Når man så har det politiske mandat, så kan man virkelig få ændret noget. Det er megafedt!” siger Kiki Jano Nielsen.

Hvordan står det i modsætning til den private virksomhed?

”I en privat virksomhed er dit grundlag kunderne. At fastholde de kunder, der er, og sikre flere. At sikre økonomien. I en politisk styret organisation er det en anden målsætning, du arbejder efter. Der er det medlemmerne, der er grundlaget.”

Lobbyisme på tre ben

Stillingen som politisk konsulent er nyoprettet og i den forstand lidt af et nybrud for forbundet, der har rødder tilbage til 1890. Men stillingen har ikke været slået op. Kiki Jano Nielsen har fået den gennem det netværk, som hun har opbygget i sin tid ved bureauet.

Hvad skal du lave?

”Jeg rådgiver de politisk valgte i forbundet om de temaer, som betyder noget for medlemmerne. Det er både i form af analyse, dialog med politikerne og kommunikation både eksternt og internt i organisationen. Jeg hjælper med politisk interessevaretagelse og politisk kommunikation,” siger Kiki Jano Nielsen.

Det handler om at sammensætte og levere budskaber, som skal give genlyd hos politikerne på Christiansborg og skabe resultater. Hun forklarer, at den politiske interessevaretagelse står på tre ben.For det første skal man identificere, hvordan man målretter sin politiske dagsorden, så den bliver relevant for den enkelte politiker. Dernæst skal man tænke embedsværket med, som spiller en vigtig rolle i det lovforberedende arbejde og i fortolkningen af lovgivningen. Slutteligt skal man vurdere, om en dagsorden har godt af at komme i medierne.

”Alle de tre arenaer arbejder ud fra forskellige logikker, så det er vigtigt, at budskaberne målrettes den enkelte aktør,” siger Kiki Jano Nielsen.

Temaerne, som Kiki Jano Nielsen rådgiver om, omfatter traditionelle fagforeningssager som arbejdsmiljø og videreuddannelse. Men den grønne omstilling er også kommet på dagsordenen.

Forbundets medlemmer er nemlig nogle af dem, der implementerer grønne løsninger i bygninger. Det drejer sig fx om varmepumper og fjernvarme – eller rensning af ventilationsanlæg og -kanaler. 

Kommentarer


Din mail-adresse vil ikke blive vist offentligt
Dette spørgsmål forhindrer spam i kommentarfeltet. Spam-robotter kan nemlig ikke regne, så de kan stoppes med let matematik.