Læserbrev

Den er gal med læsbarheden i Djøfbladets nye design

01-09-2020
2 min.

"Skriftstørrelsen er simpelthen så lille, at jeg bliver svimmel af at læse det," skriver Tom Dahl-Østergaard om Djøfbladets nye layout. Vi har godt nyt til ham.

Jeg har været medlem af DJØF og trofast læser af Djøfbladet, lige siden jeg blev kandidat i 1987. I forordet til det seneste Djøfblad (0720) bydes der velkommen til et nyt Djøfblad. Djøfbladet har fået nyt design, og I har forsøgt at ramme et enklere, mere bogligt udtryk.

Det er naturligvis godt, at I løbende tager bestik af medlemmernes præferencer og en gang imellem lancerer nye, forfriskende ændringer. Det er I sluppet godt fra flere gange gennem de seneste godt 30 år, hvor jeg har læst bladet. Men denne gang må jeg dog til tasterne: Skriftstørrelsen er for lille!

Jeg er 58 år og har briller med læsefelt. Optikeren bemærkede efter den sidste undersøgelse af mine øjne for et år siden, da jeg sidst fik nye briller, at jeg efter korrektionen med brillerne havde et usædvanligt godt syn. Jeg har forsøgt at læse Djøfbladet, men skriftstørrelsen er simpelthen så lille, at jeg bliver svimmel af at læse det. Jeg fandt linealen frem og har målt mig frem tid, at de store bogstaver har en højde på 2 millimeter og de små bogstaver kun 1 millimeter!

Jeg er ganske overbevist om, at mange af jeres læsere – især os over 50 år – kunne ønske sig en mere læsevenlig skriftstørrelse. Hvorfor skal brødteksten i det hele taget være mindst mulig? Den blev vist også mindre, sidste gang der kom et nyt design af Djøfbladet, og allerede dengang syntes jeg, det var en forringelse. Jeg kender mange, som går uden om frilæsningsbøger med små bogstaver. Det ville da være ærgerligt, hvis I også mister læsere på dén konto.

Egentlig er jeg på nippet til at bede om ikke længere at modtage Djøfbladet, fordi jeg jo desværre ikke kan læse det i det nye mikroformat. Men nu hvor jeg betaler for bladet som en del af mit medlemsgebyr, så vil jeg ikke afmelde det, men blot nøjes med at se på billederne – og de er jo til at få øje på! For det er vel ikke en mulighed, at I ganske enkelt øger skriftstørrelsen fra og med næste nummer?

Med venlig hilsen

Tom Dahl-Østergaard, Dean’s Representative, International Talent Retention, CBS

 

 

Kære Tom

Du er bestemt ikke den eneste (med et i parentes bemærket glimrende syn), der har bokset med skrifttypen i det nye design. Én læser foreslog, at vi sendte en lup med bladet.

I første omgang har vi valgt at følge dit forslag og sætte skriftstørrelsen op i næste nummer af Djøfbladet – og i øvrigt også skifte til anden mere læsevenlig skrifttype. Over de næste par numre vil vi også indføre andre, lidt mindre, rettelser for at få det nye design til at falde helt på plads.Tak for hjælpen.

Med venlig hilsen

Dennis Christiansen, chefredaktør

 

PS.:

Kommentarer

Trine Budtz

05.09.2020 kl. 16.46

Jeg vil tilslutte mig ovenstående, og jeg vil tilføje, at den måde at lave overskrifter på, hvor ordene står med forskellig størrelse mellemrum, nogle gange meget langt fra hinanden, er helt gak. Ja, undskyld udtrykket. Det er sket ikke til at læse. Man skal ikke være så kreativ, at det ødelægger læsevenligheden.

Jeg er glad for at I er gået over til mere miljøvenlig indpakning og papir.

Kunne I ikke også skrive titlen DJØFBLADET udenpå med større bogstaver, ligesom før?

0 kommentarer
1
Din mail-adresse vil ikke blive vist offentligt
Dette spørgsmål forhindrer spam i kommentarfeltet. Spam-robotter kan nemlig ikke regne, så de kan stoppes med let matematik.

Anne

04.09.2020 kl. 08.16

Jeg kan godt læse skriftstørrelsen, men synes det er flimrende og ikke behageligt.
Overskrifterne er helt umulige. Efter at have "prøvet til" nogle gang gav jeg op og læste ikke bladet denne gang. Synd at et forsøg på at forny bladets layout, går så meget ud over læsbarheden. Det er en ommer - gratis eller ej.

1 kommentar
0

Dennis Christiansen, chefredaktør for Djøfbladet

04.09.2020 kl. 08.53

Hej Anne. Lige præcis det flimrende ved teksten bør vi også have løst til næste nummer. Vi havde valgt en meget spinkel skrifttype - men det viste sig, at det nye papir, vi trykker på, suger så meget tryksværte, at teksten står og flimrer. Så vi skifter også til en kraftigere skrifttype, samtidig med, at vi sætter størrelsen lidt op.

Resten af bladet - inklusive overskrifter - vil også blive mere læsevenligt, når designet falder helt på plads over de næste par numre. Godt magasindesign må godt stryge læserne en lille smule mod hårene engang imellem - det fanger øjet, når man bladrer - men her har den samlede effekt nok været for voldsom.

Jeg glæder mig til at vise dig næste nummer, som udkommer den 12. september. Forhåbentlig er det en god ommer :-).

vh Dennis Christiansen, chefredaktør

0 kommentarer
2
Din mail-adresse vil ikke blive vist offentligt
Dette spørgsmål forhindrer spam i kommentarfeltet. Spam-robotter kan nemlig ikke regne, så de kan stoppes med let matematik.
Din mail-adresse vil ikke blive vist offentligt
Dette spørgsmål forhindrer spam i kommentarfeltet. Spam-robotter kan nemlig ikke regne, så de kan stoppes med let matematik.

Jørgen Schou

04.09.2020 kl. 08.11

Det var godt, at I ændrer skriftsstørrelsen. Jeg har haft sammen problem.

0 kommentarer
0
Din mail-adresse vil ikke blive vist offentligt
Dette spørgsmål forhindrer spam i kommentarfeltet. Spam-robotter kan nemlig ikke regne, så de kan stoppes med let matematik.

Din mail-adresse vil ikke blive vist offentligt
Dette spørgsmål forhindrer spam i kommentarfeltet. Spam-robotter kan nemlig ikke regne, så de kan stoppes med let matematik.