Universiteter

Du får nok et ensomt efterår på uni. Eksperter er bekymrede

02-09-2020
2 min.
Meget af undervisningen vil komme til at foregå online, og det vil gøre det krævende for studerende at skabe og vedligeholde gode sociale relationer til hinanden. Foto: Vadym Pastukh/Shutterstock

Den utraditionelle start på semesteret som følge af Covid-19 kan føre til mistrivsel og få flere til at droppe ud, advarer Studenterrådgivningen og Danske Studerendes Fællesråd. Universiteterne anerkender problemet.

Store sociale arrangementer som rusture og fredagsbarer er skrottet – i hvert fald indtil videre. Undervisningen kommer på flere universiteter til i høj grad at foregå ved en skærm i privaten, og det bliver svært at lære sine medstuderende at kende, når man kun må samles i mindre grupper.

Det er blot nogle af de corona-forandringer, som de studerende møder på universiteterne i disse uger.

At de studerende i høj grad overlades til sig selv, bekymrer Thomas Braun. Han er direktør i Studenterrådgivningen, som udbyder social- og psykologhjælp til studerende på videregående uddannelser i Danmark.

Han frygter, at restriktionerne på fysisk tilstedeværelse vil få negative konsekvenser for de studerendes trivsel.

 ”Jeg er bange for, at den nye form for studiestart på universiteterne vil bekymre flere, så der vil ske en stigning i studerende, der søger hjælp,” siger Thomas Braun.

Studerende frygter frafald

Bekymringen kan Johan Hedegaard Jørgensen, formand for Danske Studerendes Fællesråd, nikke genkendende til. Han er nervøs for, at flere studerende vil droppe ud, når mulighederne for at samles, have undervisning på campus og mødes til sociale arrangementer er så utilstrækkelige.

”Vi frygter, at vi kommer til at se et større frafald i løbet af efteråret som efterslæb af corona-krisen, hvor mange har siddet meget alene derhjemme og haft det rigtig svært. Hvis universiteterne ikke gør deres yderste for at hjælpe dem med at skabe gode relationer og få en tryg studiestart, kan restriktionerne godt have konsekvenser for de studerendes trivsel,” siger Johan Hedegaard Jørgensen.

Universiteter: "Vi kan ikke trylle"

Jesper Langergaard, direktør for samarbejdsorganisationen Danske Universiteter, afviser ikke idéen om, at både studiestarten og undervisningen kan komme til at påvirke de studerende negativt. Der er dog ingen tal på nuværende tidspunkt, som kan sige noget om det.

”Der er en pris med de her afstandskrav og hygiejnekrav, men hvor høj den pris bliver, det ved jeg ikke. Det lyder ikke usandsynligt, at der er risiko for større frafald,” siger Jesper Langergaard.

Ifølge ham gør universiteterne deres ypperste for at kompensere for alt det tabte ved at nytænke arrangementer, så de holder sig inden for retningslinjerne.

”Vi gør alt for at komme med forskellige aktiviteter, der forhåbentlig vil bøde lidt på det, men vi kan ikke trylle,” siger Jesper Langergaard.

Svært at skabe relationer

Det løser dog ikke det faktum, at det for de studerende er vigtigt at have en oplevelse af at passe ind både fagligt og socialt både for at undgå frafald og for at sikre læring, mener Thomas Braun.



Det kan blive vanskeligt at danne sociale relationer som læsegrupper senere hen i studietiden, på trods af at universiteterne tilstræber det med stor iver.

”Du kan jo ikke kompensere dig ud af et afstandspåbud, så på den måde er der noget af de sociale kit, som ofte bliver skabt i de mere uformelle rum, der kan være rigtig svært at skabe. Om man kan komme efter det senere? Det tror jeg bliver svært,” siger Thomas Braun. 

Kommentarer


Din mail-adresse vil ikke blive vist offentligt
Dette spørgsmål forhindrer spam i kommentarfeltet. Spam-robotter kan nemlig ikke regne, så de kan stoppes med let matematik.