Corona-krise

Mange flere djøfere mister jobbet

12-08-2020
4 min.
Det store fald i rejseaktiviteten har kostet mange stillinger i både flyselskaber, rejsefirmaer og lufthavne. Også i nogle af de djøf-erhverv, hvor man jævnligt har arbejdsrejser – såsom konsulentbranchen – har corona-krisen gjort ondt. Foto: Tariq Mikkel Khan/Ritzau Scanpix

Indtil nu har der været over 40 % flere afskedssager med privatansatte djøfere i år end i 2019. I advokatbranchen alene er der sket en fordobling. Efteråret ser dystert ud i de brancher, der er hårdt ramt af corona-krisen.

Antallet af privatansatte Djøf-medlemmer, der bliver fyret, stiger støt uge efter uge. I 2020 er der indtil nu 42 % flere djøfere fra den private sektor, der har bedt Djøf om hjælp i en afskedssag, end der var på samme tidspunkt sidste år. Det viser aktuelle tal fra Djøf.

Som man kan se på grafen herunder, knækker kurven opad lige omkring 30. marts – altså to uger efter at Danmark lukkede ned på grund af Covid-19.

"Det er en voldsom stigning, som ikke levner tvivl om, at coronaen også har ramt djøfernes arbejdsmarked," siger Charlotte Thaning, forhandlingschef i Djøf.

Det er især i konsulent- og rådgivningsbranchen og advokathuse, at afskedigelserne af privatansatte Djøf-medlemmer er sket. Dertil kommer virksomheder, der leverer uddannelsestilbud, projektstyring og lignende.

Og så er der selvfølgelig også forsvundet djøf-jobs i de åbenlyst corona-ramte brancher som hotel- og rejsebranchen, event-industrien etc.

"Fremad vil vi også se fyringer af Djøf-medlemmer ansat i eksporterhvervene," siger Charlotte Thaning.

Stadig nye stillinger at få

Charlotte Thaning håber, at de private arbejdsgivere viser samfundssind og kun skrider til opsigelser dér, hvor der er et reelt og akut behov.

"Det er guld værd for virksomhederne at fastholde dygtige medarbejdere i en krisesituation, så man har dem, når der kommer gang i hjulene igen."

Til de Djøf-medlemmer, som er blevet ramt af en corona-fyring, understreger hun, at der er håb på det private arbejdsmarked.

Djøf får stadig striber af kontrakter ind til gennemsyn fra Djøf-medlemmer, der er blevet ansat i fx produktionsvirksomheder, medico-industrien eller ejendomsbranchen.

Dystert efterår venter

I to af de helt djøf-tunge brancher – advokaterne og rådgiverbranchen – ser man ikke lyst på den nære fremtid.

Brancheforeningen Danske Advokater har endnu ikke opgjort beskæftigelsestal specifikt for corona-perioden. Men Djøfs statistik viser, at antallet af afskedssager med djøfere i advokatbranchen er fordoblet i forhold til sidste år.

"Covid-19 betyder naturligvis usikkerhed også for advokatbranchen," siger Søren Møller Andersen, der er chef for kommunikation og public affairs i Danske Advokater.

"Omsætningsforventningen er markant mere negativ, end vi hidtil har målt."

I rådgiverbranchen havde syv ud af ti virksomheder allerede i forsommeren faldende omsætning som følge af corona-virussen, viser en analyse fra Dansk Erhverv.

Særligt de klassiske managementkonsulentydelser, HR og udviklingsopgaver er blevet sat tilbage, forklarer Daniel Møller Jensen, chefkonsulent for rådgiverbranchen i Dansk Erhverv.

"Dét oven i regeringens nedskæringer på det offentliges konsulentforbrug har betydet, at flere rådgivervirksomheder har været nødt til at afskedige medarbejdere. Andre har valgt kollektiv lønnedgang.”

Det er i sig selv alvorligt, siger han. Men det er endnu mere bekymrende, at der er stor usikkerhed om efteråret i branchen. Mange rådgivervirksomheder har slet ikke fået ordrebøgerne fyldt op i månederne før sommer, som man plejer.

Samtidig er rådgiverbranchen et spejl på de økonomiske konjunkturer i samfundet.

"Så hvis økonomien ikke retter sig op, får det yderligere konsekvenser for branchen."

Håb forude: Omsætningen kommer tilbage

Men Dansk Erhverv kipper også med et lille optimistisk flag. Der er håb forude. Rådgivervirksomhederne forventer nemlig, at omsætningen kan være tilbage på niveau inden for et års tid."Det hænger også sammen med, at med den krise, vi står midt i, opstår der behov for andre typer rådgiverydelser, som kan trække omsætningen op," forklarer Daniel Møller Jensen.

Kan der gøres noget fra politisk side for at hjælpe branchen op i gear igen her og nu?

"Der er blevet gjort meget for at holde en hånd under erhvervslivet, men rådgivervirksomhederne har haft udfordringer med at benytte sig af særligt lønkompensationsordningen, fordi den i mindre grad er tilpasset rådgiverbranchen. Det har vi arbejdet for at ændre og er også kommet et stykke i den rigtige retning, men er desværre ikke i mål."

Men derudover er det helt afgørende for rådgiverbranchen, at der for alvor kommer gang i økonomien og virksomhedernes investeringsvilje igen, understreger han.

"Derfor opfordrer vi regeringen til at have et skarpt fokus på at stimulere økonomien. Det gælder også i den offentlige sektor, hvor der er brug for dygtige rådgivere. Vi opfordrer til, man suspenderer de konsulentnedskæringer, man har aftalt politisk." 

Kommentarer


Din mail-adresse vil ikke blive vist offentligt
Dette spørgsmål forhindrer spam i kommentarfeltet. Spam-robotter kan nemlig ikke regne, så de kan stoppes med let matematik.