Guide

6 tips til de introverte: Sådan får du en god start på studiet

26.8.2020

af

Foto: Jakob Dall/BAM/Ritzau Scanpix

Foto: Jakob Dall/BAM/Ritzau Scanpix

Er du introvert og nervøs for at starte op på universitetet? Camilla Lærke Lærkesen, introvert foredragsholder, giver dig konkrete råd, du kan bruge, når du begynder på et nyt studie – og fortæller, hvorfor årets uni-opstart kan blive mere behagelig end normalt for de indadvendte.

Det kan være en hård omgang for en introvert studerende at starte op på studiet efter sommerferien.

Det gælder både de helt nye studerende, som skal sætte deres ben på universitetet for første gang – og også for de mere erfarne, som fx skifter studieretning og har svært ved at overskue endnu en omgang med navnerunder og tvangssocialisering.

”Uvisheden om ikke at vide, hvordan det kommer til at gå og tanker som, ’hvordan får jeg venner?’ kan særligt vække bekymringer hos den introverte studerende,” siger Camilla Lærke Lærkesen.

Til daglig er hun coach, holder foredrag og underviser introverte i at netværke. Derfor har Djøfbladet bedt hende give gode råd til, hvad man som introvert kan gøre, for at man får den bedst mulige studiestart.

Seks gode råd fra en introvert

1) Prioritér din energi

Du behøver ikke at sige ja til alle lege og arrangementer. Acceptér, at nogle aktiviteter tiltaler dig mere end andre, og at det er helt okay. Tag med til det, som interesserer dig og er på dine præmisser. På den måde kan du få lov at vise den del af dig selv, som trives.

2) Undgå at lave andre aftaler

Introperioden kan tage meget af din energi. Så derfor er det en god idé ikke at fylde kalderen op med andre aftaler ved siden af i den periode. Det er ikke her, du lige skal catche op med gamle veninder, tage på familiebesøg eller renovere lejligheden. Fortæl din omgangskreds, at du starter på studie, og at det kommer til at tage meget af din energi og fokus, så du undgår dårlig samvittighed.

3) Sig det højt

Det kan være godt at fortælle en medstuderende, som du har kemi med, at du har det svært med at lære så mange nye mennesker at kende på én gang. Du kan spørge, hvordan de har det med det. Stort set alle vil nemlig sige: ’Ja, det er svært.’ 90 % vil synes, at det er grænseoverskridende, også de ekstroverte. Det kan være rart at høre, at du ikke er alene om at være nervøs.

4) Start i mindre grupper

Ofte er der en forestilling om, at man skal lære alle at kende. I stedet for at stresse over det, så arbejd indefra og ud ved at starte med at skabe nogle få gode relationer til dem, du møder i starten, og som du har god kemi med. På den måde opbygger du en tryg base. Senere kan du bruge dem til at komme i kontakt med nogle andre.

5) Alliér dig med nogle

Vær åben, og spørg eksempelvis ’hey, må jeg sætte mig her ved jer, jeg kender ikke nogen endnu? Og kan jeg ikke lokke jer til at tage mig med, hvis I pludselig ser, at jeg sidder alene? Det har jeg en tendens til.’ Folk vil rigtig gerne hjælpe, så tag chancen.

6) Forbered dig hjemmefra på at være social

Smalltalk kan føles svært og unaturligt for mange mennesker, og når man er presset, kan hjernen lukke ned. Derfor kan det være godt at tjekke dagens avisoverskrifter og lige have et par fede spørgsmål klar på rygraden, som du kan huske. Stil gerne nogle spørgsmål, som inviterer til handling i stedet for de klassiske spørgsmål som ’hvor kommer du fra?’ Et eksempel kan være ’har du fundet ud af, hvor biblioteket er, og hvordan man låner bøger?’ eller ’vil du med i kantinen?’

PR-foto: Søren Jansby
Palle alene i verden

Dengang Camilla Lærke Lærkesen selv var studerende, fokuserede hun meget på at finde nogle, hun kunne være på bølgelængde med og lagde ofte ikke mærke til dem, som havde det på samme måde som hende.

”Jeg ser ikke, hvor mange der sidder stille og roligt henne i hjørnerne, eller som måske lige går en ekstra tur ud på toilettet for at få tiden til at gå. Man kan godt føle sig som Palle alene i verden, når man er mere tilbageholdende,” fortæller Camilla Lærke Lærkesen.

Selv det at møde op kan være en stor udfordring for den introverte, der kan få helt ondt i maven bare ved tanken om det.

Camilla Lærke Lærkesen har både gået på Roskilde Universitet og Københavns Universitet. Følelsen af at føle sig nødsaget til at deltage i et socialt arrangement, som tutorerne har blæst op til at være noget stort, husker hun stadig tydeligt.

”Fra start af havde vi fået at vide, at vi skulle glæde os til dagen i Byparken i Roskilde, og allerede der vidste jeg, at det ikke ville blive fedt for mig. Jeg følte, at jeg skulle lade, som om det er sjovt, men samtidig syntes jeg, at det var det værste,” siger Camilla Lærke Lærkesen.

Som følge af corona-krisen bliver studiestarten dog en del anderledes i år med færre store sociale arrangementer, og aktiviteterne på de forskellige universiteter kommer til at foregå i mindre grupper, men det tror Camilla Lærke Lærkesen blot kan være en fordel for de introverte studerende.

”Jeg tror, at den nye form for studiestart bliver en bedre oplevelse for de introverte, fordi vi har meget nemmere ved at lære hinanden at kende, når vi får lov til at sidde i nogle mindre grupper og tale sammen, hvor tempoet bliver skruet ned,” vurderer Camilla Lærke Lærkesen. 

Artiklen fortsætter efter annoncen

Ledige stillinger

Job
Ankestyrelsen
Job
Børne- og Undervisningsministeriet - Styrelsen for It og Læring
Job
Finanstilsynet
Job
Frederiksberg Kommune, Rådhuset
ANNONCE

Kommentarer

Vær den første til at skrive en kommentar
Din mail-adresse vil ikke blive vist offentligt
Dette spørgsmål forhindrer spam i kommentarsporet