Adgangskrav

Her er årets højeste snit på djøf-studierne

30.7.2020

af

Foto: Nana Reimers/BAM/Ritzau Scanpix

Foto: Nana Reimers/BAM/Ritzau Scanpix

Nye regler har sænket adgangskravene til de samfundsvidenskabelige studier – men mange steder skal der stadig et virkelig højt snit til. Se top-11 – og få overblik over, hvilke djøf-uddannelser der kræver de højeste snit på hvert af universiteterne. <em>(Opdateret 31. juli)</em>

Også i år topper Copenhagen Business School (CBS) ranglisten over de højeste adgangskrav til samfundsvidenskabelige studier. Men efter sidste års ekstreme rekord, hvor der fx skulle et snit på 12,4 til for at komme ind på International Business på CBS, er adgangskravene i år mindsket. På International Business er adgangskvotienten således faldet til 11,3.

Det skyldes især en regelændring. I år er nemlig første gang siden 2009, hvor de nye studerende ikke får fordel af at starte på en videregående uddannelse inden for de første to år efter deres ungdomsuddannelse. Den såkaldte hurtigstartsbonus gav mulighed for at gange den adgangsgivende eksamen med 1,08.

Faldet i adgangskravene glæder CBS, fortæller sekretariatschef Wilbert van der Meer.

”Hos os kan man tydeligt se konsekvensen af, at man har fjernet quick-bonussen. Alle kvotienter er gået en lille smule ned. Det giver et mere realistisk billede af, hvad det faktisk kræver at komme ind. De gamle kvotienter, hvor man kunne få et gennemsnit over 12, var forvirrende. Hverken omverdenen eller de studerende kunne forstå det”, siger han.

København trækker

Uanset om man ser på de højeste snit eller på, hvilke uddannelser der får flest ansøgere pr. studieplads, indtager CBS mere end halvdelen af top-11. De resterende pladser på top-10-listerne er fyldt ud af uddannelser på Københavns Universitet samt et enkelt studie i Aarhus

Ifølge Wilbert van der Meer er uddannelserne på CBS populære, fordi de har et internationalt islæt og fører til gode job med gode lønninger, ligesom der er lav ledighed blandt dem, der gennemfører studierne. Derudover spiller geografien en rolle.

”Der er også et ønske om at bo og læse i København, hvor der måske er bedre mulighed for at få et relevant studiejob. Mange af de job, som de studerende ønsker, ligger også i København,” vurderer han.

Djøf-studier giver mange muligheder

Van der Meer bakkes op af lektor emeritus og uddannelsesforsker Palle Rasmussen fra Aalborg Universitet, der vurderer, at de samfundsvidenskabelige uddannelser er populære, fordi de kombinerer rimelige beskæftigelsesmuligheder og spændende arbejde på et bredt udsnit af arbejdsmarkedet.

”Spændende arbejde kan jo være forskellige ting. For nogle er det arbejde i erhvervslivet med særlig mulighed for internationalt arbejde. For nogle er det arbejde i den offentlige forvaltning eller offentligt udviklingsarbejde. Og for nogle er det arbejde med rådgivning og hjælpe mennesker på forskellige måder,” siger Palle Rasmussen.


Se toplisten fra dit universitet

Vi har samlet ranglister for alle universiteterne med djøf-uddannelser. De følger herunder – og vil du dykke længere ned i tallene, rummer Uddannelses- og Forskningsministeriets hjemmeside både rå data og analyser.

Artiklen er opdateret 31. juli, hvor den indledende tabel med årets højeste snit er blevet udvidet fra 10 til 11 studier. I den oprindelige version figurerede statskundskab i Aarhus ikke, selv om kvotienten her var den samme som hos nr. 9 og 10 på listen.
Artiklen fortsætter efter annoncen

Ledige stillinger

Job
Dommerudnævnelsesrådet
Job
Konkurrence- og Forbrugerstyrelsen
Job
KL - Kommunernes Landsforening
ANNONCE

Kommentarer

Mikkel Arre
3 år siden
Hej Nina og Lene Tak for kommentarerne. Vores udgangspunkt har været at se på de studier, der ligger på samfundsvidenskabelige (og juridiske) fakulteter. Scient.oecon. og aktuar-uddannelsen er således udeladt, fordi de hører til det naturvidenskabelige område. Det er også derfor, antropologi i Aarhus er udeladt (fordi det ligger under humaniora), mens den københavnske pendant er taget med. Derudover har vi taget folkesundhedsvidenskab med, selv om det ligger under sundhedsvidenskab, idet vi tidligere har fået henvendelser fra læsere, der argumenterede for, at studiet burde inkluderes. Jeres kommentarer gør det derfor oplagt at overveje, om vi på fremtidige lister bør inkludere de nævnte uddannelser. Venligst Mikkel Arre digital redaktør, Djøfbladet
Lene
3 år siden
Der er flere ting ved jeres tal, der undrer mig. For det første, hvis I inkluderer antropologi KU på listen, så skal antropologi på AU vist også med! Det er en humanistisk uddannelse på AU. For det andet, er sociologi og antropologi overhovedet DJØF uddannelser?