Adgangskrav

Her er årets højeste snit på djøf-studierne

30-07-2020
2 min.
Selv om adgangskravet er faldet siden 2019 og nu ligger på 11,3, kræver International Business på CBS fortsat et højere karaktersnit end nogen anden universitetsuddannelse i Danmark.  Foto: Nana Reimers/BAM/Ritzau Scanpix

Nye regler har sænket adgangskravene til de samfundsvidenskabelige studier – men mange steder skal der stadig et virkelig højt snit til. Se top-11 – og få overblik over, hvilke djøf-uddannelser der kræver de højeste snit på hvert af universiteterne. (Opdateret 31. juli)

Også i år topper Copenhagen Business School (CBS) ranglisten over de højeste adgangskrav til samfundsvidenskabelige studier. Men efter sidste års ekstreme rekord, hvor der fx skulle et snit på 12,4 til for at komme ind på International Business på CBS, er adgangskravene i år mindsket. På International Business er adgangskvotienten således faldet til 11,3.

Det skyldes især en regelændring. I år er nemlig første gang siden 2009, hvor de nye studerende ikke får fordel af at starte på en videregående uddannelse inden for de første to år efter deres ungdomsuddannelse. Den såkaldte hurtigstartsbonus gav mulighed for at gange den adgangsgivende eksamen med 1,08.

Faldet i adgangskravene glæder CBS, fortæller sekretariatschef Wilbert van der Meer.

”Hos os kan man tydeligt se konsekvensen af, at man har fjernet quick-bonussen. Alle kvotienter er gået en lille smule ned. Det giver et mere realistisk billede af, hvad det faktisk kræver at komme ind. De gamle kvotienter, hvor man kunne få et gennemsnit over 12, var forvirrende. Hverken omverdenen eller de studerende kunne forstå det”, siger han.

København trækker

Uanset om man ser på de højeste snit eller på, hvilke uddannelser der får flest ansøgere pr. studieplads, indtager CBS mere end halvdelen af top-11. De resterende pladser på top-10-listerne er fyldt ud af uddannelser på Københavns Universitet samt et enkelt studie i Aarhus

Ifølge Wilbert van der Meer er uddannelserne på CBS populære, fordi de har et internationalt islæt og fører til gode job med gode lønninger, ligesom der er lav ledighed blandt dem, der gennemfører studierne. Derudover spiller geografien en rolle.

”Der er også et ønske om at bo og læse i København, hvor der måske er bedre mulighed for at få et relevant studiejob. Mange af de job, som de studerende ønsker, ligger også i København,” vurderer han.

Djøf-studier giver mange muligheder

Van der Meer bakkes op af lektor emeritus og uddannelsesforsker Palle Rasmussen fra Aalborg Universitet, der vurderer, at de samfundsvidenskabelige uddannelser er populære, fordi de kombinerer rimelige beskæftigelsesmuligheder og spændende arbejde på et bredt udsnit af arbejdsmarkedet.

”Spændende arbejde kan jo være forskellige ting. For nogle er det arbejde i erhvervslivet med særlig mulighed for internationalt arbejde. For nogle er det arbejde i den offentlige forvaltning eller offentligt udviklingsarbejde. Og for nogle er det arbejde med rådgivning og hjælpe mennesker på forskellige måder,” siger Palle Rasmussen.

Se toplisten fra dit universitet

Vi har samlet ranglister for alle universiteterne med djøf-uddannelser. De følger herunder – og vil du dykke længere ned i tallene, rummer Uddannelses- og Forskningsministeriets hjemmeside både rå data og analyser.

Kommentarer

Mikkel Arre

31.07.2020 kl. 13.32

Hej Nina og Lene

Tak for kommentarerne.

Vores udgangspunkt har været at se på de studier, der ligger på samfundsvidenskabelige (og juridiske) fakulteter. Scient.oecon. og aktuar-uddannelsen er således udeladt, fordi de hører til det naturvidenskabelige område.
Det er også derfor, antropologi i Aarhus er udeladt (fordi det ligger under humaniora), mens den københavnske pendant er taget med.

Derudover har vi taget folkesundhedsvidenskab med, selv om det ligger under sundhedsvidenskab, idet vi tidligere har fået henvendelser fra læsere, der argumenterede for, at studiet burde inkluderes.

Jeres kommentarer gør det derfor oplagt at overveje, om vi på fremtidige lister bør inkludere de nævnte uddannelser.

Venligst
Mikkel Arre
digital redaktør, Djøfbladet

0 kommentarer
0
Din mail-adresse vil ikke blive vist offentligt
Dette spørgsmål forhindrer spam i kommentarfeltet. Spam-robotter kan nemlig ikke regne, så de kan stoppes med let matematik.

Lene

31.07.2020 kl. 12.47

Der er flere ting ved jeres tal, der undrer mig. For det første, hvis I inkluderer antropologi KU på listen, så skal antropologi på AU vist også med! Det er en humanistisk uddannelse på AU. For det andet, er sociologi og antropologi overhovedet DJØF uddannelser?

1 kommentar
2

Lene

31.07.2020 kl. 13.08

Og for det tredje, hvordan har I afgjort hvilke uddannelser, der skal medtages, når der er flere med samme kvotient (9,7)?

1 kommentar
1

Mikkel Arre

31.07.2020 kl. 13.34

Hvad den sidste kommentar angår, har vi lavet en smutter og overset et studie med et snit på 9,7. Ergo opdaterer vi den første tabel.

Tak for at gøre opmærksom på det.

Venligst
Mikkel Arre
digital redaktør, Djøfbladet

0
Din mail-adresse vil ikke blive vist offentligt
Dette spørgsmål forhindrer spam i kommentarfeltet. Spam-robotter kan nemlig ikke regne, så de kan stoppes med let matematik.
Din mail-adresse vil ikke blive vist offentligt
Dette spørgsmål forhindrer spam i kommentarfeltet. Spam-robotter kan nemlig ikke regne, så de kan stoppes med let matematik.
Din mail-adresse vil ikke blive vist offentligt
Dette spørgsmål forhindrer spam i kommentarfeltet. Spam-robotter kan nemlig ikke regne, så de kan stoppes med let matematik.

Nina

31.07.2020 kl. 09.27

I har vist glemt scient.oecon og act, som begge er DJØF uddannelser

0 kommentarer
5
Din mail-adresse vil ikke blive vist offentligt
Dette spørgsmål forhindrer spam i kommentarfeltet. Spam-robotter kan nemlig ikke regne, så de kan stoppes med let matematik.

Din mail-adresse vil ikke blive vist offentligt
Dette spørgsmål forhindrer spam i kommentarfeltet. Spam-robotter kan nemlig ikke regne, så de kan stoppes med let matematik.