Debat

Kære minister, hvorfor skal vi degraderes, hvis vi skifter job?

17.6.2020

af

Illustration: CAP Toro/Shutterstock

Illustration: CAP Toro/Shutterstock

Har du hørt om den nye regel, at hospitalsoverlæger nu må nøjes med at være reservelæger, hvis de skifter hospital? Det lyder skørt. Heldigvis er det ikke sandt – altså for lægerne! Men det er det for os som lektorer på landets UC’er, skriver 858 UC-ansatte i et åbent brev til uddannelses- og forskningsministeren.

Kære Ane Halsboe-Jørgensen

Har du hørt om den nye regel, at hospitalsoverlæger nu degraderes til reservelæger, hvis de skifter hospital? Det gælder også de overlæger, der i dag fungerer som faglige vejledere samt ansætter og eksaminerer nye reservelæger.

Det lyder skørt. Heldigvis er det ikke sandt – altså for lægerne! Men det er det for os som lektorer på landets UC’er (University Colleges, red.).

En ny teknisk tolkning fra 2019 betyder, at lektorer, som blev lektorbedømt før 2013 får frataget denne bedømmelse, hvis de skifter arbejdsplads, altså UC. Den nye tolkning giver absurde scenarier for os alle i UC-verdenen.

Det gælder fx for de lektorer, som allerede vejleder og eksaminerer nyansatte kolleger til at opnå lektortitlen. Altså specialiserede medarbejdere, som naturligvis løbende kompetenceudvikler sig og dermed videreudvikler deres faglige område, hvilket jo er baggrunden for, at de kan vejlede nye kolleger.

Det gælder fx de lektorer, som gennem en årrække har udviklet fag og profession med undervisning og skrevet lærebøger, og som flytter fra... lad os sige Frederikshavn til København. De konverteres tilbage til start og må begynde i en adjunktstilling. I øvrigt også med lavere løn.

Og det gælder fx også de kolleger, som i en årrække kunne vælge mellem at meritere sig gennem den gamle lektorordning (fra før 2013) og den nye. Altså reelt valget mellem en ugyldig lektorordning og en gyldig, ifølge tolkningen fra 2019.

Fra alle faglige og logiske vinkler er det åbenlyst absurd.

Men også på andre områder er det svært at finde en passende og positiv betegnelse for denne tolkning. Økonomisk og ressourcemæssigt er det naturligvis uansvarligt, og heller ikke i et uddannelsespolitisk eller menneskeligt livsperspektiv er det let at finde gode argumenter.

Det vil selvfølgelig heller ikke gøre noget godt for den geografiske mobilitet og udkantsproblematikken.

Den nye tolkning skaber naturligvis også rekrutteringsmæssige problemer foruden en fundamental mistillid til vores meriterings- og uddannelsessystem i almindelighed. Hvis ministeriet én gang har fjernet opnåede meritter på blankt papir pga. en meningsløs tolkning, så kan ingen jo regne med noget fremover. Så bliver det et spørgsmål om tid eller tilfældigheder, før også overlæger stavnsbindes til deres første hospital og gymnasielærere til deres første gymnasium. Eller et svendebrev erklæres ugyldigt, fordi nye maskiner eller kompetencer ændrer kriterierne for at få uddannelsen.

Generelt kan vi dog ikke forestille os, at du som socialdemokratisk uddannelsesminister selv vil anbefale et sådant tiltag, uanset faggruppe. Derfor vil vi med denne skrivelse opfordre til, at den nye tolkning hurtigst muligt trækkes tilbage.

Ingen mennesker ville finde det i orden, at overlæger fratages deres anciennitetstitel ved jobskifte. Gymnasielektorer ser heller ikke ud til at blive tryllet tilbage til adjunkter på en teknikalitet. Derfor bør det naturligvis heller ikke gælde for landets UC-ansatte lektorer.

Venlig hilsen

858 UC-ansatte lektorer og adjunkter fra alle UC’er

 

Uddannelses- og forskningsminister Ane Halsboe-Jørgensen har haft mulighed for at kommentere indlægget. Ministeriets presseafdeling meddeler, at hun vil svare brevskriverne direkte.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Ledige stillinger

ANNONCE

Kommentarer

Carsten Buhr Langelykke
3 år siden
Fantastisk at I tager den op i bladet, tak DJØF.