Ferie & corona

Hvad sker der, hvis du tager på ferie i et 'forbudt' land?

10.6.2020

af

Foto: Ekaterina Pokrovsky/Shutterstock

Foto: Ekaterina Pokrovsky/Shutterstock

Myndighederne har givet grønt lys for rejser til Tyskland, Norge og Island. Men hvad gør du så, hvis du vil på ferie i et andet land. Har du pligt til at fortælle chefen det? Kan du blive sendt hjem i 14 dage for egen regning efter ferien? Vi har spurgt Djøf.

Sommerferien står for døren, men de danske myndigheder har i skrivende stund kun sagt god for, at du rejser til Norge, Tyskland og Island.

Det er ikke ulovligt at tage til andre lande, men myndighederne fraråder alle ikke-nødvendige rejser til andre end disse tre lande. Men hvis du alligevel vil på ferie i et andet land, hvor står du så i forhold til din arbejdsgiver?

Djøf svar er kort og entydigt: Fortæl det med det samme til din arbejdsgiver.

"Gør det så hurtigt som muligt, så du ved, hvordan din arbejdsgiver stiller sig til det," forklarer Nanna Lindstrøm Hessel fra Djøfs Rådgivning.

"På den måde ved du, om din arbejdsgiver vil hjemsende dig, og I kan drøfte, om det er muligt, at du kan arbejde hjemmefra i hjemsendelsesperioden."

Uden løn

Alternativerne kan nemlig være ret dystre. Du kan risikere, at din arbejdsgiver hjemsender dig i 14 dage uden løn efter din ferie. Eller det kan ligefrem få regulære ansættelsesretlige konsekvenser, hvis du på grund af hjemsendelsen ikke kan varetage dine opgaver.

"Derfor skal du skynde dig at få afklaret, hvad din arbejdsgivers retningslinjer er, hvis du tager på ferie i et land, som myndighederne fraråder at rejse til. Din arbejdsgiver har en forpligtelse til at sikre arbejdsmiljøet for medarbejderne, altså også at der ikke opstår en forøget risiko for Covid-19-smitte," forklarer Nanna Lindstrøm Hessel.

Retningslinjerne vil være forskellige fra arbejdsgiver til arbejdsgiver. Det gælder såvel i privat som offentlig sektor.

"Derfor skal du spørge," fastslår hun.

Djøf: Fortæl det selvom du ikke har pligt

Det, du skal afklare med din arbejdsgiver, er først og fremmest, om du vil blive hjemsendt efter din ferie i det land, du vil til.

Og om du i så fald kan få en aftale om, at du kan arbejde hjemmefra under hjemsendelsen. Eller om det vil give så store problemer med dine opgaver, at hjemsendelsen bliver for egen regning.

Men lader I nu ikke arbejdsgiveren bestemme, hvor man må tage hen på ferie?

"Nej. Du kan tage på ferie, lige præcis hvor du vil. Men hvis du tager til et land, som myndighederne fraråder på grund af risikoen for corona, så bliver din arbejdsgiver nødt til at indrette sig på det faktum og sikre sig, at de øvrige medarbejdere ikke løber en forhøjet smitterisiko."

Men har man pligt til at fortælle arbejdsgiver, hvor man tager på ferie?

"Nej. Men i dét her tilfælde mener vi fra Djøfs side, at man skal gøre det. Vi kan ikke anbefale, at man tager af sted uden om myndighedernes retningslinjer uden at fortælle sin arbejdsgiver det. Arbejdsgiveren skal kunne tage sine forholdsregler. Vores klare anbefaling er, at du går dialogens vej."

Find de gode løsninger sammen

Til gengæld har Djøf allerede hørt om flere tilfælde, hvor en ansat og en arbejdsgiver sammen har skruet en løsning sammen, så det kan lade sig gøre for den ansatte at rejse.

Fx hvis man brændende gerne vil til UK til sin kæreste, som man ikke har set i fire måneder?

"Ja, det kunne man sagtens forestille sig. Og det er jo dét, hele vores anbefaling er: Tag dialogen og find de gode aftaler. Og her rækker vi også ud til arbejdsgiverne: Giv en fornuftig fleksibilitet og vær åben for de gode løsninger."

Artiklen fortsætter efter annoncen

Ledige stillinger

Job
Ankestyrelsen
Job
Børne- og Undervisningsministeriet - Styrelsen for It og Læring
Job
Finanstilsynet
Job
Frederiksberg Kommune, Rådhuset
ANNONCE

Kommentarer

Jakob
3 år siden
Jeg må tilslutte mig den skepsis, de tiligere indlæg giver udtryk for. Rejseanbefalingen er en anbefaling, og dermed ikke meget andet end f.eks. statens kostråd også bare er anbefalinger. At det så kan få en anden betydning for arbejdsgiver ift arbejdsmiljø kan vel ikke være den ansattes problem, så længe man ikke overtræder nogle love. Ellers var en anbefaling jo en lov. Dette har vi f.eks. i forhold til indrejse i krigsområder. Jeg vil godt opfordre DJØF til at melde mere klart ud, at det ikke kan være ok at afskedige eller hjemsende medarbejder uden løn kun på grundlag af en anbefaling.
Thomas
3 år siden
Et spørgsmål: Hvis retten til at hjemsende uden løn er baseret på arbejdsgivers pligt til at sikre et godt og sikkert arbejdsmiljø, hvordan står arbejdsgiver så, hvis man på sin arbejdsplads bliver smittet af en svensk kollega? Vil man I den situation så kunne sige, at arbejdsgiver ikke har levet op til sit ansvar, og hvad er i givet fald de mulige konsekvenser heraf? Mvh Thomas