Udveksling

Corona-virus tvinger hundredvis af studerende til at opgive udveksling

09-06-2020
9 min.
Især universiteterne uden for Europa – som her Harvard University i USA – meddeler i disse uger de danske universiteter, at det ikke lader sig gøre at komme på udveksling på det kommende semester. Foto: Marcio José Bastos Silva/Shutterstock

Bliver det muligt at komme på udveksling i efteråret? Det spørgsmål optager de mere end 1.000 djøf-studerende, der har søgt om at komme af sted. Djøfbladet har talt med universiteterne om situationen, og de fortæller om en lind strøm af aflysninger.

Det kommende efterår skulle Sebastian Boisen have spenderet under sydens sol i den mexicanske storby Monterrey. Han skulle opleve den latinamerikanske kultur, optimere sit spanske og rejse rundt i de omkringliggende sydamerikanske lande.

Ligesom over 1.000 andre djøf-studerende stod han til at skulle på udveksling til efteråret. Men for knap tre uger siden blev hans ophold aflyst af værtsuniversitetet i Monterrey på grund af corona-virussen, så nu kan han i stedet se frem til et semester i Danmark.

”Mens corona var på toppen herhjemme, var meldingen fra værtsuniversitetet, at det hele var okay, og at jeg bare kunne komme. Men jeg var stadig meget i tvivl, for jeg kunne se, at smittetallet var begyndt at stige i Mexico. Så da én fra studiet fik aflyst sit ophold på et universitet i den samme by, valgte jeg at sikkerhedstilmelde mig valgfag herhjemme. Dagen efter fristen for valgfag blev opholdet så aflyst,” siger han.

Sebastian Boisen, der læser en bachelor i marketing and management communication på Aarhus Universitet, lykkedes med at få sine ønskede valgfag til efteråret. Mange andre djøf-studerende har ikke været lige så heldige, for langtfra alle uddannelsesretninger på universiteterne har mulighed for at imødekomme de studerendes valgfagsønsker, hvis deres udvekslingsophold er blevet aflyst på grund af corona-virussen.

Trods mange aflysninger fra især universiteter uden for Europa ser det dog stadig ud, som om flere studerende ender med at komme af sted på deres planlagte udvekslingsophold til efteråret.

Vi har talt med de danske universiteter for at danne et overblik over situationen. For alle tal fra universiteterne om antallet af aflysninger gælder det, at de kan være steget, siden vi har interviewet kilderne.

CBS: "Det går hurtigt lige nu"

På Copenhagen Business School (CBS) er efteråret det helt store udvekslingssemester med omkring 1.200-1.400 udrejsende studerende. Normalt. For allerede nu er cirka 70% af alle de planlagte ophold blevet aflyst.

”Vi har cirka 300 partneruniversiteter, og i hvert fald 90 har allerede trukket stikket for efteråret. Bare i dag har jeg fået to frameldinger fra universiteter, der i alt gælder for 16 studerende, så det går hurtigt lige nu,” siger Scott Lewis, specialkonsulent ved det internationale kontor på CBS.

Det er ikke kun partneruniversiteternes frameldinger, der er årsagen til de mange aflyste udvekslingsophold. Mange studerende afmelder selv deres planlagte ophold.

”Flere studerende føler, at de af forskellige årsager ikke får det ophold, de havde regnet med. De kan ikke være garanteret at få de fag, de havde ønsket sig, og de får måske ikke den kulturelle oplevelse med. Så flere vil ikke bruge så mange penge på noget, der er så usikkert lige nu,” siger Scott Lewis.

Universitetet henviser til den officielle udmelding om bl.a. rejsevejledninger og gør opmærksom på de barrierer og konsekvenser, der kan være ved at rejse ud. Det har CBS fx gjort ved at minde de studerende om ansøgningsfrister til efterårets valgfag hjemme i København – så de studerende kan overveje, om de vil fastholde deres udvekslingsplads eller være sikre på, at de får deres ønskede valgfag på CBS til efteråret, hvis deres ophold ender med at blive aflyst.

”Vi støtter de studerende uanset hvad. Vi håber jo ligesom dem, at alt bliver bedre. Men vi informerer dem også om, at jo længere de venter, jo mindre kan vi gøre for at hjælpe dem med at få det bedst mulige semester i Danmark, hvis det er der, den ender,” siger Scott Lewis.

Aalborg: Halvdelen er aflyst

På Aalborg Universitet havde omkring 100 samfundsvidenskabelige studerende ansøgt om at komme på udveksling. Men nu er det kun 45-50 studerende, der står til at komme til udlandet i efteråret.

Størstedelen af aflysningerne kommer fra partneruniversiteterne, fordi rigtig mange oversøiske universiteter melder fra. Mange europæiske universiteter holder derimod stadig fast.

”Vi håber på og regner med, at nogle studerende kommer af sted til efteråret. Det er først i det øjeblik, at en partner melder fra, at vi indgår i en dialog med den studerende om, hvilke muligheder der så er. Om vi skal lede efter et andet sted at rejse til, eller om de vil blive hjemme,” siger Birgitta Madsen, chef for Internationalt Kontor på Aalborg Universitet.

Selvom universitetet stadig arbejder ud fra, at nogle af de studerende kommer på udveksling, er det ikke muligt at give de studerende nogen garantier. Derfor opfordres de studerende dels til at arbejde hen imod at rejse ud, men også til at tænke over, hvordan de er bedst stillet, hvis det skulle ende med en aflysning.

”Vi anbefaler de studerende at vente så lang tid som muligt med at booke bolig og fremleje eller opsige deres nuværende. Hvis de booker bolig, så opfordrer vi dem til at sikre sig, at de har mulighed for at komme ud af boligen igen i tilfælde af en aflysning, og vi opfordrer dem også til at tegne en forsikring, der stadig gælder, hvis de skal hjem på et andet tidspunkt end planlagt,” siger Birgitta Madsen.

Aarhus: Skal finde plads til 400 studerende

Også på Aarhus Universitet er det samfundsvidenskabelige fakultet ramt af aflysninger af studerendes udvekslingsophold til efterårssemestret. Hvor 585 studerende før coronakrisen stod til at skulle på udveksling, er tallet nu nede på 186.

Da deadline for tilmeldinger til valgfag på campus i starten af maj nærmede sig, var universitetet også nødt til at melde ud til de studerende, at de ikke kunne være sikre på at få de valgfag, de ønskede sig, i tilfælde af at deres udvekslingsophold blev aflyst.

”Vi forsøger selvfølgelig at hjælpe studerende, der efterfølgende har fået deres ophold aflyst, på bedst mulig vis. Vi kan bare ikke garantere, at der er plads på lige præcis de fag, de kunne tænke sig. Så vi sagde, at hvis de vil tage chancen, så var det rigtig fint og vi ville meget gerne sende dem af sted, men der ligger en egenrisiko i det,” siger prodekan Per Andersen.

I dag står Aarhus BSS så med i hvert fald 400 studerende, der skal integreres i efterårets undervisning i Aarhus.

”Vi har ikke lokaler nok til at have plads til de ekstra 400 studerende, og der kan jo potentielt komme endnu flere. Så vi ser på, hvad vi har fysisk plads til, og hvilke kurser vi kan blive nødt til at omlægge til onlineundervisning. Det er det puslespil, vi er i gang med lige nu,” siger Per Andersen.

København: Mere end hvert fjerde ophold aflyst

På Københavns Universitet (KU) var 555 studerende fra det juridiske og samfundsvidenskabelige fakultet indstillet til et udvekslingsophold i efteråret. Heraf har 136 indtil videre fået aflyst deres ophold af partneruniversitetet, mens 37 studerende selv har meldt fra. Studerende, der har søgt om udveksling på universiteter i Europa, har dog først haft frist på den endelige ansøgning den 1. juni, så nogle studerende kan være faldet fra tidligere i processen.

Universitetet arbejder i øjeblikket på en udmelding til de studerende i lyset af Udenrigsministeriets seneste rejsevejledninger. Og så venter KU stadig på afklaring på flere områder – heriblandt grænseåbninger rundt omkring i verden, åbning af ambassader og konsulater i værtslandene, så studerende kan søge visum, og hvor mange af deres partneruniversiteter der melder sig klar til at modtage udvekslingsstuderende i efteråret.

I et mailsvar til Djøfbladet skriver specialkonsulent ved International uddannelse Anne Bruun: ”Vi forholder os stadig lidt afventende, og det samme beder vi de studerende om at gøre. Vi sørger for at holde dem informerede om eventuelle ændringer på deres værtsuniversiteter. Hvis studerende ønsker at flytte deres ophold, ser vi på, om det kan lade sig gøre med værtsuniversitetet.”

Anne Bruun skriver også, at universitetet har sørget for, at studerende kan tilmelde sig kurser på Københavns Universitet i efterårssemestret, selv om de er indstillet til et udvekslingsophold. Så hvis opholdet skulle blive aflyst, kan de blive hjemme uden at risikere, at de fag, de vil have, er blevet fyldt op.

Syddansk Universitet: "Alt er ikke afgjort endnu"

På de samfundsvidenskabelige uddannelser på Syddansk Universitet (SDU) er 177 studerende i øjeblikket ved at planlægge udvekslingsophold til efteråret.Ansøgningsfristen til de europæiske udvekslingsprogrammer lå dog efter corona-krisens udbrud i Danmark, så flere af de 177 studerende har ansøgt om at komme på udveksling, samtidig med at virussen rasede både hjemme og ude. Det overrasker Stefan Knudsen, der er kontorchef for SDU International, at så mange alligevel har søgt.

”Vi kunne godt have frygtet, fordi ansøgningsrunden lå i marts, hvor det hele spidsede til, at det ville afholde de studerende fra overhovedet at søge. Men vi har faktisk haft ganske normale tal, hvad angår ansøgere,” siger han.

Også SDU oplever, at flere partneruniversiteter har aflyst. Universitetet vil dog endnu ikke oplyse hvor mange, fordi de stadig forsøger at hjælpe dem med at komme et andet sted hen, hvis værtsuniversitetet aflyser.

”Alt er ikke afgjort endnu. Det kan godt være, at nogen har fået aflyst et ophold, men så er vi gået videre til deres næsteprioritet. Så der er en masse sager, der stadig er igangværende. Vores mål har været, at alle, der har søgt, kommer af sted. Det kommer ikke til at kunne lade sig gøre, men det er det, vi har arbejdet efter,” siger Stefan Knudsen.

Han regner med, at nogle kommer til at gennemføre deres udvekslingsophold på normal vis, andre delvist eller helt ved hjælp af online-kurser. Men der vil også være dem, der bliver nødt til at læse på universitetet i Danmark i stedet, for siden slutningen af maj har er det ikke længere muligt at finde en ny plads til dem, hvis værtsuniversitetet aflyser.

Roskilde: Undersøger stadig

Roskilde Universitet (RUC) er også ramt af aflysninger af udvekslingsophold. 54 studerende på en samfundsvidenskabelig bachelor- eller kandidatuddannelse stod til at skulle rejse ud til efteråret, og 14 af dem har indtil videre fået aflyst deres ophold på grund af corona-virus.

Det er primært universiteter uden for EU, der har aflyst efterårets udvekslingsophold, mens mange europæiske universiteter fortsat forventer at kunne modtage studerende til både almindelig undervisning, delvis onlineundervisning eller ophold med udskudt semesterstart. 

RUC er i dialog med partneruniversiteterne om muligheden for at flytte udvekslingsophold til foråret 2021 for studerende, der får deres efterårsophold aflyst.


Kommentarer


Din mail-adresse vil ikke blive vist offentligt
Dette spørgsmål forhindrer spam i kommentarfeltet. Spam-robotter kan nemlig ikke regne, så de kan stoppes med let matematik.