Menu-nyt

Corona har vendt op og ned på kantinerne

12-05-2020
4 min.
I Udenrigsministeriet spiser man med afstand. I Røde Kors spiser mange på en trappe, og hos advokatfirmaet Kromann Reumert må man slet ikke spise i kantinen. Foto: Privat

Afspærrede spisepladser, færdigpakket mad og håndsprit overalt. Der hersker en ny frokostvirkelighed i djøfland. Vi har talt med tre kantiner om, hvordan de serverer mad i en corona-tid.

Djøferne har helt sikkert spist ekstra mange rugbrødmadder fra eget køkken under coronakrisen. Mange har arbejdet hjemmefra, men der er også arbejdspladser, der ikke har været lukket helt ned. Og så er der dem, der så småt er begynde at åbne op igen. Hvordan sørger de for mad til medarbejderne? Det har vi spurgt tre store arbejdspladser om.

I alle tre kantiner er der ekstra håndsprit. To er gået over til at pakke maden ind, og et enkelt sted har medarbejderne spist jordskoppesuppe med ristet fuglelever.

Når det har været godt vejr, har mange medarbejdere spist deres frokost på den store trappe foran Røde Kors' hovedsæde på Blegdamsvej i København. Resten spiser på deres kontor.
Når det har været godt vejr, har mange medarbejdere spist deres frokost på den store trappe foran Røde Kors' hovedsæde på Blegdamsvej i København. Resten spiser på deres kontor. Foto: Privat
Røde Kors: Fra buffet til sandwich og salat

”Lige inden statsministeren lukkede landet ned, gik vi fra buffet til portionsanretninger,” fortæller Line Rønnow, der er leder af Røde Kors Frivillighus og Drift. Det gjorde kantinen af sikkerhedsmæssige grunde, da et større antal frivillige og myndighedspersoner deltog i corona-hjælpearbejde, som blev arrangeret fra Røde Kors' landskontor.

Røde Kors får leveret frokosten udefra. Leverandøren har været hurtig til at gå fra det store tag-selv-bord til at pakke maden ind i portioner. Så er der ingen, der rører ved andet end sin egen mad. Man kan vælge mellem en sandwich eller en salat.

Medarbejderne har taget pænt imod den nye madvirkelighed, men Line Rønnow er begyndt at opleve en smule utilfredshed med den ensartede menu.

”Det er et sundhedstegn, at man igen har overskud til at bekymre sig om maden. Vi har arbejdet i døgndrift med hjælpearbejdet i forbindelse med coronakrisen. Der var menuen ikke så vigtig.”

Hun har derfor også talt med leverandøren om muligheden for en mere varieret frokost.

Røde Kors har for nylig åbnet for, at cirka halvdelen af medarbejderne kan være fysisk på jobbet på samme tid. Under den første periode af coronakrisen var cirka 25 % til stede. Medarbejdere, der har arbejdet hjemmefra, har ikke betalt for frokosten under krisen.

Her plejede Udenrigsministeriets medarbejdere selv at tage mad over på tallerkenen. Nu er det hele færdigpakket til dem. De betaler en fast pris pr. portion. Før betalte de efter vægt.
Her plejede Udenrigsministeriets medarbejdere selv at tage mad over på tallerkenen. Nu er det hele færdigpakket til dem. De betaler en fast pris pr. portion. Før betalte de efter vægt. Foto: Privat
Udenrigsministeriet: Flere spiser på kontoret

Heller ikke Udenrigsministeriet har været lukket helt ned under coronakrisen. Tværtimod har en del af medarbejderne arbejdet i døgndrift for at hjælpe danskere hjem fra udlandet.

Også hos ministeriet er man gået fra buffet til færdigpakket frokost i engangsemballage.

”Vores leverandør har prøvet at få fat i en miljøvenlig emballage, men det har simpelthen været umuligt at opdrive. Det er selvfølgelig noget, vi vil have fokus på, for den her situation forsvinder jo ikke lige foreløbig,” siger Catherine J. L. Franklin, der er souschef i ministeriets sikkerheds- og ejendomskontor.

I kantinen har de sat streger på gulvet, der hjælper folk med at holde afstand. De medarbejdere, der spiser i kantinen, opfordres til at have mindst én stol imellem sig. Til at begynde med opdelte ministeriet også de ansatte i spisehold, men den ordning er stoppet, fordi der alligevel er så få til stede rent fysisk. Normalt spiser 500 medarbejdere kantinens mad hver dag i løbet af åbningstiden. Nu er tallet nede på 70.

Ministeriets medarbejdere kan vælge mellem en lun ret, en varm ret samt et udbud af sandwich, salater og smørrebrød.

”Nogle enkelte synes måske, der har været for meget af det ene eller for lidt af det andet i portionsanretningerne. Men generelt har folk været super-tilfredse,” fortæller Catherine J. L. Franklin.

Hun vil tro, at flere tager maden med op på deres kontor end tidligere. Det er hun også selv begyndt på.

Normalt laver køkkenet hos Kromann Reumert mad til cirka 400 gæster. I øjeblikket er de nede på 100 spisende medarbejdere om dagen.
Normalt laver køkkenet hos Kromann Reumert mad til cirka 400 gæster. I øjeblikket er de nede på 100 spisende medarbejdere om dagen. Foto: Privat
Kromann Reumert: Jordskokkesuppe med ristet fuglelever

Hos advokatfirmaet Kromann Reumert har kantinen været lukket siden midten af marts. De er dog så småt begyndt at åbne igen, fortæller køkkenchef Mads Præstmark. Den dag Djøfbladet taler med ham, har køkkenet bl.a. serveret jordskokkesuppe med ristet fuglelever, skindstegt kuller, risotto og øko-rabarber dyrket hjemme hos en af firmaets advokater.

Mads Præstmark og de andre kokke portionsanretter maden for medarbejderne.”Vi står og øser vores kærlighed op i en skål eller på en tallerken og får en sludder for en sladder med gæsterne. Vi laver fire gode ting hver dag. Der er god afstand, og vi har sat mærker i gulvet med to meters mellemrum.”

Alle medarbejdere skal spise på deres eget kontor. Spiseafdelingen i kantinen er lukket helt af, og køkkenet laver lidt færre retter end normalt.

Mads Præstmark forklarer, at de normale hygiejneregler i et køkken langt hen ad vejen er rigeligt i en coronatid. De har handsker på, når de anretter for gæsterne, de spritter af hele tiden og vasker hænder endnu mere end normalt.

Mens kantinen var lukket, lavede Mads Præstmark onlinevideoer, så kollegerne fra resten af firmaet kunne få tips til at lave deres egen frokost derhjemme.

”Det var til dem, der sad hjemme med deres sure spegepølsemadder,” forklarer han. I en af videoerne laver han fx asparges-hotdogs med ristet løg. 

Sammen med resten af kokkeholdet har han også udarbejdet en kogebog til firmaets medarbejdere under coronapausen. Og så har han passet Kromann Reumerts to bistader med omtrent 20.000 bier, der producerer honning til køkkenet.

Mads Præstmark har et godt råd til alle dem, der stadig spiser rugbrødsfrokost på hjemmearbejdspladsen:

”Lav dine egne ristede løg. Det er ikke så svært, og de smager så meget bedre end dem, du køber i supermarkedet.” 

Kommentarer

Karen

19.05.2020 kl. 08.36

Jordskoppesuppe? Kunne man forestille sig, at det er suppe fra jordskokker i stedet - eller er det bare fordi jeg er jyde og ikke kender til københavnske advokaters spisevaner.

1 kommentar
0

Mads Bang

19.05.2020 kl. 08.54

Hej Karen
Jeg skyndte mig at rette fejlen. Suppe, kokke, skokke.
Tak for hjælpen.
VH
Mads Bang, Djøfbladet

0 kommentarer
0
Din mail-adresse vil ikke blive vist offentligt
Dette spørgsmål forhindrer spam i kommentarfeltet. Spam-robotter kan nemlig ikke regne, så de kan stoppes med let matematik.
Din mail-adresse vil ikke blive vist offentligt
Dette spørgsmål forhindrer spam i kommentarfeltet. Spam-robotter kan nemlig ikke regne, så de kan stoppes med let matematik.

Din mail-adresse vil ikke blive vist offentligt
Dette spørgsmål forhindrer spam i kommentarfeltet. Spam-robotter kan nemlig ikke regne, så de kan stoppes med let matematik.