Brevkasse

Kan jeg skifte til det private?

26-05-2020
1 min.

"Siden jeg blev kandidat for ni år siden, har jeg været i det offentlige. Har jeg overhovedet en chance for at skifte til den private sektor?"

Jeg er kontorchef i et ministerium og flirter med tanken om at skifte til den private sektor. Siden jeg blev kandidat for ni år siden, har jeg været i det offentlige – de seneste fem år med ledelsesansvar. Men i opslag fra private virksomheder ser jeg ofte formuleringen 'erfaring fra sektoren er et plus'. Så har jeg overhovedet en chance?Kære kontorchef

Det korte svar er helt klart ja. Jeg forstår dog godt, at du spørger, for meget få ledere er reelt sektormobile, og for mange bliver det ved tanken. De ledere, der har succes med at skifte, har den her tilgang:

Ledelse er universelt
Du skal motivere, træffe beslutninger, have blik for resultater, kommunikere og prioritere. Disciplinerne er brugbare, uanset om du er i det offentlige eller private. 

Oversæt kompetencer
Øv dig i at fortælle om, hvordan dine ledelsesmæssige styrker kan (gen)bruges. Vis, at du kompetence- og motivationsmæssigt er ommøbleret. Oversæt lederegenskaber som politisk tæft, embedsmandsrollen, samfundsinteresse og skatteyderfokus til aktionærfokus, indtjening, købmandskab og kundefokus. Det får du brug for, når du skal overbevise en kommende arbejdsgiver eller headhunter.

Brug dit netværk
Dyrk dit netværk i den branche, du har rettet din karrierekærlighed mod. Find ud af, hvordan det fungerer der. Headhunteren og din kommende chef vil gerne betrygges i, at skiftet til deres virksomhed er noget, der motiverer dig. Gør det nemt for dem at vælge dig. 

Tænk langsigtet
Din rejse bliver en tand mindre kompliceret, hvis du køber ind på en opgave, der matcher noget af fagligheden i din erfaringsbagage. Er du fx inden for sundhedsområdet eller noget med it, er det naturligt at kigge mod organisationer, virksomheder, konsulenthuse osv., der arbejder med sundhed, it eller andet, som matcher det, du har beskæftiget dig med. Overvej fx også en organisation, der servicerer private virksomheder, hvor det kommercielle går hånd i hånd med det politiske. Eller et konsulenthus med fokus på offentlige kunder. Eller kig efter en stor privat virksomhed, hvor det strategiske, tværgående og komplekse, som du er er vant til fra ministeriet, kan omsættes umiddelbart.

/Frederik Iuel, chefkonsulent, Djøf 

Kommentarer


Din mail-adresse vil ikke blive vist offentligt
Dette spørgsmål forhindrer spam i kommentarfeltet. Spam-robotter kan nemlig ikke regne, så de kan stoppes med let matematik.