Held i uheld

Efter 100 forgæves ansøgninger gav corona Nicki et job

13-05-2020
3 min.
Nicki Mathis Møller Just fandt ikke et relevant studiejob, mens han læste statskundskab. Det har ikke gjort det lettere at komme i job efter kandidatgraden, erkender han: "Det er jo ikke noget galt i at arbejde i grillbar, på lager eller som tjener. Det var det, jeg gjorde, mens jeg studerede, og det har måske bidt mig lidt i røven efterfølgende." Foto: Mads Teglers

De seneste ni måneder har Nicki Mathis Møller Just knoklet for at finde et arbejde, hvor han kan bruge sin uddannelse. Den økonomiske krise blev hans genvej.

For to år siden blev Nicki Mathis Møller Just færdig på statskundskab. Først arbejdede han videre i det job, han allerede havde som souschef på en grillbar, men siden han stoppede dér sidste sommer, har han søgt job inden for sit fag. Der skulle en corona-krise til, før det lykkedes.

”Jeg nåede at søge lidt under 100 stillinger og var kun til en enkelt samtale. Det var bestemt ikke særlig motiverende,” fortæller han.

Men fra den ene dag til den anden fik Erhvervsstyrelsen pludselig brug for flere hundrede vikarer. De manglede mandskab til at sagsbehandle de mange ansøgninger om corona-støtte til små og mellemstore virksomheder.

På den måde fik Nicki et to-måneders-vikariat i styrelsen. Han har det lidt svært med at være havnet i en lykkelig situation pga. noget så tragisk.

”Men jeg må så også være pragmatisk og sige, at det er fedt for mig at få chancen for at vise, at jeg dur til noget.”

Ved siden af vikariatet har han hjemmesiden coronaindenmark.dk. Der laver han daglige engelske referater af, hvad der rører sig i Danmark i forhold til corona. Hvert referat bliver typisk læst af 1.500 brugere.

”Jeg gør det, fordi jeg vil hjælpe de udlændinge i Danmark, som ikke taler dansk, og som ikke kan følge med i, hvad der sker. Men jeg skal også være ærlig at sige, at det da aldrig kan skade at skrive på cv’et.”

Kan det ende med, at krisen kommer til at definere din karrierestart?

”Det tror jeg. Det er jo held i uheld for mig. På den ene side ville jeg have ønsket, at krisen aldrig var opstået, men omvendt er jeg jo også glad for, at jeg har fået en chance. Sådan er verden så mærkelig.”

Hvordan føltes det at få jobbet?

”Jeg var superlykkelig. Da jeg fik det at vide, var jeg nede at spise i den grillbar, hvor jeg også arbejdede, mens jeg læste. Det er min mors sted. Hun var selvfølgelig utrolig lykkelig og stolt på mine vegne. Mine forældre og min kæreste har også været bekymrede for, om jeg ville finde et relevant arbejde efter så lang tid som jobsøgende uden samtaler.”

Du fortalte, at du ikke har haft studierelevante jobs, mens du læste. Har det gjort det sværere for dig at få job bagefter?

”Det er jo ikke noget galt i at arbejde i grillbar, på lager eller som tjener. Det var det, jeg gjorde, mens jeg studerede, og det har måske bidt mig lidt i røven efterfølgende. Jeg ville nok have forsøgt endnu hårdere på at få et relevant studiejob, hvis jeg havde vidst, at det ville blive så svært at få job bagefter.”

Hvordan er det endelig at kunne bruge din faglighed i et job?

”Det er fedt at gøre en forskel igennem det, jeg er uddannet til. Der er selvfølgelig meget rugbrødsarbejde i den her stilling. Men jeg kan også bare mærke, hvor meget det betyder for de borgere, vi hjælper. Det er måske forskellen på, om deres virksomheder overlever i stedet for at gå konkurs. Det er meget bevægende og motiverende.”

Er der mulighed for forlængelse?”Vi har ikke fået noget at vide endnu, men det er ikke usandsynligt, at det bliver forlænget. Lige nu holder jeg bare fokus på, at jeg skal gøre det godt frem til d. 14. juni, hvor de to måneder er gået. Så må vi så se, hvad der sker bagefter.”

Er du ansat af Erhvervsstyrelsen?

”Nej. Vi er ansat gennem vikarbureauet Moment. Vi er så lånt/lejet ud til Erhvervsstyrelsen, som fylder rammerne ud for, hvad vi skal gøre. De offentligt ansatte er jo sendt hjem. Vi har kun lov til at sidde ude i styrelsens bygning, fordi vi udfører samfundskritisk arbejde. Når de offentligt ansatte kommer tilbage på arbejdet, skal vi være indstillet på at arbejde på skæve tidspunkter.”

Hvad er dit næste mål i karrieren?

”At få det famøse første ’rigtige’ job med en fast kontrakt – det er helt klart mit næste mål. Forhåbentlig hjælper vikariatet mig tættere på det. Jeg vil rigtig gerne sidde i en stilling med et internationalt snit og gerne med EU-politik. Men lige hvor jeg ender henne, er ikke det vigtigste. Det handler bare om at komme i gang.” 

Kommentarer

Anne Petersen

20.05.2020 kl. 09.36

Et job? Det er et to-måneders vikariat. Men OK - det er da bedre end ingenting.

1 kommentar
0

Jesper B

22.05.2020 kl. 21.18

Da jeg læste artiklen, så tænkte jeg igen og igen, at det var rigtig irriterende at høre om en anden cand.scient.pol. der var begejstret for endelig at komme til at bruge sin uddannelse til noget, og at den slags lyspunkter i en noget tung tid slet og ret er belastende.
Jeg vidste bare ikke hvordan jeg skulle formulere den irritation på en tilpas besk måde. Men så kom jeg herned i kommentar-feltet og så, at du allerede var lykkedes med at stikke en kniv i ballonen.
Tak, Anne.

0 kommentarer
3
Din mail-adresse vil ikke blive vist offentligt
Dette spørgsmål forhindrer spam i kommentarfeltet. Spam-robotter kan nemlig ikke regne, så de kan stoppes med let matematik.
Din mail-adresse vil ikke blive vist offentligt
Dette spørgsmål forhindrer spam i kommentarfeltet. Spam-robotter kan nemlig ikke regne, så de kan stoppes med let matematik.

Rasmus Gjedssø Bertelsen

15.05.2020 kl. 17.03

Tankevækkende, at det tilsynelandende ikke er kvalificerende for en cand.scient.pol. at have erhvervserfaring ude fra den "virkelige, virkelige" verden og måske have bedre føling med bredere samfundsgruppers opfattelser.

1 kommentar
16

Nicki Mathis Møller Just

18.05.2020 kl. 09.59

Tak for din kommentar Rasmus. Jeg kan kun erklære mig enig i din betragtning. Jeg er stolt af mit "manden-på-gulvet"-arbejde, som jeg kalder det. Det synes jeg giver mig en god forståelse for de problemstillinger og den hverdag, som mange af dem, man normalt ikke ser på direktionsgangene, går og har.

I Danmark har vi desværre, ihvertfald nok i mange offentlige institutioner, lidt en tendens til at fokusere meget på, at man har været de rigtige steder, frem for at kigge på om man vil og kan. Det mener jeg ihvertfald selv at jeg har bevist er tilfældet for mig.

0 kommentarer
4
Din mail-adresse vil ikke blive vist offentligt
Dette spørgsmål forhindrer spam i kommentarfeltet. Spam-robotter kan nemlig ikke regne, så de kan stoppes med let matematik.
Din mail-adresse vil ikke blive vist offentligt
Dette spørgsmål forhindrer spam i kommentarfeltet. Spam-robotter kan nemlig ikke regne, så de kan stoppes med let matematik.

Din mail-adresse vil ikke blive vist offentligt
Dette spørgsmål forhindrer spam i kommentarfeltet. Spam-robotter kan nemlig ikke regne, så de kan stoppes med let matematik.