Corona

Her bliver djøferne fyret – og her bliver der hyret

07-05-2020
4 min.
Corona-krisen har ført til massiv fremgang for firmaer, der bringer dagligvarer ud. I april ansatte Nemlig.com fx 20 nye folk om dagen – og det handlede ikke kun om bude, men også om medarbejdere, der kunne organisere og strømline logistikken og andre processer i virksomheden. Foto: Christian Lindgren/Ritzau Scanpix

På nogle dele af djøfernes arbejdsmarked koster corona-situationen jobs, men andre steder opstår der samtidig nye jobåbninger. Få et overblik over, hvor krisen fører til fyringer – og hvor der er muligheder. (Rettet)

”Ja, jobmarkedet er bremset op. Nogle brancher er lukket helt ned. Og generelt bliver der ikke hyret ind i samme omfang som før. Men der er stadig efterspørgsel efter djøfere – coronakrisen taget i betragtning.”

Sådan opsummerer Gert Nielsen, karrierechef i Djøf, jobmulighederne for djøfere lige nu.

Han nævner detailhandlen som et sted, hvor der er kommet nye jobåbninger.

”Tag fx nemlig.com. Der bliver flyttet kasser og kørt varer ud som aldrig før, og det betyder også øget logistik- og procesoptimering.”

Til gengæld er jobmulighederne i de brancher, der beskæftiger sig med rejser, turister eller oplevelser nærmest ikke eksisterende, siger Gert Nielsen. Også reklamebranchen og store dele af rådgivningsbranchen er hårdt ramt.

Afskedigelser og ansættelser

Fra Danmark blev ’lukket ned’ den 13. marts til den 5. maj, har konsulenterne i Djøf gennemgået knap 400 ansættelseskontrakter for medlemmer, der er blevet ansat i den private sektor. Men samtidig har de bistået medlemmer i næsten lige så mange afskedigelsessager.

Til sammenligning havde konsulenterne sidste år i samme periode over 500 ansættelseskontrakter til gennemsyn og knap 200 afskedigelsesager.

Så der er trods alt stadig et fornuftigt flow, og det er bredt ud i forskellige brancher, mener Gert Nielsen. 

Men i konsulentbranchen ser det lidt specielt ud.

”Det er lidt paradoksalt, for der er rigtig mange fyringer i konsulentbranchen, men de ansætter også nogle.”

Han fremhæver en omfattende fyringsrunde i Deloitte, hvor en række djøfere blev ramt. Og Rambøll har tilbudt nogle af medarbejderne forskellige mulige løn- og arbejdstidsnedgangsordninger frem til 31. august, hvilket også har ramt en del af Djøfs medlemmer. Til gengæld har Prokura lige nu syv ledige stillinger.

Begrænset bevægelse i det offentlige

Billedet er lidt et andet på det offentlige område. Her oplever konsulenterne i Djøf både et fåtal af fyringer og et fåtal af ansættelser, fortæller chefkonsulent Maja Kure Kristensen.

”Det offentlige arbejdsmarked er lidt inde i et vakuum. Der er ikke mangel på opgaver, som der er i flere private brancher. Alle har noget at lave – mange endda rigtig meget og nogle lidt mindre. Men der er ikke det samme flow i stillingerne som normalt. De offentlige arbejdsgivere har fokus på at få driften til at køre og håndtere den gradvise åbning af samfundet. Coronakrisen har på nogle få offentlige arbejdspladser betydet øget efterspørgsel efter akademiske medarbejdere, men de fleste steder er hverken rekruttering eller opsigelser det primære lige nu.”

Men alligevel er der også åbninger for jobsøgende i det offentlige – ligesom der er på det private arbejdsmarked. Her giver Gert Nielsen et punktvis vue over, hvor nogle af åbningerne er – altså der, hvor der helt aktuelt er jobopslag, men også der, hvor de formentlig snart kommer jobåbninger eller allerede er det, hvis man selv opsøger dem i form af netværk og uopfordret kontakt:

Offentlige job:

  • Skattevæsenet: Lige nu søger de medarbejdere i Højbjerg, Odense, København og Struer. Frem mod 2021 vil der blive rekrutteret 1.000 ekstra medarbejdere i Skatteministeriets styrelser. Samtidig forventes det, at 2.300 medarbejdere går på pension eller siger op frem mod 2021.
  • Erhvervsstyrelsen: I forbindelse med udmøntningen af de forskellige hjælpepakker er der behov for nye medarbejdere.
  • Øvrige jobs: På jobunivers.dk er der i skrivende stund slået næsten 100 offentlige stillinger op inden for fx HR, finans, jura, økonomi, analyse, kommunikation, ledelse og projektledelse.

Private job:

  • Medicinal og levnedsmiddelbranchen: Hos Lundbeck, Coloplast, Ambu samt en række af de mellemstore virksomheder er der løbende jobmuligheder inden for fx kommunikation, HR, økonomi, marketing og analyse.
  • Detailhandlen: Coop, Nemlig.com og Dagrofa. Der er bl.a. jobmuligheder inden for logistik, procesoptimering, Lean og SoMe.
  • IT: Der er jobmuligheder inden for marketing, økonomi, projektledelse, HR og kommunikation.
  • Finans: I skrivende stund er der mere end 30 stillinger inden for jura, økonomi, ledelse på jobunivers.dk og finanswatch.dk.
  • ’Medlemsdanmark’: Faglige organisationer og A-kasser har rigeligt at lave. Aktuelt søger Djøf en konsulent, PharmaDanmark en PA-chef, FOA en fuldmægtig, og BUPL søger en pressechef. Der er også åbninger i NGO’erne, brancheforeningerne som fx Danske Revisorer og i patientforeningerne, hvor Hjerteforeningen fx lige nu søger en business controller.

Der er altså jobåbninger – men markant færre opslåede stillinger end på samme tid sidste år. Derfor er det også endnu vigtigere i denne tid selv at være kreativ, opsøgende og holde øjne og ører åbne, lyder opfordringen fra Gert Nielsen.”Regeringen har lige foreslået, at der bliver afsat 30 milliarder kroner til grønne renoveringer af almene boliger – i det vil der også ligge djøf-job.” 

Artiklen er opdateret den 12. maj. Tidligere stod der, at Rambøll havde varslet løn- og arbejdstidsnedgang på 20 % frem til august, hvilket ikke er korrekt. 

Kommentarer


Din mail-adresse vil ikke blive vist offentligt
Dette spørgsmål forhindrer spam i kommentarfeltet. Spam-robotter kan nemlig ikke regne, så de kan stoppes med let matematik.