CORONA

Mads er praktikant – og med i Danmarks corona-taskforce i USA

18-05-2020
3 min.
Som andre på den danske ambassade i Washington har Mads Wædegaard måttet arbejde hjemme fra. Det var en selvstændig udfordring, men han har sat stor pris på at kunne gå ture med de øvrige praktikanter.  Privatfoto

Kort efter at Mads Wædegaard kom til Washington for at være i praktik, satte Covid-19 den danske ambassade på den anden ende og kastede ham ud i uventede, krævende opgaver.

Da Mads Wædegaard i februar skiftede Københavns Universitet ud med Washington, var det meningen, at han skulle være praktikant i handelsafdelingen af den danske ambassade. Men hurtigt begyndte situationen i USA at udvikle sig vildt og surrealistisk – og så begyndte den ene corona-opgave efter den anden at havne på hans bord. Snart arbejdede han med pandemien syv dage om ugen.

Ambassaden måtte lynhurtigt etablere et kriseberedskab, da der kom telefonstorm fra krydstogt-turister og andre danskere, der ville have information om alternative rejseveje, og hvordan de kunne komme hjem til Danmark.

”Mads, du ved noget om corona, kommer du ikke lige med til det her møde…”, lød det. Mads Wædegaard hægtede sig fast i området, fordi det gav helt unikke erfaringer at få indsigt i, hvordan arbejdsgangene blev voldsomt ændret fra den ene dag til den anden, så ambassadens cirka 50 ansatte bedre kunne tage sig af hardcore kriseberedskab og borgerservice.

Mads Wædegaard, der læser statskundskab, kom med i en særlig taskforce på fem-syv medarbejdere. Selv deltog han i de daglige statusmøder fra sin kælderlejlighed, da han ligesom andre på ambassaden arbejdede hjemme for at begrænse smitterisikoen.

Kriller i halsen

En væsentlig opgave var at bidrage til en daglig rapport om, hvordan USA og de enkelte stater reagerede på pandemien. Rapporten skulle sendes hjem til Danmark i meget kortfattet og operationel form. For at gøre det måtte han virkelig suge informationer til sig, bl.a. virtuelt gennem Det Hvide Hus’ daglige pressemøder.

En dag fik Mads Wædegaard selv lidt kriller i halsen og var straks bange for, at han var ramt af corona. Det var han heldigvis ikke, og han kender heller ingen andre, der er. Han overvejer ikke længere at rejse hjem til Danmark, for han og de otte andre danske praktikanter er fortsat forsikret, og da han fortrinsvis tilbringer tid sammen med dem og ikke rigtig møder nye mennesker, føler han sig forholdsvis beskyttet mod smitte.

At tilrettelægge hjemmearbejdet har været en selvstændig udfordring, men det har betydet meget at komme ud og få en to-go-kaffe fra det lokale bageri og gå så mange ture som muligt med de andre praktikanter.

Farvel til planerne

Mentalt har det dog været hårdt at sige farvel til alle de oplevelser, han som praktikant havde set frem til – dels i ’en af verdens fedeste byer’, som han kalder Washington, dels på roadtrips rundt omkring i USA. Dog blev det bl.a. til et Bernie Sanders-vælgermøde i Virginia, Super Bowl på storskærm, et par koncerter, en masse primærvalgs-nørderi samt en weekendtur til New York.

Praktikophold er altid en økonomisk udskrivning, så det attraktive ved praktik er i høj grad også muligheden for at besøge Verdensbanken, kongressen, alle tænketankene og at overvære høringer, hvad der jo ikke kan lade sig gøre nu pga. coronakrisen.

”Det har jeg skullet arbejde lidt med – at have fået frataget alle de muligheder – men det er jo heller ikke, fordi det er en gavebod i Danmark for tiden”, siger Mads Wædegaard. 

Har lært om mental styrke

Han betragter omvæltningen som en enorm læring og finder det privilegeret at få indsigt i det kæmpestore maskineri, som udenrigstjenesten jo er – og at få lov at opleve det i en krisetid, hvor der er enorm efterspørgsel efter tjenestens ydelser.”Jeg har lært noget om mental styrke og overskud. Og at man ikke er herre over, hvad der sker – men at man er herre over, hvordan man selv reagerer og skal forsøge at få det bedste ud af det. Og at selv om det ikke blev som forventet, så bliver det stadig enormt godt”, fortæller han.

I den resterende tid frem til august håber Mads Wædegaard, at han virkelig kan gøre en indsats for at hjælpe de danske virksomheder med eksport til USA, så de bl.a. kan være med til at finansiere de danske hjælpepakker – og dermed bidrage til ambassadens opgave med at være ’den danske stats øjne og ører i udlandet.’

Og så skal han også lige finde tid til at skrive en praktikrapport, så han kan få godskrevet ECTS-point for sit studieophold. 

Kommentarer


Din mail-adresse vil ikke blive vist offentligt
Dette spørgsmål forhindrer spam i kommentarfeltet. Spam-robotter kan nemlig ikke regne, så de kan stoppes med let matematik.