Studerende

Ny lov giver dig hurtigere adgang til at holde ferie

23-03-2020
2 min.
Her et par uger inde i corona-nedlukningen af Danmark kan det måske være lidt svært at forestille sig, at man på et tidspunkt kan tage på ferie igen. Men omme på den anden side af krisen skal det nok lykkes – og snart behøver du som studerende ikke at vente til 1. maj for at kunne afholde den ferie, du har optjent. Foto: Alban Egger/Shutterstock

Danmark får et nyt feriesystem 1. september. Læs, hvad det betyder for dig som studerende med studiejob.

Det er snart slut med, at du skal vente måneder eller måske ligefrem halve år på at kunne få udbetalt de feriepenge, du optjener i dit studiejob.

Indtil nu har 1. maj været en afgørende skæringsdato: Her begyndte det nye ferieår, hvilket gjorde det muligt at hæve sine feriepenge.

Men d. 1. september 2020 får vi en ny ferielov i Danmark. Det betyder – med en teknisk formulering – at vi går fra forskudt ferie til samtidighedsferie.

Du kommer til at optjene nøjagtig lige så meget ferie som før, nemlig 2,08 dage pr. måned. Forskellen er, at du nu kan holde ferien eller få pengene ud så snart, du har optjent dem.

"Den nye ferielov er en god nyhed for de studerende. For den betyder, at man som helt ny på arbejdsmarkedet hurtigere får adgang til betalt ferie end før," siger Lotte Jepsen, der er chef for Djøfs Studenterrådgivning.

Men hvad gælder så for dig, som er studerende med studiejob – enten timelønnet eller på månedsløn?

Hvis du er timelønnet

Er du timelønnet (det er to tredjedele af alle djøf-studerende med studiejob), optjener du fortsat 2,08 dages betalt ferie pr. måned. Disse penge indberetter din arbejdsgiver som nu til FerieKonto eller en feriekasse.

Men efter 1. september får vi samtidighedsferie, og derfor skal din arbejdsgiver indberette dine feriepenge hurtigere end nu, så du i princippet kan få pengene ud, så snart du har optjent dem (i boksen nederst i artiklen kan du se de præcise regler efter 1. september).

"Vi forventer, at arbejdsgiverne er opmærksomme på den nye, hurtigere kadence," siger Lotte Jepsen.

"Men det er noget, vi løbende vil holde øje med. Jeg tror hurtigt, vi vil fornemme det i Djøfs Studenterrådgivning, hvis vores timelønnende medlemmer får problemer med, at arbejdsgiverne ikke følger de nye regler."

Hvis du er månedslønnet

Er du månedslønnet, optjener du fortsat 2,08 dages betalt ferie pr. måned.

Men efter 1. september, når vi får samtidighedsferie, har du allerede efter en måneds ansættelse ret til fravær i 2,08 dage med løn.

Hvad med sommerferien i år?

På dit job taler dine færdiguddannede kolleger måske om det såkaldte 'miniferieår' her til sommer.

Udtrykket dækker over, at alle erhvervsaktive danskere på grund af overgangen til ny ferielov 1. september kun har 16,64 ferielovsbestemte feriedage til rådighed i perioden 1. maj til 31. august 2020. De kan altså kun holde godt tre ugers sommerferie denne sommer, medmindre de har ekstra feriedage i deres overenskomst eller husaftale.Vil det påvirke dig som studerende?

Det tror Lotte Jepsen ikke.

Traditionelt bruger mange studerende den lange sommerferieperiode med undervisningsfri til at holde en lidt længere ferie fra studiejobbet, uanset om de har optjent betalt ferie eller ej. Og lige så traditionelt har arbejdsgiverne været fleksible og nikket ja til det.

"Vi tror, det samme kommer til at gøre sig gældende også denne sommer, selvom vi i år har det særlige såkaldte 'miniferieår'," siger hun.

Det gælder også, hvis du som studerende har brug for fri til eksamenslæsning i perioden fra 1. maj og til den nye ferielov træder i kraft 1. september, understreger hun. 

Kommentarer


Din mail-adresse vil ikke blive vist offentligt
Dette spørgsmål forhindrer spam i kommentarfeltet. Spam-robotter kan nemlig ikke regne, så de kan stoppes med let matematik.