OK 2020

Mulighed for 4-dages arbejdsuge i TDC

11.3.2020

af

Foto: PR-foto/TDC

Foto: PR-foto/TDC

En arbejdsuge på 4, 5 eller 6 dage? Det ligger åbent for akademikerne ansat i TDC, Nuuday og TDC Net, der netop har forhandlet ny overenskomst. Djøferne kan også vælge at ’sælge’ deres frokostpause.

Længere arbejdsdage og længere weekend. Ingen betalt frokostpause mod mere i løn.

Fleksibilitet og frit valg har været nøgleordet i den overenskomst, der netop er forhandlet på plads mellem TDC og de akademikere, der er ansat i TDC, Nuuday og TDC Net.

Det betyder bl.a., at djøferne i TDC efter aftale med deres chef kan fordele arbejdstiden på fire, fem eller seks ugentlige arbejdsdage.

Akademikerne har også fået en såkaldt fritvalgskonto, der svarer til 3 % af deres løn. De 2 % er taget fra den arbejdsgiverbetalte pensionsopsparing, 0,5 % er taget fra ferietillægget, og den sidste 0,5 % kommer fra TDC.

Og så bestemmer den enkelte selv, om han eller hun ønsker at bruge pengene som et tillæg til lønnen, som pensionsopsparing, til børneomsorgsdage eller til seniorfridage.

Den betalte frokostpause har også været i spil i forhandlingerne. Og det er aftalt, at akademikerne efter aftale med deres leder kan frasige sig frokostpausen og modtage et tillæg, der svarer til 2,5 ekstra arbejdstimer om ugen.

Fire, fem eller seks dage om ugen?

Akademikerne i TDC har dermed fået deres højeste ønsker om mere fleksibilitet og bedre muligheder for individuelle løsninger opfyldt i forhandlingerne. Sådan lyder det fra fællestillidsrepræsentant Zanne Stensballe og chefkonsulent i Djøf René Óli Rasmussen, der begge har siddet med ved forhandlingsbordet.

Men både en firedages-arbejdsuge og ’salget’ af den betalte frokostpause skal aftales med nærmeste leder – hvad nu hvis de, der ønsker det, får nej?

”Jeg går selvfølgelig ud fra, at det kan lade sig gøre, når det er noget, vi har aftalt i overenskomsten. Men det er klart, at hvis de fleste får nej, er vores aftaler ikke meget værd, og så har vi en ny situation, som bestemt ikke vil være tilfredsstillende,” siger Zanne Stensballe.

Med hensyn til den fleksible arbejdstid forventer Zanne Stensballe, at de færreste vil ønske at fordele deres arbejdstimer over seks dage.

Men er det din fornemmelse, at mange vil gå efter en firedages-arbejdsuge?

”Det har i hvert fald været et prioriteret ønske. Og jeg regner da også med, at der vil blive gjort brug af muligheden. Måske ikke så meget hos småbørnsforældre, der har brug for at aflevere og hente børn. Men jeg er sikker på, at nogle synes, det er attraktivt med en tredages-weekend mod at arbejde nogle ekstra timer de fire øvrige dage.”

 Zanne Stensballe peger på, at det er helt i tråd med ordninger, som andre virksomheder – både i Danmark og internationalt – forsøger sig med.  

”Flere af dem går dog skridtet videre med de firedages-arbejdsuger – de sætter arbejdstiden ned og fastholder lønnen. Og det er interessant at følge, for der er meldinger om, at det giver bedre trivsel, lavere sygefravær og højere effektivitet. Hvis det holder stik, kan det også blive en model, vi vil arbejde for.”

Og hvad med frokostpausen – tror du, mange djøfere vil ’sælge’ den?

”Ja, det tror jeg helt sikkert. For der er nogle, der i forvejen ikke holder frokostpause og en del, der arbejder mere end 37 timer om ugen, og de vil så pludselig få betaling for de ekstra timer,” siger Zanne Stensballe.

Det, de ikke fik

Er der noget, I ikke har fået igennem, som især ærgrer dig?

”Der er to ting. Det ærgrer mig allermest, at det ikke er lykkedes at lave nogle bindende aftaler om kompetenceudvikling og livslang læring, for på det område synes jeg, TDC kan blive bedre. Og vi er heller ikke kommet igennem med konkrete aftaler om bedre vilkår for seniorer. Men der er det trods alt lykkedes at aftale, at det er noget, vi skal drøfte i den kommende overenskomstperiode.”

Kan du stå på mål for det samlede resultat?

”Ja, det kan jeg absolut. Men det er ikke ensbetydende med, at jeg ikke gerne ville have haft mere, end vi fik. Som nævnt er der bestemt ting, som jeg også gerne ville have haft med denne gang,” siger Zanne Stensballe.

Lønnen i TDC forhandles individuelt. Men hvor der før blev aftalt en minimumslønpulje, er der i den nye overenskomst aftalt en forsøgsordning i 2020, hvor det ikke er fastsat, hvor meget de samlede lønstigninger mindst skal løbe op i.

Og det kan forhåbentlig gå hen og blive en fordel, vurderer René Óli Rasmussen fra Djøf.

”Der er nogle ledere, der har opfattet minimumspuljen som et maksimum. Så det er vores forventning, at den samlede lønstigning bliver højere, end den ellers ville være blevet. Men hvis det viser sig, at det ikke holder stik, kan det være, at vi afliver ordningen og går tilbage til den gamle ordning.”

Forhandlinger midt i fyringsrunde

Overenskomstforhandlingerne for akademikerne i TDC er sket i skyggen af, at omkring 60 af de godt 1.400 medlemmer af AC-klubben kan forvente at blive sagt op i nærmeste fremtid som led i en større afskedigelsesrunde.

”Det er meget specielt og rigtig trist,” siger Zanne Stensballe.

Har det haft indflydelse på OK-forhandlingerne?

”Vi er meget ærgerlige over, at vi mister så mange af vores gode kolleger. Men det har ikke haft direkte indflydelse på OK-forhandlingerne. For allerede i december fik vi forhandlet afskedigelsesvilkårene på plads for dem, vi skal sige farvel til,” siger Zanne Stensballe.

Inspiration til andre privatansatte

Kun knap en tredjedel af de privatansatte djøfere er ansat på en arbejdsplads, hvor de er dækket af en overenskomst som den, der nu er forhandlet hos TDC.

Kan andre privatansatte djøfere uden overenskomst bruge resultatet i TDC til noget?

”Ja, det her er endnu et eksempel på, at den faste arbejdstid er i opbrud, så de kan fx bruge det til at drøfte deres egen arbejdstid med deres leder eller i Djøf- eller AC-klubben, hvis der sådan én på arbejdspladsen,” siger René Óli Rasmussen.

Djøf er i gang med en række andre private overenskomster, som gerne skulle falde på plads inden sommerferien. 

Artiklen fortsætter efter annoncen

Ledige stillinger

Job
Børne- og Undervisningsministeriet - Styrelsen for It og Læring
Job
Ankestyrelsen
Job
Finanstilsynet
Job
Frederiksberg Kommune, Rådhuset
ANNONCE

Kommentarer

Vær den første til at skrive en kommentar
Din mail-adresse vil ikke blive vist offentligt
Dette spørgsmål forhindrer spam i kommentarsporet