Corona

Kasper står i krisestyringens orkanøje

17.3.2020

af

Foto: Østjyllands Brandvæsen

Foto: Østjyllands Brandvæsen

"Vi skal være klar ude i kommunerne, når sygemeldingerne begynder at vælte ind," siger beredskabsdirektør i Østjyllands Brandvæsen, Kasper Sønderdahl, der er cand.merc.jur. og specialist i krisestyring. Han sidder i syv krisestabe – uden at møde et eneste menneske fysisk.

Et spørgsmål står helt centralt i Kasper Sønderdahls arbejde i disse dage: "Hvordan planlægges der fortsat drift, når sygemeldingerne om lidt begynder at vælte ind? Det er det helt overordnede tema i alle vores krisestyringsmøder lige nu."

Kort sagt: Det handler om at være klar, så vi undgår at ryge ind i den røde kurve, som sundhedsminister Magnus Heunicke (S) har vist os alle sammen, og som vil betyde, at kommunerne bliver lagt ned, i takt med at corona-virussen lægger personale med samfundskritiske og livsvigtige funktioner ned.

Det forklarer Kasper Sønderdahl, som er en af de djøfere, der i disse dage går fra krisestyringsmøde til krisestyringsmøde. Han er cand.merc.jur. og beredskabsdirektør i Østjyllands Brandvæsen I/S, som er ejet af Aarhus, Skanderborg, Odder og Samsø kommuner, og det er hans ansvar at koordinere krisestyringen på tværs af de fire kommuner.

Dagens første møde var kl. 6.45 med OC (operationscheferne, red.), kl. 7.30 var der møde i brandvæsenets interne krisestab, kl. 8.00 underviste han de fire kommuners stabsmedarbejdere i brugen af C3 (en webbaseret platform, som bl.a. bruges som krisestyringssystem, red.), kl. 9.00 var der møde i Skanderborgs kriseledelse, kl. 10.00 i Odders kriseledelse, kl. 11.00 i LBS-Operativ (lokal beredsskabsstab, red.) for myndighederne i Sydøstjyllands Politikreds, kl. 11.30 i LBS-Operativ for myndighederne i Østjyllands Politikreds, kl. 12.00 for kommunerne under LBS Sydøstjylland, kl. 13.00 i Aarhus Kommunes kriseledelse.

Og sådan fortsætter det alle døgnets vågne timer.

Alt sker på Skype

Det hele foregår på Skype. Kasper Sønderdahl sidder helt alene på en isoleret 1. sal i brandvæsenets administrationsbygning i Aarhus. Der kommer kun ham.

"Jeg møder ikke nogen! Det ville være fuldstændig utænkeligt at mødes fysisk."

Dels ville smittefaren være for stor, og dels ville det aldrig kunne lade sig gøre at nå at sidde i syv krisestabe, hvis møderne ikke foregik online.

Det hele handler om business continuity – fortsat drift på jysk – når sygemeldingerne kommer i bl.a. kommunernes ældrepleje. Og når presset på hospitalerne bliver så stort, at patienter måske må udskrives før tid, og kommunerne skal overtage pasningen af dem.

"Det er det, vi gearer os til nu."

Hvor lang tid taler vi om med krisestyring?

"Vi arbejder med et scenario, hvor vi måske er tilbage i normal drift inden for en måned eller to, men ikke før," siger han.

"Det er ikke det samme, som at samfundet ikke åbner op igen. Men det, der er hele kunsten, er jo at gå fra den røde kurve til den grønne kurve på Magnus Heunickes planche. Den røde kurve er Italien-scenariet. Den grønne kurve er noget, der tager lang tid at afvikle, for dér bliver vi syge på skift over flere måneder."

Uddannet i krisestyring

43-årige Kasper Sønderdahl har – ud over sin cand.merc.jur. – en uddannelse i beredskab og krisestyring fra England og har bl.a. haft job som sikkerheds- og risikochef i Vestas.

Og så skriver han egentlig på sin afhandling på mastergraden i offentlig ledelse på Aalborg Universitet. Men det er der ingen, som tænker på lige nu.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Ledige stillinger

ANNONCE

Kommentarer

Vær den første til at skrive en kommentar
Din mail-adresse vil ikke blive vist offentligt
Dette spørgsmål forhindrer spam i kommentarsporet