Brevkasse

Fyret chef: Hvordan finder jeg nyt job uden lederansvar?

10-03-2020
2 min.

"Hvordan søger jeg et konsulentjob uden hele tiden at få at vide, at jeg er overkvalificeret på grund af min tidligere ansættelse som direktør?"

Jeg er for nylig fritstillet fra min stilling som direktør, hvor jeg havde ledelsesansvar i stort format. Nu vil jeg gerne være forretningsudviklingskonsulent, så jeg kan komme tilbage til kunderne, produkterne og de nære opgaver.

Jeg har søgt et hav af stillinger, der matcher mine ønsker: Konsulentstillinger, der kræver erfaring, robusthed, forretningsindsigt og handlekraft. Tilbagemeldingerne er dog, at jeg er overkvalificeret og kommer til at kede mig i jobbet.

Hvad kan jeg gøre for at sælge mig selv som den konsulent, jeg ønsker at være?Kære forretningsudvikler

At skifte spor fra leder til medarbejder kræver, at du har blik for, hvordan du kommunikerer om dig selv i cv, ansøgning, på LinkedIn, i jobsamtaler og i dit netværk.

Som leder har du formentlig mestendels kommunikeret og været stolt af dine resultater, meritter, dit ansvar for budget, personale og strategi – og dine evner til at eksekvere.

Nu skal du imidlertid nedtone disse egenskaber. Fokusér på de erfaringer, kompetencer, uddannelser og evner, som taler ind i specialist- og medarbejderrollen. Så i stedet for at fortælle om dine resultater, dit tidligere store ansvar og strategiske betydning, skal du fortælle om din faglighed, dygtighed og resultatskabelse inden for forretningsudvikling. Hvilke metoder, teknologier, produkter og kundesegmenter, du ved noget om.

Nok står der direktør i øverste linje i dit cv, men fremover skal du fremhæve de faglige ekspertiser, du ønsker at tage med over i dit nye arbejdsliv.

Du skal med andre ord demontere ledelse, beslutninger og det strategiske fra din person. Vis, at du er klar til at blive ledet frem for selv at være den, der leder.

En fritstillet leder, der søger mod medarbejderrollen, er på forhånd – fordi mange af os er en smule fordomsfulde – dømt ’ude’. Derfor er det også din opgave at være ekstra afklaret og tydelig i din fortælling om, hvorfor du vælger en ny retning.

Hvad er du fx drevet af, når du nu fravælger høj løn, titel og ansvar? Muligheden for at lære nyt, lyst til fordybelse, ønsket om at arbejde konkret med kunder og kollegaer, drevet af faglighed og ’håndværket’ etc. er gangbar motivationsvaluta her.Undgå med andre ord at falde i fælden med at tale direkte om fravalgene: Personalebøvlet, de mange møder, de lange arbejdsdage, omkostninger i privatlivet, de ikke-afholdte ferier, brandslukningerne, de ’politiske’ trakasserier i beslutningslagene osv. Her er der risiko for, at arbejdsgiverne i højere grad kommer til at se dig som én på flugt. Vis med andre ord, at du er afklaret om rolleskiftet.

Fortæl, hvordan du vil bruge din ledererfaring i jobbet som kollega og konsulent: Fx den gode rådgiver og sparringspartner, den motiverende projektleder, den helhedsorienterede udviklingskonsulent osv. Ting, som ledere skal være gode til, men som i høj grad også kan bruges i rollen som konsulent. Så hvis du allerede i cv og ansøgning kan oversætte og omsætte specifikke lederkompetencer til værdier på medarbejderniveau, så viser du, at du netop er transformeret og indstillet på rolleskiftet.

Venlig hilsen og go’ jagt

/Frederik Iuel, chefkonsulent, Djøf 

Kommentarer

Morten Gatzwiller

11.03.2020 kl. 15.51

Ring til mig. Jeg har prøvet noget lignende og er klar med en sparring

0 kommentarer
1
Din mail-adresse vil ikke blive vist offentligt
Dette spørgsmål forhindrer spam i kommentarfeltet. Spam-robotter kan nemlig ikke regne, så de kan stoppes med let matematik.

Din mail-adresse vil ikke blive vist offentligt
Dette spørgsmål forhindrer spam i kommentarfeltet. Spam-robotter kan nemlig ikke regne, så de kan stoppes med let matematik.