Udveksling

Mere end 500 studerende i svært corona-dilemma

25.3.2020

af

Privatfoto

Privatfoto

Danske udvekslingsstuderende må selv afgøre, om de vil blive i deres værtslande eller rejse hjem til Danmark. Udenrigsministeriet råder dem til at tænke over tilstanden i værtslandet. Det fik Josefine Priess til at vende hjem. <em>(Opdateret)</em>

Det startede som et helt almindeligt udvekslingsophold for Josefine Priess. Hun læste jura på universitetet i Aberdeen, hyggede sig med andre udvekslingsstuderende og planlagde rejser rundt i resten af Storbritannien.

Ligesom os andre hørte hun og hendes medstuderende om coronavirussens indtog i Wuhan-regionen i Kina, men de havde ikke forestillet sig, at den skulle nå Europa. Det gjorde den.

Først rejste de amerikanske veninder hjem. Så rejste de østrigske, og det stillede Josefine Priess og hendes to danske medstuderende i et dilemma: Skulle de blive og se tingene an, eller skulle de også vende snuden hjemad?

Josefine Priess og hendes medstuderende valgte det sidste. Derfor sad de forrige mandag – fem dage efter at statsminister Mette Frederiksen lukkede landet ned – i et næsten tomt fly med kurs mod Danmark.

Den samme svære beslutning står stort set alle danske udvekslingsstuderende overfor i disse dage, i takt med at coronavirussen spreder sig over det meste af verden.

Må selv træffe valget

To dage efter Mette Frederiksens udmelding kaldte udenrigsminister Jeppe Kofod alle danskere i udlandet hjem. Det gælder dog ikke for udvekslingsstuderende – til dem er opfordringen, at de selv skal vurdere, om de vil blive i opholdslandet eller rejse hjem.

Ministeriet anbefaler, at udvekslingsstuderende tager højde for faktorer som længden af opholdet, deres eget alder og helbred, kvaliteten af det lokale sundhedssystem og risikoen for, at lokale tiltag hæmmer deres bevægelsesmuligheder (herunder tiltag ift. visum og lovligt opholdsgrundlag). Men beslutningen er i sidste ende deres egen.

Udvekslingsstuderende, der bliver i udlandet, opfordres til at tilmelde sig Danskerlisten, så ministeriet kan kontakte dem og sende dem vigtige informationer om, hvordan de bør forholde sig. Samtidig anbefaler ministeriet dem at bruge Facebook-gruppen ”Danskere Globalt – Sammen Mod Corona”, hvor de kan få kontakt til andre udlandsdanskere.

Det er så ærgerligt og så trist, at det endte sådan her, for jeg havde set frem til det her ophold så længe. Men sådan er det. Det var den rigtige beslutning at tage hjem, for alternativet var værre

Josefine Priess, jura- og udvekslingsstuderende

100 % opbakning

De danske universiteter råder deres studerende på udveksling i udlandet til at følge ministeriets anbefalinger og selv afgøre, om de vælger at rejse hjem.

Jurastuderende Josefine Priess måtte derfor selv tage beslutningen om, om hun ville rejse hjem.

”Vi har løbende fået info fra både Aarhus Universitet og universitetet i Aberdeen. De har sagt, at vi skulle overveje det grundigt, hvis vi helt afbrød vores ophold, fordi det kunne få konsekvenser for vores legater og ECTS-point. Men de har også sagt, at de vil støtte os 100 %, uanset hvilken beslutning vi tager. Så der var ikke noget pres for at vælge det ene eller det andet,” siger hun.

For hende blev tungen på vægtskålen, at veninderne fra USA og Østrig rejste hjem, og at rygterne også gik på, at Skotland kunne følge i Danmarks fodspor og lukke landet ned.

”Da de i Skotland også begyndte at snakke om, at de ville lukke ned, tænkte vi, at vi hellere ville være isoleret i Danmark med vores familier end at sidde alene i en lejlighed i Skotland. For nu begyndte mange af vores medstuderende også at rejse hjem,” siger hun.

Mere end 500 djøf-studerende på udveksling

Djøfbladet har været i kontakt med seks universiteter med djøf-uddannelser og er derfor nået frem til, at mindst 529 danske studerende på samfundsvidenskabelige og juridiske uddannelser er eller har været på udveksling i udlandet her i forårssemestret. Tallet kan være højere, fordi studerende, der selv har arrangeret deres ophold, ikke tæller med i opgørelsen.

På Copenhagen Business School foregår langt størstedelen af udvekslingsopholdene i efterårssemestret, og derfor er kun tre ud af i alt 82 udrejste studerende på almindelige udvekslingsophold. De resterende 79 deltager i andre internationale programmer. Kun en ud af de tre studerende på almindeligt ophold har valgt at blive, og blandt de studerende på andre internationale programmer har de fleste også valgt at rejse hjem.

Flere andre universiteter bliver også løbende opdateret på, hvor mange studerende der vender hjem fra opholdene. I skrivende stund er ni studerende fra Aalborg Universitet rejst hjem, mens ni har fortalt, at de bliver boende. På Københavns Universitet har de kendskab til 42 studerende, der rejser hjem, og syv, der bliver.

På Aarhus Universitet har de endnu ikke en opgørelse over, om deres studerende bliver eller rejser hjem. Men prodekan Per Andersen har en fornemmelse af, at de fleste rejser hjem, men at mange ikke meddeler skolen, at de er rejst, fordi de fortsætter med at følge deres undervisning online.

Bliv, rejs eller afbryd?

Rejser man som udvekslingsstuderende hjem fra sit opholdsland, betyder det altså ikke nødvendigvis, at man afbryder sit ophold. For ligesom de danske universiteter arbejder på højtryk for at omlægge undervisningen digitalt, gør mange universiteter ude i verden det også. Og det gælder også eksamenerne.

For Josefine Priess gjorde det også en stor forskel for hendes beslutning om at rejse hjem, at hun har fået mulighed for at færdiggøre semesteret fra Danmark.

”Jeg er rejst hjem, men jeg afbryder ikke mit ophold, for vi har fået lov til at gå til eksamen online hjemme fra Danmark. Faktisk har de aflyst alle fysiske eksamener, så alle kan tage eksamen hjemmefra. Mit ophold startede også tidligt, så jeg er heldigvis stort set færdig med undervisningen,” siger hun.

Mange af de studerende, der vælger at rejse hjem fra deres opholdslande, kan altså se frem til alligevel at færdiggøre deres uddannelser. Men nogle kan blive nødt til at afbryde deres ophold helt – eksempelvis fordi universiteterne ikke tillader fjernundervisning og -eksamen, eller fordi universitetet lukker helt ned på grund af coronavirussen.

I de tilfælde står alle de danske universiteter, Djøfbladet har været i kontakt med, klar til at hjælpe de studerende, så de ikke kommer bagud med studierne på grund af manglende ECTS-point.

CBS vil fx sikre, at de studerende, der af den ene eller anden årsag afbryder deres udvekslingsophold, gennemfører deres semestre ved hjælp af afløsningsopgaver, så ingen studerende forhåbentlig føler sig tvunget til at blive i et usikkert land på grund af usikkerhed om ECTS-point.

Også Aalborg og Københavns Universitet er klar til at finde løsninger for de studerende, der ender med at afbryde deres ophold. Og selv om Aarhus og Syddansk Universitet i første omgang anbefaler de studerende at fortsætte deres ophold hjemmefra, hvis de rejser hjem, så står universiteterne også klar til at hjælpe de studerende, der ender med helt at afbryde deres ophold.

Isoleret i Danmark

Hjemme ved forældrene i Tørring nord for Vejle sidder Josefine Priess nu i den 14 dage lange selvisolationsperiode, som danskere, der vender hjem fra udlandet, anbefales at gå i.

Hun bor ved forældrene, fordi hendes lejlighed i Aarhus er udlejet indtil juni. Huslejen i Aberdeen hænger hun også stadig på. Men hun fortryder ikke, at hun tog hjem.

”Det er så ærgerligt og så trist, at det endte sådan her, for jeg havde set frem til det her ophold så længe. Jeg skulle have familie og venner på besøg og ud at rejse i UK. Men sådan er det. Det var den rigtige beslutning at tage hjem, for alternativet var værre,” siger hun.

Nur får hun tiden hjemme til at gå med at læse, hun får set noget Netflix, og hun har fået lært at strikke. Hun håber også på at kunne finde sig et arbejde hurtigst muligt. Og Skotland regner hun med at rejse tilbage til, når det igen bliver muligt.

”Jeg vil rigtig gerne vise mine forældre og venner Skotland, så det skal nok blive til noget. Jeg manglede også at se mange byer derovre, så det må blive en anden god gang.” 

Opdateret 26. marts med tal for Roskilde Universitet

Artiklen fortsætter efter annoncen

Ledige stillinger

Job
Børne- og Undervisningsministeriet - Styrelsen for It og Læring
Job
Ankestyrelsen
Job
Finanstilsynet
Job
Frederiksberg Kommune, Rådhuset
ANNONCE

Kommentarer

Vær den første til at skrive en kommentar
Din mail-adresse vil ikke blive vist offentligt
Dette spørgsmål forhindrer spam i kommentarsporet