Nyt job

Agnethe skal forhindre hvidvask

16-03-2020
2 min.

Da Agnethe Vinther Thorsen blev færdig som jurist, havde finanskrisen raseret jobmarkedet. Derfor har hun oplevet "dagpengeland fra første parket" og arbejdet med alt fra parkeringskontrol til nanosatelitter. Nu har hun kastet sig over anti-hvidvask-lovgivning i SparNord.

De seneste års skandalesager med hvidvask i danske banker og ny lovgivning på området har givet nye jobmuligheder for en lang række djøfere. En af dem er erhvervsjurist Agnethe Vinther Thorsen, der som ny AML-officer (Anti Money Laundering) i SparNord har oplevet en virkelig stejl læringskurve.

”Jeg vidste ikke noget om anti-hvidvask-lovgivning, før jeg startede. Jeg kom fra en stilling som almen erhvervsjurist, og jeg havde intet haft med anti-hvidvask-lovgivning at gøre før.”

Hvordan har det været?

”Det har sat store krav til mine evner til at sætte mig ind i et nyt og omfangsrigt materiale. Som erhvervsjurist er jeg udpræget generalist og vant til at favne flere områder, så det har været lidt en udfordring.”

Hvad laver en AML-officer?

”Vi rådgiver bankens medarbejdere i at forstå, hvornår noget er mistænkeligt, og i at være på vagt. Hvis der er noget, der ikke giver mening, undersøger vi kundens dispositioner. Strukturen i det er ikke helt anderledes, end hvad jeg har været vant til som ansvarlig for GDPR. Man behandler et stort materiale i forhold til dansk lovgivning og EU-lovgivning, og det skal man så gøre det i den rette rækkefølge.”

Hvad er særligt vigtigt for at forebygge hvidvask?

”I bund og grund handler det om, at rådgiveren har et indgående kendskab til sin kunde. Banken er ved lov forpligtiget til at overvåge sine kunders transaktioner, og kender man sine kunder og deres formål med at benytte banken, er det i høj grad medvirkende til at forebygge hvidvask.”

Du blev færdiguddannet under finanskrisen og havde i begyndelsen mange korttidsansættelser. Hvad var det for et jobmarked at komme ud i?

”Det var forfærdeligt. Jeg fik lov til at opleve dagpengeland fra første parket. Jeg brugte meget af min tid på virksomhedspraktikker for at skabe mig et netværk og oparbejde mine kompetencer. Vi har en forskerpark i Aalborg, og jeg var nærmest på rundtur.”

Hvad gjorde du for at komme ud af praktikmøllen?”Jeg søgte uden for mit fagområde og blev ansat som assistent i Parkeringskontrol Nord i Aalborg Kommune. Det gav mig rigtig god ballast. Man taler for det meste med vrede borgere og skal fx forklare en person, som har parkeret på en handicapplads, at det er éns eget ansvar, hvor man parkerer. Men så jeg blev headhuntet.”

Til Gomspace. Hvad laver de?

”De producerer nanosatelitter, og de havde enormt meget succes, de første to år jeg var der. Jeg lavede alle de gængse juridiske ting, og databeskyttelse fik jeg fra dag 1 at vide var mit område. Men markedet ændrede sig, og pludselig havde man for mange folk.”

Nu stod du uden job igen, hvordan var det?  

Kommentarer


Din mail-adresse vil ikke blive vist offentligt
Dette spørgsmål forhindrer spam i kommentarfeltet. Spam-robotter kan nemlig ikke regne, så de kan stoppes med let matematik.