Leder

Teknologien skal tøjles

10-02-2020
2 min.
Henrik Funder, formand, Djøf Privat. Foto: Djøf

Samfundet og lovgivningen har svært ved at følge med den teknologiske udvikling. Det kræver en indsats fra både lovgivere og teknologi-virksomheder, skriver Djøf Privat-formand Henrik Funder.

Digitaliseringen af vores samfund er en realitet. Både i den offentlige og private sektor er produkter og processer blevet digitale. Den digitale verden er smeltet sammen med den virkelige.

Det rejser nogle helt grundlæggende spørgsmål, om teknologien kan – eller skal – tøjles? Vil en politisk regulering af, hvordan vi som samfund og virksomheder anvender ny teknologi, give bagslag, så vi ikke opnår den fulde gevinst af teknologien? Eller sænke hastigheden for udviklingen af nye nødvendige teknologiske landvindinger?

Det er nogle af de spørgsmål, der i stigende omfang rejser sig i disse år, hvor automatisering, algoritmer og kunstig intelligens ikke kun påvirker den enkeltes arbejde, men også hvordan vi som borgere, virksomheder og samfund tager teknologien til os. Og hvordan samfundet og demokratiet kan fungere i en højteknologisk tidsalder.

Vi har i Djøfs TechDK Kommissions nye rapport taget fat på de svære emner om netop demokrati og teknologi. Vi er ikke i tvivl om, at teknologien på mange måder er en gevinst for demokratiet. Ytringsfriheden er blevet udvidet, når alle via de sociale medier kan tage del i den demokratiske samtale. Og virksomheder og samfund kan kommunikere mere direkte til borgerne og brugerne.

Men der rejser sig også nogle fundamentale demokratiske udfordringer, når få og meget store sociale medier i stigende omfang overtager rollen som forum for den offentlige debat. Og via uigennemsigtige algoritmer styrer, hvad og hvordan den enkelte får præsenteret indhold. Vi kan også se, at samfundet og lovgivningen har svært ved at følge med den teknologiske udvikling, så myndighederne træffer afgørelser gennem brug af algoritmer, vi ikke kender indholdet af.Derfor foreslår Djøfs TechDK Kommission fx fængselsstraf ved grov misbrug af vores data. At mikromål‑ rettet politisk reklame bliver begrænset. Ligesom der naturligvis skal være åbenhed om, hvilke data myndigheder og virksomheder har registreret om os. Og hvordan de bliver brugt.

Den seneste tid har vi set tech-giganterne tage små skridt i retning af lidt større samfundsansvar. Det vil klæde dem at gå mere aktivt ind i debatten om, hvordan den teknologiske udvikling kommer hele samfundet til gavn med respekt for demokratiets grundprincipper, den enkeltes integritet og retssikkerhed.

Læs alle rapportens anbefalinger på TechDK Kommissionen.

Kommentarer


Din mail-adresse vil ikke blive vist offentligt
Dette spørgsmål forhindrer spam i kommentarfeltet. Spam-robotter kan nemlig ikke regne, så de kan stoppes med let matematik.