Nyt job

Ny økonomisk vismand: ”Det er kulminationen på mit arbejde”

17-02-2020
2 min.

Nabanita Datta Gupta er nyt medlem af De økonomiske råd. Et hverv, der bringer prestige, men også kræver stort arbejde.

Professor Nabanita Datta Gupta fra Aarhus Universitet har i knap 30 år forsket i det meste, der vedrører det moderne arbejdsliv: Sundhed, tilbagetrækning, børnepasning, pension, samt hvordan tidlige indsatser påvirker børn og mødre.

Nu ser hun frem til at bruge den viden i sit nye hverv som én af de fire vismænd, der sidder i De økonomiske råd.

”Jeg ser det som en slags kulmination på mit arbejde. Det er en post, hvor jeg kan bruge al den viden, jeg har opbygget,” siger Nabanita Datta Gupta.

Egen forskning ryger bag i køen

Den nye vismand flyttede fra Indien til USA for at studere i 80’erne. Hun blev bachelor i datalogi og økonomi ved Smith College og påbegyndte siden en ph.d. ved Cornell University. Her mødte hun sin mand, som i dag er hendes kollega ved Institut for Økonomi på Aarhus Universitet.

De flyttede til Danmark, og siden har hun etableret sig som en af landets førende eksperter inden for arbejdsmarkedsøkonomi.

Arbejdet i rådet vil dog nok betyde, at hendes egen forskning kommer i anden række for en periode, siger hun.

”Det er ret intensivt arbejde. Man skal både have stort overblik og være nede i detaljerne. Men jeg tror, det kommer på et meget godt tidspunkt. Jeg har opnået nogle ting i min karriere. Jeg er professor, har udgivet en betydelig mængde forskning og har været med i Danmarks frie forskningsfond og pensionskommissionen, så jeg tror, jeg er et godt sted. Mine børn er desuden så store, at de ikke helt kræver min tid på samme måde længere,” siger hun.

Kæmpe opgaver forude

Som regeringens rådgiver i økonomiske spørgsmål har vismændene altid haft en prestigefyldt og vigtig rolle. Og selvom dansk økonomi for tiden har det godt, truer både Brexit og en mulig handelskrig mellem Kina og USA, samtidig med at folketingspolitikere fra flere partier har udtrykt behov for penge til både velfærd og klima. Men Nabanita Datta Gupta er klar til at holde snor i politikerne.

”Vores primære opgave er at være uafhængige, økonomiske vagthunde. Vi skal holde politikerne op på en forsvarlig finanspolitik. Det er meget aktuelt lige nu. Vi står over for kæmpe opgaver både i forhold til velfærd og klima, så vi vil sørge for, at investeringerne laves på en sund og fornuftig måde,” siger hun.De økonomiske råd blev som en del af den statslige udflytning rykket fra København til Horsens og har haft så store problemer med at ansætte medarbejdere, at de har været nødsaget til at droppe deres årlige forårsrapport.

Men Nabanita Datta Gupta fokuserer på de økonomiske udfordringer. Det politiske har hun ingen interesse i at diskutere.

”For mig er det vigtigste i Rådets arbejde det rent fagøkonomiske,” siger hun.

Kommentarer

Flora Ghosh

21.02.2020 kl. 07.55

Så stolt.

0 kommentarer
0
Din mail-adresse vil ikke blive vist offentligt
Dette spørgsmål forhindrer spam i kommentarfeltet. Spam-robotter kan nemlig ikke regne, så de kan stoppes med let matematik.

Din mail-adresse vil ikke blive vist offentligt
Dette spørgsmål forhindrer spam i kommentarfeltet. Spam-robotter kan nemlig ikke regne, så de kan stoppes med let matematik.