Brevkassen

Hvad betyder 'fritstillet'?

24-02-2020
1 min.

"Jeg er desværre lige blevet opsagt fra mit job og fritstillet i opsigelsesperioden. Hvad indebærer en fritstilling?"

Jeg er desværre lige blevet opsagt fra mit job og fritstillet i opsigelsesperioden. Hvad indebærer en fritstilling? 

Kære medlem

Fritstillingen betyder, at du ikke skal møde på arbejde i opsigelsesperioden, hvilket ellers er udgangspunktet. Du må gerne finde et andet job i fritstillingsperioden, men du må ikke tage ansættelse i en konkurrerende virksomhed.

Selv om du finder et andet job (i en ikke-konkurrerende virksomhed), vil du som minimum have krav på tre måneders løn fra den arbejdsgiver, der har fritstillet dig. Du kan derfor få løn fra to arbejdsgivere i en periode, hvis det er muligt for dig hurtigt at finde et andet job.

Efter tre måneders fritstilling kan den arbejdsgiver, der har fritstillet dig, foretage modregning i lønnen fra en ny arbejdsgiver, ligesom du kun optjener ferie hos den nye arbejdsgiver. Arbejdsgiveren, der har fritstillet dig, skal dog dække et eventuelt tab, hvis du set i forhold til hele fritstillingsperioden er gået ned i løn.

Det er en betingelse for, at du kan modtage løn i hele fritstillingsperioden, at du kan dokumentere, at du er aktivt jobsøgende.Loyalitetspligten gælder i hele fritstillingsperioden. Loyalitetspligten indebærer bl.a., at du ikke må tage ansættelse i en konkurrerende virksomhed i fritstillingsperioden (som nævnt ovenfor). Hvis du gerne vil tiltræde et job i en konkurrerende virksomhed i fritstillingsperioden, skal du derfor som udgangspunkt kontraopsige din stilling. Det kan være, at arbejdsgiveren er indstillet på at lade dig fratræde med et kortere varsel end dit individuelle opsigelsesvarsel, så det kan være en god idé at have en samtale om det. Husk at få en eventuel aftale på skrift.

Som udgangspunkt anses mest mulig ferie for afviklet i fritstillingsperioden (hvis du er ansat i en privat virksomhed). Det kan imidlertid være, at det er muligt at forhandle med arbejdsgiver herom. Det er en betingelse, at både ferie og ferievarslet svarer til en arbejdsfri periode i fritstillingsperioden.

/Charlotte Kielland, chefkonsulent, Djøf

Kommentarer


Din mail-adresse vil ikke blive vist offentligt
Dette spørgsmål forhindrer spam i kommentarfeltet. Spam-robotter kan nemlig ikke regne, så de kan stoppes med let matematik.