7 faldgruber

Det skal du ikke skrive i din ansøgning

26.2.2020

af

Illustration: Jiw Ingka/Shutterstock

Illustration: Jiw Ingka/Shutterstock

Hvis din jobansøgning kun handler om dig, og hvad du har præsteret, har du begået en klassisk bommert. Læs, hvilke andre fejl der kan afskære dig fra at blive kaldt til samtale.

En helt banal og meget basal fejl i mange ansøgninger er, at du ikke målretter din ansøgning til den arbejdsplads og det job, du søger.

Sådan siger Lone Rank, chefkonsulent i Djøfs Karriere og Erhverv, der har givet feedback på rigtig mange ansøgninger fra både nyuddannede og erfarne djøfere. Og selv om de har gjort sig umage, oplever hun igen og igen, at ansøgningen fremstår som en ren biografi om ansøgeren.

Fortæl ikke om alle, du har kysset med

Det kan godt være, at det umiddelbart er et pudsigt billede, men du kan prøve at sammenligne dét, du skriver i din ansøgning, med en scorereplik, siger Lone Rank.

”Når du møder en person, som du rigtig gerne vil gøre indtryk på, kommer du ikke særligt langt, hvis du kun fortæller om dig selv og alle dem, du har kysset på tidligere. Vedkommende vil nok foretrække at have fokus på jeres nye fælles fremtid og finde ud af, hvad I har til fælles.”

Keld Thornæs, der er HR- og kommunikationsdirektør i Lån & Spar, kan sagtens genkende ’stangvare’-ansøgningen, der kunne have været skrevet til næsten hvilken som helst virksomhed.

”Så sidder man der med en fornemmelse af, at det bare er én af mange ansøgninger, man skyder af, uden at fokusere på, hvad det er for en virksomhed, man søger ind i, og hvad de reelt efterspørger.”

(Artiklen fortsætter under billedet).

Syv andre klassiske fejl

Din ansøgning skal altså ikke kun  handle om dig. Og derudover er der flere andre typiske bommerter, du meget gerne skulle undgå:

1. Din ansøgning er bagudrettet. Cv’et skal være ligesom et kig gennem bagruden – her skriver du om det, du har lavet tidligere.
Men din ansøgning skal være en præsentation af alt det, du kan se gennem forruden: Det, du kan bidrage med i netop det job, du søger. Jo mere du kan zoome ind på det skrivebord, du skal sidde bagved, og de bunker, du skal flytte, desto større er chancen for, at du kommer til samtale.

2. Din indledning er overflødig og ligegyldig. ’Jeg hedder Tine Santesson...’ Så er læseren allerede lidt småtræt.
Du har én side at gøre godt med, og du skriver under med dit navn, der også står i cv’et. Så drop det i starten. Du skal i stedet gå ligepå med, hvorfor du gerne vil arbejde i lige netop dén virksomhed og i lige netop dét job.

3. Din ansøgning signalerer flugt. Ingen arbejdsgiver ’tænder’ på en ansøgning, der oser langt væk af, at du søger jobbet, fordi du ikke kan holde ud at være der, hvor du er.
Du skal signalere ’hen imod noget nyt og spændende’ frem for ’en flugt fra noget’.

4. Din afslutning er en floskel. ’Jeg ser frem til en personlig samtale, hvor jeg kan uddybe…’. Sådan en udgang på din ansøgning gør dig ikke skarpere, og skiller dig ikke ud.
Lug ud i flosklerne – og vær særligt opmærksom på indledningen og afslutningen.

5. Du er utydelig. Hvem er du egentlig? Din ansøgning skal ikke være for upersonlig og i princippet kunne være skrevet af alle mulige andre med samme baggrund som dig. Modtageren skal kunne fornemme, hvem afsenderen er.

6. Du skriver spalte op og spalte ned. To tætskrevne sider uden overskrifter og linjeskift. Den går ikke.
En ansøgning skal være kort og præcis. Og der skal være struktur på den. 

7. Du remser op. ’Don’t tell it – show it’. Når du fremhæver, hvad du kan bidrage med i jobbet – så kom med konkrete eksempler. 

Artiklen fortsætter efter annoncen

Ledige stillinger

Job
Ankestyrelsen
Job
Børne- og Undervisningsministeriet - Styrelsen for It og Læring
Job
Finanstilsynet
Job
Frederiksberg Kommune, Rådhuset
ANNONCE

Kommentarer

Maria
sidste år
har vækket ikke har vakt vække, vækker, vækkede, vækket
Mette Vejlø
4 år siden
Ja, lad os i stedet se det gode eksempel. Det er ikke særlig pædagogisk at skrive, hvad man IKKE skal gøre, for hjernen har en tendens til at glemme ikke'et og i stedet huske alt det andet. Det, jeg husker efter at have læst artiklen, er "...kysset med", "...bagudrettet", "...flugt", "...floskel", "...utydelig", "...spalte op og spalte ned" og "...remser op".