Overblik

Det kan coronavirus betyde for dig og dit job

28-02-2020
5 min.
At tage på forretningsrejse kan indebære fare for at blive smittet med coronavirus. Det er et af de emner, der har medført mange spørgsmål til Djøf de seneste uger. Foto: Dumitru Doru/EPA/Ritzau Scanpix

Det vælter ind med opkald til Djøf fra medlemmer, der har spørgsmål om coronavirus i forbindelse med deres arbejdssituation. Hvad må de? Hvad kan de sige nej til? Og i hvilke situationer kan arbejdsgiver nægte dem løn eller rejser? Her kan du blive klogere på din retsstilling. (Opdateret 12. marts).

"Vi har en hytte i Sverige, som vi godt kunne tænke os at tage på ferie i. Er der nogen problemer i det?"

I Djøfs rådgivningscenter vælter det ind med opkald fra bekymrede medlemmer. De søger hjælp til, hvordan de skal forholde sig til alle mulige ansættelsesretlige spørgsmål, der rejser sig, i takt med at corona-virussen breder sig verden over, og mange djøfere nu er sendt hjem for at arbejde, fortæller Mette Knudsen, rådgivningschef i Djøf.

Og hendes svar på ovenstående spørgsmål lyder:

"Udenrigsministeriet fraråder nu alle ikke nødvendige rejser til hele verden. Vælger du at rejse alligevel, og det betyder, at du ikke kan møde på arbejdet til tiden efter ferien fx på grund af karantæne eller rejserestriktioner, kan du i yderste konsekvens blive afskediget eller bortvist."

Et spørgmål, der er dukket op gentagne gange de seneste dage, er, hvad man stiller op med den udfordring, det kan være at arbejde hjemmefra, når man har små børn, der også skal være hjemme.

Til det svarer Mette Knudsen:

"Udgangspunktet er, at børnepasningen er dit eget ansvar. Men langt de fleste arbejdsgivere er dog indstillet på at udvise fleksibilitet i denne ekstraordinære situation. Heldigvis sover eller leger de fleste mindre børn indimellem. Så vores anbefaling er, at du finder ud af, hvornår du bedst kan arbejde og taler med din chef, så I kan få afstemt forventningerne. Måske er det helt fint, at du leverer dit arbejde på nogle skæve tidspunkter. Men hvis det helt umuligt for dig at arbejde, kan du komme til at bruge ferie og afspadsering."

Her kommer svarene på en række af de øvrige spørgsmål, som djøferne har ringet ind om, siden corona-virussen brød ud.

 • Er du så uheldig selv at blive smittet, har du selvfølgelig ret til løn under sygdom.
 • Bliver du sat i karantæne på baggrund af en konkret smitterisiko, betragtes du som syg, og du er derfor berettiget til løn
 • Har du været på forretningsrejse og bliver sat i karantæne derefter, enten af myndighederne eller af din arbejdsgiver, skal din arbejdsgiver betale din løn under karantænen.
 • Bliver du smittet i forbindelse med dit arbejde og herefter sendt i karantæne, skal din arbejdsgiver betale din løn.
 • Ønsker din arbejdergiver ikke, at du kommer på arbejdet af frygt for smitte, men ingen myndigheder har sat dig i karantæne, skal din arbejdsgiver betale din løn.
 • Beder din arbejdsgiver dig om at rejse, kan du sige nej, hvis Udenrigsministeriets rejsevejledning fraråder rejser til landet – ellers ikke. Dog kan du få en lægeerklæring, hvis dit helbred af den ene eller anden grund er skrøbeligt, og du dermed er ekstra udsat.
 • Rejser du på en ferierejse til et land eller et område, som Udenrigsministeriet fraråder unødvendige rejser til, kan du risikere at blive bortvist eller afskediget, hvis du ikke kan møde på arbejde efter ferien som følge af karantæne eller sygdom. Det er derfor afgørende at holde øje med Udenrigsministeriets rejsevejledninger.
 • Du har ikke umiddelbart ret til løn, hvis du ikke kan få dit barn passet, fordi skoler og daginstitutioner er lukket. Har du ikke familie eller andre, der kan hjælpe, vil du i mange situationer kunne aftale, at du arbejder hjemme, eller at du holder ferie.
 • Du er på ferie, og dine kollegaer er hjemsendt. Du kan ikke afbryde din ferie for også at blive hjemsendt. Skulle du blive syg, kan du i visse situationer få erstatningsferie.

 • Du vil gerne rejse til Norge. På nuværende tidspunkt, hvor situationen ændrer sig hurtigt, kan vi ikke udelukke, at der vil være tale om selvforskyldt sygdom, hvis du som følge af en ferierejse enten bliver syg eller på grund af karantæne ikke kan møde på arbejde efter ferien. Hvis det er tilfældet, har du ikke ret til løn, og i yderste konsekvens kan du risikere at blive fyret eller bortvist.

 • For privatansatte: I en force majeure-situation – som nu – kan din arbejdsgiver varsle dig på ferie med kortere varsel end en måned, hvis force majeure-situationen påvirker din arbejdsplads. Det forudsætter dog, at du har ferie tilbage, og at du ikke har indgået en aftale med din arbejdsgiver om, at ferien overføres til næste ferieår. Din arbejdsgiver kan også sende dig hjem for at afspadsere.

 • For offentligt ansatte: Djøf opfatter statsministerens udtalelse om, at offentligt ansatte sendes hjem med løn, som at man ikke afspadserer eller holder ferie under hjemsendelsen. Til gengæld står man til rådighed for arbejdsgiveren og må forvente at skulle arbejde, når man får udbetalt almindelig løn. På statens område har Djøf fået en bekræftelse af, at det også er sådan, det skal fortolkes.

Mette Knudsen understreger, at selv om arbejdsgiveren i nogle af de nævnte tilfælde ikke er forpligtet til at betale din løn, hvis du bliver sat i karantæne uden at være syg, er det ikke nødvendigvis ensbetydende med, at de stopper lønudbetalingen.”De fleste arbejdsgivere vil være fleksible og forstående. Så ligesom i mange andre situationer kan I sikkert finde en løsning – mange djøfere har jo mulighed for at løse opgaver hjemmefra,” siger hun.

Artiklen er opdateret:
5. marts med svar om ferierejser
- 12. marts med svar om retten til løn, når skoler og daginstitutioner er lukket, samt svar om specifikke forhold for privatansatte og offentligt ansatte.
- 16. marts med spørgsmål om eventuelle konsekvenser ved at tage på ferie i Sverige og udfordringerne ved at arbejde hjemme med små børn om benene.

Bemærk, at artiklen senest er opdateret midt i marts. Kontakt Djøf for rådgivning om de aktuelle anbefalinger. 

Kommentarer

Kristina

29.05.2020 kl. 19.44

I skriver 2. punker:
1. Ønsker din arbejdergiver ikke, at du kommer på arbejdet af frygt for smitte, men ingen myndigheder har sat dig i karantæne, skal din arbejdsgiver betale din løn.
2. Rejser du på en ferierejse til et land eller et område, som Udenrigsministeriet fraråder unødvendige rejser til, kan du risikere at blive bortvist eller afskediget, hvis du ikke kan møde på arbejde efter ferien som følge af karantæne eller sygdom. Det er derfor afgørende at holde øje med Udenrigsministeriets rejsevejledninger.
- Nu fraråder udenrigsministeriet rejser til f.eks. Frankrig, og anbefaler at man går i 14 dages "selvisolation" hvis man har været der. HVIS man så tager på sommerferie til Frankrig gælder så punkt 1 eller 2??? Der er jo ingen KRAV om karantæne, kun anbefalinger - hvis min arbejdsgiver ikke vil have man møder på job i 14 dage efter en rejse til Frankrig, er det så arbejdsgivers valg? Eller mit ansvar?

1 kommentar
0

Mette Knudsen

02.06.2020 kl. 13.21

Hej Kristina.
Det afgørende vil være Udenrigsministeriets rejsevejledning på det tidspunkt du rejser, så det vil være dit ansvar. Hvis UM fraråder ikke nødvendige rejser, og du vælger at rejse på ferie, så vil din arbejdsgiver kunne bede dig om at blive hjemme i 14 dage for egen regning efter ferien.

Mvh Mette Knudsen
Rådgivningschef i djøf

2 kommentarer
1

B.Nielsen

04.06.2020 kl. 16.16

I skriver det modsatte i teksten. Hvis min arbejdsgiver forlanger, at jeg ikke møder op på arbejde i 14 dage efter f.eks. en udlandsrejse. Så er det da ikke mig, som ikke møder på arbejde, men min arbejdsgiver, som vælger at jeg ikke skal arbejde, derfor skal jeg selvfølgelig have løn i perioden. Husk at karantæne er en ANBEFALING, ikke er regel, så det er arbejdsgiveren, som VÆLGEr at sende medarbejderen hjem.

0
Din mail-adresse vil ikke blive vist offentligt
Dette spørgsmål forhindrer spam i kommentarfeltet. Spam-robotter kan nemlig ikke regne, så de kan stoppes med let matematik.

Mette Knudsen

08.06.2020 kl. 11.17

Kære B. Nielsen
Den situation vi forsøger at beskrive i artiklen fra februar, er den situation, hvor du vil rejse til et land hvor UM ikke fraråder rejser. Vi så det f.eks. i forbindelse med rejser til Italien op til at rejsevejledningen blev ændret. Der var situationen den, at UM´s rejsevejledning sagde at man kunne rejse, men visse arbejdsgivere var bekymrede og ville have medarbejdere i karantæne ved hjemkomst.
Det afgørende for karantænespørgsmålet i.f.t. din arbejdsplads er UM´s rejsevejledning på det tidspunkt du rejser på ferie. Rejser du til et land/region hvor UM fraråder alle ikke nødvendige rejser, så kan din arbejdsgiver bede dig om at følge opfordringen om 14 dagens karantæne på egen regning. Når UM fraråder alle ikke nødvendige rejser til et land/område er det fordi UM vurderer at risiciene forbundet med rejser til det pågældende område er alvorlige. Ændrer rejsevejledningen sig mens du er afsted, så er den anbefalede karantæne ikke på egen regning.

Mvh Mette Knudsen
Rådgivningschef i djøf

0
Din mail-adresse vil ikke blive vist offentligt
Dette spørgsmål forhindrer spam i kommentarfeltet. Spam-robotter kan nemlig ikke regne, så de kan stoppes med let matematik.
Din mail-adresse vil ikke blive vist offentligt
Dette spørgsmål forhindrer spam i kommentarfeltet. Spam-robotter kan nemlig ikke regne, så de kan stoppes med let matematik.
Din mail-adresse vil ikke blive vist offentligt
Dette spørgsmål forhindrer spam i kommentarfeltet. Spam-robotter kan nemlig ikke regne, så de kan stoppes med let matematik.

Sine

28.03.2020 kl. 13.14

Kan min arbejdsgiver forlange, at jeg bruger min private telefon til arbejdsrelaterede samtaler, herunder lange telefonmøder med borgere, mens jeg er sendt hjem for at arbejde? Jeg er statsansat og har ikke tjenestetelefon.

0 kommentarer
0
Din mail-adresse vil ikke blive vist offentligt
Dette spørgsmål forhindrer spam i kommentarfeltet. Spam-robotter kan nemlig ikke regne, så de kan stoppes med let matematik.

Uffe

17.03.2020 kl. 15.05

Hej. Er der overvejelser i DJØF og andre fagforeninger om at indgå aftale med arbejsgiverne om at offentlige ansatte går ex 10 % ned i løn i ex 3 mdr periode for at bidrage økonomiske til håndtering af krisen?

1 kommentar
4

Christian

06.04.2020 kl. 11.11

De offentlig ansatte djøffere ligger i forvejen lavere i løn end privat ansatte djøffere. En af grundene til man går med til det er den sikkerhed der er i at være offentlig ansat. Derudover er mange af os sendt hjem med arbejde til mere end fuld tid hjemmefra. Hvorfor i al verden skulle vi gå ned 10 pct. løn? vi er ikke sendt hjem med lønkompensation som det private, hvor medarbejderne reelt holder fri!

0 kommentarer
2
Din mail-adresse vil ikke blive vist offentligt
Dette spørgsmål forhindrer spam i kommentarfeltet. Spam-robotter kan nemlig ikke regne, så de kan stoppes med let matematik.
Din mail-adresse vil ikke blive vist offentligt
Dette spørgsmål forhindrer spam i kommentarfeltet. Spam-robotter kan nemlig ikke regne, så de kan stoppes med let matematik.

Pernille

12.03.2020 kl. 10.15

Jeg er offentligt ansat i en kommune, og vi har fået at vide, vi skal arbejde hjemmefra i de næste 14 dage.
Ledelsen anbefaler, at man i videst muligt omfang afholder fleks eller ferie i de kommende 14 dage. Kan de forlange det, når man tvunget hjem?

2 kommentarer
14

Christian

22.03.2020 kl. 05.54

Er der kommet noget nyt om dette på det kommunale område? Ledelsens i min kommune har ændret deres udmelding om fleks/afspadsering og ferie fra at det i "videst muligt omfang" skal afvikles til at det nu "skal" afvikles under hjemmeperioden.

0 kommentarer
0
Din mail-adresse vil ikke blive vist offentligt
Dette spørgsmål forhindrer spam i kommentarfeltet. Spam-robotter kan nemlig ikke regne, så de kan stoppes med let matematik.

Mette Knudsen

13.03.2020 kl. 12.04

Kære Pernille
Vi opfatter statsministerens udmelding som at alle offentligt ansatte er sendt hjem med løn uden krav om at bruge ferie eller afspadsering. Vi har også fået bekræftet at det er sådan de statslige arbejdsgivere håndterer det. Vi mangler endelig bekræftelse fra de kommunale og regionale arbejdsgivere men vi forventer at de følger statens linie.
Med venlig hilsen
Mette Knudsen
Rådgivningschef i djøf

0 kommentarer
0
Din mail-adresse vil ikke blive vist offentligt
Dette spørgsmål forhindrer spam i kommentarfeltet. Spam-robotter kan nemlig ikke regne, så de kan stoppes med let matematik.
Din mail-adresse vil ikke blive vist offentligt
Dette spørgsmål forhindrer spam i kommentarfeltet. Spam-robotter kan nemlig ikke regne, så de kan stoppes med let matematik.

Lars

11.03.2020 kl. 19.37

Kan det være rigtigt at tjenesterejseforsikringen ikke dækker en evt. evakuering pga.smittefare?
Har arbejdsgiverne ikke pligt til at sikre medarbejderne?

1 kommentar
0

Mette Knudsen

13.03.2020 kl. 12.19

Kære Lars
Hvis du i forbindelse med en tjenesterejse skal evakueres på grund af smittefare, så er det din arbejdsgivers ansvar at sørge for det. Hvorvidt din arbejdsgiver ønsker at tegne en forsikring der dækker situationen eller selv dække udgifterne er op til din arbejdsgiver.

Med venlig hilsen
Mette Knudsen
Rådgivningschef i djøf

2 kommentarer
0

Lars

14.03.2020 kl. 11.38

Kære Mette,
Tak for svar.
Min holdning er, at Djøf må stille det som ufravigeligt krav ved næste overenskomst, at arbejdsgiveren tegner en forsukring som sikrer medarbejderne.
Djøf er jo til for os.

0
Din mail-adresse vil ikke blive vist offentligt
Dette spørgsmål forhindrer spam i kommentarfeltet. Spam-robotter kan nemlig ikke regne, så de kan stoppes med let matematik.

Lars

14.03.2020 kl. 11.38

Kære Mette,
Tak for svar.
Min holdning er, at Djøf må stille det som ufravigeligt krav ved næste overenskomst, at arbejdsgiveren tegner en forsukring som sikrer medarbejderne.
Djøf er jo til for os.

0
Din mail-adresse vil ikke blive vist offentligt
Dette spørgsmål forhindrer spam i kommentarfeltet. Spam-robotter kan nemlig ikke regne, så de kan stoppes med let matematik.
Din mail-adresse vil ikke blive vist offentligt
Dette spørgsmål forhindrer spam i kommentarfeltet. Spam-robotter kan nemlig ikke regne, så de kan stoppes med let matematik.
Din mail-adresse vil ikke blive vist offentligt
Dette spørgsmål forhindrer spam i kommentarfeltet. Spam-robotter kan nemlig ikke regne, så de kan stoppes med let matematik.

Mette Knudsen

03.03.2020 kl. 11.53

Kære Vibeke Sylvest. Udenrigsministeriet har opdateret deres rejsevejledning til Italien, således at unødvendige rejser til navngivne regioner i Norditalien frarådes. Du har finde rejsevejledningerne på dette link: https://um.dk/da/rejse-og-ophold/rejse-til-udlandet/rejsevejledninger/italien/

Vi opfordrer alle til at følge udenrigsministeriets rejsevejledninger.

Hvis din rejse går til en af de regioner hvor unødvendige rejser frarådes, kan det have en række konsekvenser hvis du alligevel vælger at tage afsted. Din arbejdsgiver kan ikke forhindre dig i at rejse, men i yderste konsekvens kan du risikere, at din arbejdsgiver opsiger eller bortviser dig, hvis du ikke kan komme hjem og møde på arbejde efter ferien f.eks. p.g.a. karantæne.

Derudover skal du være opmærksom på, at det kan have konsekvenser for din rejseforsikring, hvis du rejser til et område hvor udenrigsministeriet fraråder unødvendige rejser.
Med venlig hilsen
Mette Knudsen
Rådgivningschef i djøf

0 kommentarer
0
Din mail-adresse vil ikke blive vist offentligt
Dette spørgsmål forhindrer spam i kommentarfeltet. Spam-robotter kan nemlig ikke regne, så de kan stoppes med let matematik.

vibeke sylvest

03.03.2020 kl. 10.59

Jeg har planlagt en ferierejse til Nord-Italien (skiferie)på lørdag. Kan min arbejdsgiver forbyde mig at tage afsted aht. smittefaren for mine kollegaer?

1 kommentar
0

Steffen

06.03.2020 kl. 16.13

Nej, det tror jeg ikke, men i og med at du rejser af egen fri vilje til et risikoområde og skal i karantæne når du kommer hjem, så er karantæneperioden for egen regning. Dvs. arbejdsgiveren er ikke forpligtet til at betale dig løn i perioden, når det er selvforskyldt.

0 kommentarer
1
Din mail-adresse vil ikke blive vist offentligt
Dette spørgsmål forhindrer spam i kommentarfeltet. Spam-robotter kan nemlig ikke regne, så de kan stoppes med let matematik.
Din mail-adresse vil ikke blive vist offentligt
Dette spørgsmål forhindrer spam i kommentarfeltet. Spam-robotter kan nemlig ikke regne, så de kan stoppes med let matematik.

Din mail-adresse vil ikke blive vist offentligt
Dette spørgsmål forhindrer spam i kommentarfeltet. Spam-robotter kan nemlig ikke regne, så de kan stoppes med let matematik.