Seniorer

"Det er ikke sjovt for en djøfer at blive sat hen i et hjørne"

10.12.2020

af

Foto: Tsyhun/Shutterstock

Foto: Tsyhun/Shutterstock

Det er ikke mindre belastende arbejdsopgaver, men gradvis nedtrapning, der vil kunne lokke djøferne til at blive ud over den alder, de ellers har forventet at gå på pension på.

Gradvis nedtrapning og fleksibilitet er, hvad de +50 årige djøfere allermest ønsker sig, hvis de skulle forlænge arbejdslivet ud over deres forventede pensionsalder.

Parametre som bedre ledelse, mindre belastende arbejdsopgaver og 'mere anerkendelse fra min leder' lægger de ikke nær så stor vægt på.

Det viser en spørgeskemaundersøgelse blandt medlemmer over 50 år i Djøf Offentlig.

93% mener samtidig, at det skal være lettere at trække sig tilbage fra arbejdsmarkedet gradvist via nedsat tid. 84% mener, det skal være lettere at ændre arbejdsfunktion og fx afgive ledelsesansvar uden at forlade arbejdsmarkedet helt.

Det skal give mening

Men én ting er at mene det. En anden er, når det sker.

Det siger Per H. Jensen fra forskningsprojektet SeniorArbejdsLiv, der er et samarbejde mellem Aalborg Universitet, Det Nationale Forskningscenter for Arbejdsliv og TeamArbejdsliv.

"Det, som djøferne her siger, flugter med alt, hvad vi i forvejen ved om seniorer."

Men lige når det gælder sådan nogle som djøfere, skal man være meget obs på, hvad for nogle jobs, der kommer ud af at få en ret til at gå ned i tid eller charge, understreger Per H. Hansen.

"I fx busselskabet Arriva kan de praktisk talt ikke undvære seniorerne, der tager en søndagstur eller et par aftenvagter om ugen på busruterne. Men sådan er det jo ikke med et djøf-job. Der er man ofte enten inde på fuld tryk eller ude."

Så der skal komme nogle meningsfulde, helhedsorienterede seniorstillinger ud af det. Det vil være afgørende for, om de bliver, vurderer han.

"For det er ikke sjovt for en djøfer at blive sat hen i et hjørne. Så vil mange vælge alligevel at sige farvel og tak og tage hul på deres JØP-pension."

Så gamle er djøferne i dag, når de går

I dag tager kvindelige djøfere hul på deres otium, når de i gennemsnit er 64,6 år, og mandlige, når de er 65,8 år.

Det viser data om de 386 Djøf-medlemmer, der sidste år skiftede fra en af Djøfs erhvervsaktive delforeninger til Djøfs Pensionistforening. 

Artiklen fortsætter efter annoncen

Ledige stillinger

ANNONCE

Kommentarer

Vær den første til at skrive en kommentar
Din mail-adresse vil ikke blive vist offentligt
Dette spørgsmål forhindrer spam i kommentarsporet