Sådan kobler jeg af

"Mine hænder skal være i gang, så jeg ikke griber ud efter telefonen"

14-12-2020
3 min.
Samira Nawa er beskæftigelses- og ligestillingsordfører for Radikale Venstre og sidder desuden i Europaudvalget. PR-foto: Jonas Normann

Samira Nawa fra Radikale Venstre lægger mange timer om ugen på Christiansborg. Når hun skal slappe af, må hænderne ikke være tomme.

Arbejdsugen ligger omkring de 60 timer for Samira Nawa, der siden 2019 har siddet i Folketinget for Radikale Venstre.

Når det tætpakkede program med arbejde og tjansen som familiemor giver plads til at slappe af, har hun det bedst med, at der er struktur, orden og retningslinjer.

”Jeg har en travl hverdag, så jeg er nødt til at opstille nogle regler for mig selv i forhold til telefontid. En af mine regler er, at fra klokken 18-20, hvor det er spisetid, og børnene skal puttes, har jeg sat telefonen i dvaletilstand, så det kun er opkald og sms’er, jeg kan se. Resten af dagen kan jeg så få notifikationer fra apps og breaking news,” forklarer hun.

Hænderne skal aktiveres

Og lige præcis telefonen spiller en stor rolle i Samira Nawas måde at koble af på. Som hun selv formulerer det, kan hun først for alvor lade sig drive hen, hvis telefonen ikke er til stede.

”Jeg skal helst koble af, mens mine hænder er beskæftiget, så det ikke er muligt at gribe fat i telefonen. Her kan jeg rigtig godt lide at strikke,” siger den 32-årige politiker, der er uddannet økonom fra Københavns Universitet.

Hun har tidligere strikket tæpper til sofaen, men for tiden kan hun godt lide at strikke huer, vanter og strømper. Og det er der en ganske god forklaring på.

”Jeg skal helst strikke nogle lidt mindre ting, hvor jeg hurtigt kan se et resultat. Større projekter går jeg simpelthen død i, ”siger hun.

På med dykker- og læsebrillerne

Ud over timerne med garnnøgler og strikkepinde i hænderne sætter Samira Nawa også stor pris på at kunne være sammen med børnene, når pligterne på Christiansborg ikke kalder.

”Jeg slapper af ved at tage i svømmehallen med mine børn, men det er mere en weekendting, da det kan være svært at få tid til i hverdagen,” lyder det fra hende.

Og netop hverdagen på Christiansborg er til tider præget af tunge emner, hvor hjernen bliver sat på prøve. Så når en af favoritbeskæftigelserne – at læse bøger – kan presses ind, er lixtallet ikke nødvendigvis tårnhøjt.

”En let og god krimi, som hurtigt opsluger min interesse, er et yndet valg for mit vedkommende. Der er så meget tungt og komplekst arbejdsstof på Christiansborg, at jeg ikke orker at bruge fritiden på store, filosofiske bøger, som jeg skal bruge lang tid på at tygge mig igennem – jeg vil gerne se et hurtigt resultat,” siger hun.

Regler og prioriteter

Samira Nawa vil ikke lægge skjul på, at hun nok ikke er verdensmester i disciplinen at koble af, da hun elsker at arbejde. Men hvis hun skal komme med et godt råd til både studerende og folk på arbejdsmarkedet, handler det i høj grad om at kende til sine glæder og prioriteter i livet, for herefter at omfavne dem.”At få en stresset hverdag til at gå op i en højere enhed, handler i bund og grund om prioriteter. For mig giver det en stor glæde at arbejde, og det er jeg ærlig omkring. Ved at jeg får den glæde i løbet af dagen, kan jeg med fuldt overskud være der for mine børn.”

Hvis hun skal komme med et specifikt råd til nutidens studerende i forhold til at få mere afkobling og afslapning ind i dagligdagen, handler det om at begrænse de digitale forstyrrelser.

Kommentarer


Din mail-adresse vil ikke blive vist offentligt
Dette spørgsmål forhindrer spam i kommentarfeltet. Spam-robotter kan nemlig ikke regne, så de kan stoppes med let matematik.